x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministerul Culturii - Preotilor li se bate obrazul

Ministerul Culturii - Preotilor li se bate obrazul

27 Aug 2004   •   00:00

Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, a raspuns ieri criticilor staretilor si preotilor de la bisericile monumente istorice din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

Acestia au adresat miercuri o scrisoare deschisa premierului Adrian Nastase si Guvernului, in care au criticat dur "fagaduielile" electorale si au solicitat restituirea integrala a Fondului Religionar Bisericesc.

Razvan Theodorescu afirma intr-un comunicat de presa ca, in 2004, monumentele din aceasta zona au primit cele mai numeroase fonduri care s-au dat vreodata in ultimul deceniu si jumatate. "Niciodata nu au activat aici, in ultimul timp, atatea santiere de restaurare ca in acest an, care s-a intamplat sa fie si anul unei comemorari nationale legata strans de plaiurile Bucovinei. Nicicand, ca in acest an, judetul Suceava nu s-a situat, de departe, de foarte departe, in fruntea judetelor tarii in Planul National de Restaurare al ministerului nostru", declara Theodorescu.

"STRANIU". Ministrul Culturii apreciaza totodata ca in spatele scrisorii personalului clerical din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor s-ar putea afla "politicieni in pierdere de capital electoral". "Speram ca am raspuns in acest fel intrebarilor din strania scrisoare - stranie prin ton si prin adresare - si nu ne putem impiedica a vedea in rea-vointa sau - in cel mai bun caz - in lipsa de informatie a textului, o diversiune indaratul careia stau, eventual, politicieni in pierdere de capital electoral", se arata in incheierea comunicatului. (Gabriela Antoniu)

FONDURI

Razvan Theodorescu a precizat ca, anul acesta, s-au acordat monumentelor istorice din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor aproape 21,6 miliarde de lei. In plus, potrivit ministrului, in perioada 2001-2003 s-au alocat pentru monumentele istorice eparohiale 27,6 miliarde de lei. In afara de acesti bani, s-au acordat subventii pentru reparatii si constructii la mai multe parohii in valoare de 9,3 miliarde de lei, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, la care s-a adaugat o subventie direct din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, de 2 miliarde de lei, pentru catedrala de la Gura Humorului.

×
Subiecte în articol: politic