x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesajul lui Merkel către Ponta: "Dorim să fim partenerul României, cu condiţia respectării statului de drept"

Mesajul lui Merkel către Ponta: "Dorim să fim partenerul României, cu condiţia respectării statului de drept"

10 Iun 2013   •   21:28
Mesajul lui Merkel către Ponta: "Dorim să fim partenerul României, cu condiţia respectării statului de drept"
Sursa foto: EPA/Intact Images

Cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania doreşte să fie un partener al României, inclusiv în domeniul economic, însă pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să fie combătută corupţia.

"Doresc ca actuala construcţie economică a României să aibă succes, noi dorim să fim un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să existe siguranţă juridică, să fie combătută corupţia şi să existe transparenţă", a declarat Merkel.

Premierul Victor Ponta a declarat că după ani de criză economică, socială şi politică România şi-a recâştigat stabilitatea şi doreşte să redevină un paretener strategic al Germaniei.

"Mesajul principal pe care doresc să-l adresez Guvernului german este acela că România, după câţiva ani de criză economică, socială şi politică, şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic şi de încredere pentru Germania. O Românie stabilă, democratică şi puternică poate să reprezinte, într-adevăr, un partener pentru Germania şi pentru Europa, la frontiera de est a Uniunii Europene. Există din partea Guvernului determinarea absolută de a îmbunătăţi cadrul legislativ, protecţia investitorilor germani şi de a asigura un cadru judiciar de protecţie a acestora. Doresc, de asemenea, să exprim decizia Guvernului şi a coaliţiei de guvernare privind întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei şi hotărârea noastră de a avea un cadru legislativ cât mai transparent şi cât mai eficient", a spus Ponta.

Premierul a mai spus că personal, ca şi Guvernul pe care îl conduce, crede "cu tărie" în drumul european al României şi în construcţia viitorului proiect european, arătând că România doreşte să se coordoneze cu Germania şi cu restul Uniunii Europene în toate politicile regionale referitoare la Republica Moldova, Ucraina, ţările din Balcanii de Vest, unde este nevoie de "sprijinirea direcţiei pro-europene, pro-democratice şi pro-devoltare".

Ponta a mai spus că doreşte ca România să aibă din nou un parteneriat strategic cu Germania şi va asigura Berlinul, aşa cum a procedat şi la Bruxelles, de faptul că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa "absolută şi reală" este că drumul României - în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru - este cel european şi transatlantic.

×
Subiecte în articol: merkel ponta parteneriat