x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Doina Pană intenţionează să înfiinţeze un SMURD al pădurilor şi o jandarmerie Silvică

Ministrul Doina Pană intenţionează să înfiinţeze un SMURD al pădurilor şi o jandarmerie Silvică

de Agerpres    |    19 Iun 2014   •   19:20
Ministrul Doina Pană intenţionează să înfiinţeze un SMURD al pădurilor şi o jandarmerie Silvică

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a anunţat joi, la Miercurea Ciuc, că intenţionează să înfiinţeze un SMURD al pădurilor şi o jandarmerie silvică, ce vor avea atribuţii să intervină operativ atunci când există informaţii că se taie pădurea ilegal şi care vor veni în sprijinul pădurarilor a căror viaţă este, uneori, pusă în pericol din cauza agresivităţii hoţilor de lemne.

Doina Pană a spus atât într-o conferinţă de presă cât şi la o întâlnire cu responsabilii din domeniul silvic harghitean că doreşte să existe echipe mixte, formate din jandarmi, poliţisti şi silvicultori care să intervină rapid pentru prinderea celor care taie ilegal pădure.

"Intenţionez să înfiinţez un SMURD al pădurii, adică să nu mai am pădurari morţi sau ajunşi prin spitale sau speriaţi şi să nu intervină pentru că se tem pentru viaţa lor şi e de înţeles acest lucru. Exact cum la SMURD avem şi medic şi descarcerarea şi tot ce trebuie, să avem echipe operaţionale compuse din personal silvic, jandarm şi poliţist care, în momentul în care a venit semnalul prin 112 că undeva se taie ilegal, să poată interveni operativ", a explicat ministrul Doina Pană, care a precizat că această structură ar urma să se înfiinţeze anul viitor, pentru că este nevoie de un efort bugetar în acest sens.

Ea a ţinut să adauge că, din informaţiile pe care le are, patru pădurari au fost omorâţi şi peste 500 au fost bătuţi de hoţii de lemne şi doreşte să nu mai existe astfel de "victime pe altarul apărării pădurii". De asemenea, se intenţionează înfiinţarea unei jandarmerii a pădurilor, care să aibă atribuţii clare, inclusiv pentru prinderea celor care intră cu ATV-urile în zonele forestiere.

Ministrul Doina Pană a punctat că aceste două măsuri vor veni în completarea unui hotărâri de guvern ce va impune folosirea unui soft special, pe care l-a numit "radarul pădurii", ce vizează urmărirea trasabilităţii lemnului care iese din pădure, toate demersurile având rolul să stopeze "flagelul" tăierilor ilegale de păduri.

"Eu nu spun că asta va eradica total tăierea ilegală, dar într-un procent major va reduce tăierea ilegală. Deci, ca prim impact, acest SUMAL, această hotărâre de guvern coroborat cu noul Cod Silvic şi cu acest SMURD al pădurilor, eu zic că asta va conduce la însănătoşirea substanţială a atitudinii faţă de pădure", a subliniat ministrul delegat, care a opinat că până acum nu s-a putut tăia ilegal fără o anumită complicitate din parte anumitor instituţii.

Ministrul Doina Pană, însoţită de ministrul Mediului, Korodi Attila şi de secretarul de stat Pasztor Sandor, au vizitat joi, în Harghita, mai multe lucrări de regularizări de părâuri, care ar putea fi incluse pe lista de investiţii finanţate în perioada următoare.

×
Subiecte în articol: Doina Pană paduri defrisari ilegale