x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Economiei: Şeful Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a fost schimbat din cauza prejudiciilor aduse companiei

Ministrul Economiei: Şeful Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a fost schimbat din cauza prejudiciilor aduse companiei

28 Ian 2020   •   09:23
Ministrul Economiei: Şeful Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a fost schimbat din cauza prejudiciilor aduse companiei

Consiliul de Supraveghere (CS) al Complexului Energetic Oltenia a decis înlocuirea din funcţie a directorului general al companiei, Sorin Boza, din cauza prejudiciilor aduse companiei şi a faptului că nu a fost selectat în mod legal, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"Ieri (luni - n.r.) a fost un Consiliu de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia destul de lung, toată ziua, şi s-a discutat raportul pe care l-am trimis, al corpului de control al ministrului Energiei care a rămas definitiv în urma pronunţării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie şi le-am mai trimis şi raportul corpului de control al prim-ministrului, care mi-a parvenit din decembrie, făcut în 2018, care până acum nu fuseseră trimise CS-ului", a precizat ministrul.

Potrivit lui Popescu, aceste controale au relevat prejudicii de 600 de milioane de lei ca urmare a managementului defectuos.

"Trebuiau luate măsuri, pentru că perioada vizată includea actualul Directorat. În raportul corpului de control al prim-ministrului era prevăzut că au fost descoperite nereguli inclusiv în ceea ce priveşte modul de selectare a membrilor Directoratului. Până acum nimeni nu a spus nimic. Că nu a fost selectat un director general, ci a fost selectat un Directorat şi, din rândul Directoratului, ales de către CS un director general, care nu a fost ales din lista scurtă, ci din afara listei scurte. Aceasta referitor la domnul Sorin Boza. Toate acestea coroborate, CS probabil a tras concluzia că este mai bine să-l schimbe", a continuat oficialul guvernamental.

Ministrul de resort a precizat, în context, că Sorin Boza, aşa cum a fost numit director de către CS, aşa putea fi şi schimbat.

"Daniel Burlan (cel care l-a înlocuit pe Boza - n.r.) este cel care a venit ultimul în Directorat şi care nu a avut nicio treabă cu perioada aceea de control. Acum toată lumea este interimar numit", a precizat el.

Popescu a mai spus că este convins că producătorul de energie pe cărbune va putea plăti certificatele de dioxid de carbon aferente anului trecut, care trebuie decontate până în aprilie.

"Avem acel memorandum pe care l-am aprobat în Guvern cu ajutorul de salvare de 1,2 milioane de lei. Am dat drumul în circuitul de avizare a ordonanţei care pune în aplicare acel memorandum, cu clauză suspensivă că intră în vigoare la aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat şi mergem pe ce am stabilit în acel memorandum, că dacă nu returnează, trece în ajutor de restructurare, cu trecerea pe gaz a unor unităţi de la Craiova şi Turceni şi cu realizarea parcului solar, adică ne ţinem de ce prevede memorandumul", a susţinut Popescu.

El s-a declarat optimist că acest ajutor va fi aprobat de Comisia Europeană şi a adăugat că va merge personal la Bruxelles să explice faptul că sistemul energetic al României nu poate funcţiona fără Complexul Energetic Oltenia.

AGERPRES

×