x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Apărării: Avioanele F-16 Fighting Falcon vor începe joi misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională

Ministrul Apărării: Avioanele F-16 Fighting Falcon vor începe joi misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională

13 Mar 2019   •   13:21
Ministrul Apărării: Avioanele F-16 Fighting Falcon vor începe joi misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că avioanele F-16 Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 53, Baza 86 Aeriană Feteşti, vor începe joi misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională.
El a făcut referire la programul de înzestrare a Armatei cu avioane de luptă, menţionând că necesarul este unul mult mai mare şi că, în prezent, România se află în faza întâi a acestui proces.
"Programele noastre de înzestrare prevăd şi au toate aprobările, inclusiv în CSAT, pentru încă un complet de 48 de avioane F16 care trebuie să intre în înzestrarea Armatei României, pentru că cele 12 pe care le avem în acest moment, iar săptămâna aceasta o să şi parcurgem o etapă extrem de importantă din viaţa acestor avioane, reprezintă doar faza întâi. Necesarul nostru de avioane de luptă este mult mai mare. Discuţiile noastre sunt foarte avansate. Avem trimise documente pentru următoarele cinci tot la partenerul portughez, să vedem dacă există excedent pentru aceste avioane. Discuţiile pe care le-am purtat, inclusiv în SUA, au ajuns şi la aspecte care ţin de necesitatea achiziţionării unui avion nou sau a unui avion second hand exact pe aceeaşi logică pe care aţi spus-o, dacă preţul unui avion second hand nu ajunge foarte apropiat de preţul unui avion nou", a spus ministrul.
Gabriel Leş a vorbit şi despre conducerea Statului Major al Apărării (SMAp), problemă despre care spune că ar trebui rezolvată prin dialog cu preşedintele Klaus Iohannis, pe care-l acuză că se află în campanie electorală.

Cât priveşte înzestrarea Armatei cu transportoare blindate 8x8 Piranha 5, ministrul Apărării a dat asigurări, în interviul pentru AGERPRES, că nu există riscul rezilierii contractului în acest caz.
Leş a mai făcut precizări şi cu privire la bugetul MApN, dar şi la situaţia privind diurna diferenţiată pentru militarii din teatrele de operaţii sau la modernizarea Institutului Cantacuzino.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ministrul apararii gabriel les