x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul încearcă să obţină fonduri europene pentru extinderea metroului bucureştean

Guvernul încearcă să obţină fonduri europene pentru extinderea metroului bucureştean

14 Mar 2013   •   20:07
Guvernul încearcă să obţină fonduri europene pentru extinderea metroului bucureştean
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că se discută cu reprezentanţii Comisiei Europene pe marginea finanţării cu fonduri europene a extinderii metroului Bucureşti, informează agerpres.ro.

"Discutăm cu Comisia Europeană finanţarea cu fonduri UE a extinderii metroului Bucureşti. Noi am solicitat Comisiei Europene să modificăm POS Transport pentru a include şi transportul urban ca fiind zonă eligibilă. Făcând asta, putem ca toate cheltuielile pentru metrou să le decontăm din bani europeni", a afirmat ministrul, prezent la o dezbatere organizată de Societatea Academică din România.

El a menţionat că decizia autorităţilor de la Bruxelles ar putea să vină în a doua parte a anului. În context, a precizat că a discutat cu cei de la Ministerul Transporturilor, cărora le-a cerut ca în termen de una-două săptămâni să elaboreze un document care să fie înaintat Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, în perioada aprilie-iunie se aşteaptă de la Comisia Europeană şi o decizie de includere în POS Transport şi a altor proiecte pentru segmente de transporturi cu finanţare BEI şi de la bugetul de stat în valoare de 1,9 miliarde de euro. Prin acceptarea de către Bruxelles a finanţării acestora cu 85% s-ar ajunge la rambursări de circa 1,5 miliarde de euro.

Teodorovici a precizat că este vorba de sectoarele Bucureşti-Ploieşti, Cernavodă-Constanţa, dar şi alte segmente de autostrăzi aflate în derulare.

El a mai afirmat că până la sfârşitul lunii aprilie vor fi trimise CE cereri de rambursare în valoare de un miliard de euro, iar în mai şi iunie de încă un miliard şi jumătate.

"Unii au spus că ţinta de 6,5 miliarde euro este mai mult decât optimistă. Eu susţin că se poate realiza. (...) Vom vedea la jumătatea anului că ţinta de 6,5 miliarde este perfect valabilă. Asta înseamnă şi o creştere economică imensă", a mai spus Teodorovici. 

×