x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mihaela Mihai către Tăriceanu: "Vă somez să produceţi probe”

Mihaela Mihai către Tăriceanu: "Vă somez să produceţi probe”

26 Feb 2008   •   00:00
Mihaela Mihai către Tăriceanu: "Vă somez să produceţi probe”

Artista Mihaela Mihai a adresat ieri o scrisoare deschisă premierului Tăriceanu în care protestează faţă de o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern, act normativ care în opinia ei "provoacă o nedreptate flagrantă, urmăreşte distrugerea Uniunea Artiştilor Liber Profesionişti din România”.


Artista Mihaela Mihai a adresat ieri o scrisoare deschisă premierului Tăriceanu în care protestează faţă de o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern, act normativ care în opinia ei "provoacă o nedreptate flagrantă, urmăreşte distrugerea Uniunea Artiştilor Liber Profesionişti din România”. Vă prezentăm textul integral al scrisorii adresate de Mihaela Mihai premierului Tăriceanu:



"Domnule Prim Ministru,

De când m-am reîntors în România, în paralel cu activitatea mea artistică, am iniţiat măsuri reparatorii pentru artiştii liber profesionişti. Sunteţi singurul politician care a refuzat să discute cu mine despre problemele artiştilor români, de aceea vă adresez astăzi o scrisoare deschisă.

Doresc să vă exprim revolta mea şi a altor artişti, în legătură cu Ordonanţa de Guvern nr.4/2008 pentru modificarea şi completarea Legii 109/2005. Este o lege la elaborarea căreia am ostenit şi care a fost votată şi promulgată în vremea guvernării dvs.

Voi spune că Ordonanţa de Guvern nr.4/2008 provoacă o nedreptate flagrantă, nedreptate pe care v-o semnalez şi pe care o voi face publică şi prin alte mijloace. Ea urmăreşte distrugerea UALPR ( Uniunea Artiştilor Liber Profesionişti din România), adică tocmai a acelei asocialţii profesionale care, timp de 3 ani, zi de zi, a vegheat la reaşezarea vieţii a 7000 de artişti liber profesionişti nedreptăţiţi timp de 45 de ani.

Prin abrogarea Art.7 alin (2) din Legea 109/2005, UALPR este eliminateă din Comisia pentru punerea în aplicare a acesteia, sub acoperirea modificării superficiale a altor câteva articole.

Când, anul trecut, am iniţiat un foarte serios şi documentat proiect de modificare a acestei legi în Parlamentul României, Guvernul dvs a transmis un Aviz negativ pe toată linia, încărcat de rea credinţă şi de dispreţ la adresa artiştilor români. Acum, acelaşi Guvern, copiază minore modificări propuse deja de proiectul nostru pe care l-a respins anul trecut şi emite o Ordonanţă care vizează în principal înlăturarea noastră de la fructul propriei noastre munci.

Această Ordonanţă de Guvern este al treilea atac împotriva mea şi a UALPR din partea unui membru al Cabinetului dvs, recte dl Ministru al Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Mă văd silită să pun în evidenţă o "coincidenţă” . În ultimii doi ani, o organizaţie sindicală condusă din umbră de actualul Director General al CREDIDAM, dar şi Preşedinte al UCIMR – asociaţie invitată să ne înlocuiască în Comisie - a înaintat în Parlament două propuneri de modificare ale aceleiaşi legi, al căror conţinut era identic : modificarea Art.7 alin (2) pentru a înlătura UALPR din Comisie. De ce nu suntem lăsaţi în pace, să muncim în sprijinul artiştilor ?

Să nu uităm că CREDIDAM este direct implicată în gestionarea drepturilor de autor atât ale artiştilor cât şi ale compozitorilor - acolo unde dl. ministru Adrian Iorgulescu are rosturile şi interesele personale pe care toţi le cunoaştem. Or, încă din anul 2001, eu am fost singura care am cerut deschis, în presă şi în Parlament, transparenţă în gestionarea drepturilor artiştilor de către CREDIDAM. De atunci, fac obiectul multiplelor hărţuiri din partea acestui grup de interese.

Acum, în Expunerea de motive a Ordonanţei 4/2008, pe care aţi semnat-o alături de dl. Adrian Iorgulescu, ne sunt aduse acuzaţii grave, pentru care vă somez să produceţi probe. În calitate de preşedinte al UALPR, am muncit fără salariu timp de 3 ani pentru a împlini acest proiect; nu voi permite nimănui să-mi intineze munca şi reputaţia.

Tăcerea dvs. seamănă a complicitate, în faţa atâtor articole în presă, atâtor probe şi revolte manifestate de artişti , consilieri ai MCC sau angajaţi ai Româniafilm care scot, treptat, la lumina cinismul şi arogaţna cu care dl. Iorgulescu aplică metoda "pământului pârjolit” în urma sa. Un astfel de personaj poate aduce beneficii financiare, dar contribuie în mod vertiginos la compromiterea Partidului Naţional Liberal.

Orice cetăţean român va putea gândi că dacă Guvernul PNL este capabil să hărţuie pentru a distruge UALPR, o Uniune de creaţie construită cu muncă cinstită şi devotament, va fi capabil să o facă şi cu alţii, după cum vor fi interesele personale ale miniştrilor săi. Alegătorii vor trage concluziile ce se impun în faţa unui nou act abuziv de jaf intelectual şi moral la originea căruia se află dl. Adrian Iorgulescu, în calitatea sa de ministru PNL.

Cu consideraţie,
Mihaela Mihai
Preşedinte UALPR”

×
Subiecte în articol: politic artiştilor mihaela mihai ualpr