x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministri afaceristi

Ministri afaceristi

02 Ian 2005   •   00:00

Cei mai multi dintre membrii Cabinetului Tariceanu au fost pana acum prosperi oameni de afaceri. Majoritatea ministrilor au condus sau sunt actionari la firme importante de pe piata romaneasca.

MONICA IORDACHE

OCUPATIE. Premierul, Calin Popescu Tariceanu, s-a facut cunoscut in luma afacerilor ca dealer de automobile
PIATRA. Vicepremierul Videanu face comert cu marmura
Conform declaratiei sale de interese, reactualizata la 16 decembrie anul trecut, premierul Calin Popescu Tariceanu este unic actionar al societatii ATS SRL (Automotive Trading Services) - importatorul autoturismelor Citroen, actionar al societatii Romtrucks SRL cu 50% parti sociale, actionar la Intervam "in proportii nesemnificative", dupa cum declara, si actionar la diferite SIF-uri si la Siretul Pascani. Declaratia sa de avere anterioara, depusa in toamna, o data cu candidatura la Camera Deputatilor, arata ca valoarea actiunilor detinute la Automotive Trading este de 3,5 miliarde de lei si ca era partener al lui Dinu Patriciu, detinand actiuni in valoare de 6,25 miliarde de lei la Rompetrol.

MARMURA. Unul dintre cei mai bogati politicieni este si vicepremierul Adriean Videanu (PD). Potrivit propriei declaratii de interese, este presedinte CA la doua societati: Titan Mar si Marmosim, care exploateaza si comercializeaza marmura. In plus, este asociat sau are actiuni, cu valori semnificative, la alte sase firme: Titan Mar SA - in valoare de 461 milioane lei, Secon SA - 666 milioane lei, Pecon SA - 1,7 miliarde lei, Equity Invest SA - 960 milioane lei. In declaratia sa de interese figureaza si actiuni cu valoare neprecizata la Automarcus Group SA si Marmosim SA.

Potrivit ultimei estimari a revistei Capital, din noiembrie 2004, averea lui Videanu se ridica la aproximativ 30 de milioane de dolari.

Vicepremierul George Copos (PUR) a mentionat in declaratia de avere publicata pe site-ul Senatului ca este asociat sau actionar la opt societati - SC ANA Group SRL, SC ANA Industrial Investments SRL, SC ANA Hotels SA, SC ANA Electronic SRL, SC ANA Pan SA, SC ANA Teleferic SA, SC ANA Trans International SA, Switel Corporation. In declaratia de interese a mentionat si ca este presedinte fondator al AFC Rapid Bucuresti. In Top 300 realizat de revista Capital, Copos ocupa locul 14, cu o avere estimata la 170-180 milioane de dolari.

Al treilea vicepremier, Marko Bela (UDMR), este doar asociat la Editura Mentor din Targu-Mures.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (PD), are 44,5% din actiunile SC Multimod SA, 1,7% din actiunile SC Petrolsub SA, precum si 80.000 de actiuni la BRD. Mai este actionar la SIF Banat-Crisana, Banca Transilvania, Banca Romextera si Romania Combi SA.

BURSA. Cel mai prolific om de afaceri este insa de departe ministrul Finantelor, Ionut Popescu (PNL). Potrivit propriei declaratii de interese, publicata pe site-ul Senatului, Popescu este actionar la nu mai putin de 27 de firme si SIF-uri listate la bursa de valori sau pe piata RASDAQ. Printre firmele declarate de ministrul Finantelor se afla Azomures, BRD, Rocar, Rompetrol, Petrom, Banca Transilvania etc.

CONSULTANTA. Detinatorul portofoliului Apararii, Teodor Atanasiu (PNL), este actionar la trei firme: B&M Consulting, din Cugir, Credit Consulting, din Alba-Iulia, si Cooperativa de Credit Concordia, tot din Cugir. Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely (UDMR), este actionar la doua societati: Plastica SA Sf. Gheorghe - cu 0,004% din actiuni si Mobex Tg. Mures - cu 0,0058%. Fostul deputat UDMR Iuliu Winkler, acum ministru delegat pentru Comert, este actionar la SNP Petrom, conform declaratiei de interese din perioada in care era parlamentar. Bogdan Olteanu (PNL), ministrul pentru relatia cu Parlamentul, este si el asociat la Cabinetul de avocatura Bogdan Olteanu, Cristina Consulting SRL, Gorghiu&Asociatii si actionar la Banca Comerciala Ion Tiriac.

CUPOANE. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu (PD), este actionar la zece firme, prin depunerea de cupoane in programul de oferta publica al FPP I, in 1995. Codrut Seres (PUR), ministrul Economiei, detine o cota de 25% parti sociale din firma CRC Electric SRL, iar Mircea Cinteza (PNL), ministrul Sanatatii, este actionar la trei firme: Magister Consult (30%), Magister Academica (30%) si Romnet Medical Advertising. Cristian David (PNL), ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala, detine si el 50% din partile sociale la Team International Consult, cu o valoare de 100.000 euro, iar secretarul general al Guvernului, liberalul Mihai Voicu, este asociat la firma Gant&Sterling Consulting.

FARA FIRME
Printre cei care, conform declaratiilor de interese, nu sunt sunt actionari la nici o societate se afla si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur (PNL). In declaratia sa de interese, ministrul Flutur nu a mentionat decat calitatea de membru al Fundatiei Fondului Bisericesc si de vicepresedinte al Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania. Nici ministrul Culturii, Mona Musca (PNL) (foto), nu s-a remarcat ca om de afaceri, iar declaratia sa de interese nu mentioneaza decat calitatea de membru fondator al Asociatiei Romane Libertate si Dezvoltare.
×
Subiecte în articol: politic pnl ministrul interese acţiona