x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: Vom analiza orice propunere şi cifră propusă de Comisia Europeană, dar preferăm cotele voluntare de imigranţi

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: Vom analiza orice propunere şi cifră propusă de Comisia Europeană, dar preferăm cotele voluntare de imigranţi

09 Sep 2015   •   11:45
 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: Vom analiza orice propunere şi cifră propusă de Comisia Europeană, dar preferăm cotele voluntare de imigranţi

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri că orice propunere sau cifre avansate de Comisia Europeană cu privire la refugiaţi va fi supusă analizei interne interinstituţionale şi a precizat că România preferă cotele voluntare de imigranţi, în locul celor obligatorii.

"Vom vedea elementele pe care preşedintele Comisiei le va prezenta. Poziţia pe care atât primul-ministru, cât şi preşedintele României au exprimat-o este de a prefera un sistem cu cote voluntare şi nu obligatorii. Orice fel de propunere a Comisiei, de cifră care ar putea fi avansată este supusă procesului de analiză internă interinstituţională şi negocierii între statele membre", a spus Aurescu, după ce a participat la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

El a afirmat că în ceea ce priveşte migraţia a prezentat conducerii Camerei elementele cunoscute, arătând că după ce planul Comisiei va fi transmis oficial statelor membre analiza va continua şi instituţiile vor elabora mandatul care va fi supus spre aprobare CSAT de săptămâna viitoare.

Aurescu a precizat că prima rundă de negociere a propunerii Comisiei Europene va avea loc pe 14 septembrie cu ocazia reuniunii miniştrilor de Interne, urmând ca apoi să se discute în octombrie tot la o astfel de reuniune, cât şi în Consiliul European.

El a afirmat că aderarea României la Schengen ar contribui la întărirea spaţiului european.

"Chestiunea migraţiei este o chestiune extrem de sensibilă, un dosar complicat care afectează capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni, dar aderarea României la spaţiul Schengen, mai ales în aceste condiţii în care spaţiul Schengen este supus unor presiuni din punct de vedere securitar, al migraţiei ar întări securitatea spaţiului Schengen, ar aduce o contribuţie de fond în întărirea frontierelor europene. Avem nu doar drepturi, cât şi obligaţii, solidaritatea europeană trebuie să funcţioneze în dublu sens. Nu este vorba de o condiţionare, dar nu facem altceva decât să subliniem apăsat că aderarea la Schengen a României mai ales în această perioadă în care este supus unor presiuni consistente nu ar face altceva decât să întărească acest spaţiu şi securitatea spaţiului european în ansamblul său", a mai declarat ministrul.

Aurescu a specificat faptul că MAE nu are competenţe în primirea, selecţia şi gestionarea centrelor de primire a refugiaţilor.

Conducerea Camerei Deputaţilor l-a invitat pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru discuţii referitoare la tema imigranţilor şi declaraţiile fostului ambasador belgian, Philippe Beke, care spunea, într-un interviu acordat la finalul mandatului, că "în Parlamentul României ar trebui să se facă politică, şi nu bani".

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: bogdan aurescu refugiati imigranti