x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miniştrii se feresc de protecţia SPP

Miniştrii se feresc de protecţia SPP

de Adrian Ilie    |    31 Ian 2018   •   10:24
Miniştrii se feresc de protecţia SPP
Sursa foto: Karina Knapek

Premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii săi au renunţat la protecţia oferită de Serviciul de Protecţie şi Pază, preferând în loc serviciile oferite de către jandarmerie. Decizia a survenit concomitent cu un nou atac al lui Liviu Dragnea la şeful SPP, generalul Lucian Pahonţu, pe care îl acuză de implicare în chestiuni politice.

 

Decizia lui Dăncilă a fost luată imediat după ce a primit votul de învestire din partea Parlamentului, dar nu a fost anunţată oficial de către Guvern. Confirmarea informaţiei a venit de la partid, din partea secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. „Am vorbit în ultimul an de implicarea SPP-ului şi a domnului Pahonţu în chestiuni de politică. Demnitari care sunt monitorizaţi, o bază de date care se strânge la acest domn. Decizia este firească”, a spus Ştefănescu.   Potrivit unor surse citate de Agerpres, Serviciul de Protecţie şi Pază încă nu fusese informat oficial ieri asupra deciziei luate de Dăncilă şi asumate şi de ceilalţi membri ai cabinetului. Practic, membrii Guvernului nu vor mai avea paza asigurată de către o instituţie subordonată CSAT şi, indirect, preşedintelui Iohannis, ci vor fi protejaţi de jandarmii din subordinea ministrului de Interne, Carmen Dan. „Eu ştiam că au dreptul la SPP doar membrii CSAT. Teoretic, noi am putea cere, dar nu văd de ce aş avea nevoie de SPP. Nu mi-a spus nimeni, chiar nu mi-a spus nimeni”, a declarat noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea. Rămâne neclar dacă decizia este legală întrucât instituţia care are ca atribuţie asigurarea securităţii demnitarilor este SPP, nu Jandarmeria. Miniştrii ar putea invoca articolul 19 din Legea 550/2004 care prevede că persoanele fizice şi juridice pot primi protecţie din partea angajaţilor Ministerului de Interne „în situaţii care nu suferă amânare”.

În momentul în care acest SPP, în loc să asigure siguranţa demnitarilor, se ocupă de monitorizarea şi spionarea demnitarilor şi trimite informaţii unui singur om care face analiză pe ele, nu e în regulă. Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD


Temerile lui Dragnea

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a relatat, la Antena 3, un episod care ar demonstra participarea lui Pahonţu în unele jocuri politice. „Este un coleg de-al nostru - de mine s-a ascuns - Paul Stănescu, probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă. El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui - eu cred că vorbea doar în numele dumnealui - şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului”, a afirmat preşedintele PSD.

×
Subiecte în articol: spp serviciul de protectie si paza