x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul de Externe spune că interesele României şi ale cetăţenilor români nu au fost afectate de situaţia din Irak şi regiune

Ministrul de Externe spune că interesele României şi ale cetăţenilor români nu au fost afectate de situaţia din Irak şi regiune

15 Ian 2020   •   13:14
Ministrul de Externe spune că interesele României şi ale cetăţenilor români nu au fost afectate de situaţia din Irak şi regiune

Până în prezent, interesele României şi ale cetăţenilor români nu au fost afectate de situaţia actuală din Irak şi din regiunea Orientului Mijlociu, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române participă la şedinţa comună a Comisiilor pentru Politică externă şi Apărare din Senat, alături de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă. Tema audierii celor doi miniştri este situaţia actuală din Orientul Mijlociu.

Referitor la această situaţie, Aurescu a apreciat că "există preocupări serioase" iar escaladarea conflictului poate să afecteze situaţia regională.

"În ceea ce priveşte evoluţiile îngrijorătoare care au avut loc recent în Orientul Mijlociu, aşa cum a fost deja menţionat public, inclusiv de către preşedintele României, de către ministrul Afacerilor Externe, există preocupări serioase cu privire la situaţia din Irak şi din regiune, care, în cazul în care escaladarea continuă, pot să afecteze securitatea regională, dar şi cea europeană şi internaţională în sens larg", a spus Aurescu.

El a afirmat că "până în prezent, interesele României şi cetăţenilor români nu au fost direct afectate", iar MAE monitorizează situaţia cetăţenilor români din regiune.

În privinţa poziţiei ţării noastre faţă de conflictul din Orientul Mijlociu, "România s-a coordonat şi continuă să se coordoneze cu partenerii din UE şi NATO", a explicat ministrul.

Totodată, Aurescu a subliniat că poziţia României este una unitară.

"Vreau să precizez de la bun început că de fiecare dată când Ministerul Afacerilor Externe s-a pronunţat pe acest subiect, nu a fost vorba doar de poziţia Ministerului Afacerilor Externe, ci a fost vorba despre poziţia României, toate aceste poziţionări au fost discutate, omologate la nivel de Guvern şi, respectiv, la nivel de preşedinte al României", a punctat el.

Aurescu a amintit că miniştrii de Externe din UE susţin implicarea în dezescaladarea situaţiei în Orientul Mijlociu.

"Au fost exprimate opinii destul de puternice cu privire la necesitatea ca Iranul să continue să respecte Acordul Nuclear", a spus ministrul referitor la actuala situaţie şi a vorbit şi de eventuala trimitere în regiune a unei misiuni conduse de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate al Uniunii Europene.

AGERPRES

×