x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Finanţelor, despre Ordonanţa 114: Vom promova alternative dacă vor fi echitabile pentru cetăţeni

Ministrul Finanţelor, despre Ordonanţa 114: Vom promova alternative dacă vor fi echitabile pentru cetăţeni

25 Feb 2019   •   20:31
Ministrul Finanţelor, despre Ordonanţa 114: Vom promova alternative dacă vor fi echitabile pentru cetăţeni
Sursa foto: guv.ro

Promovarea de alternative la Ordonanţa de Urgenţă 114 este posibilă, numai dacă acestea vor fi echitabile pentru cetăţeni şi corecte faţă de economia românească, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică privind efectele acestui act normativ.

"Suntem în această perioadă implicaţi în dezbateri pe fiecare sector în parte, dar vreau să vă spun foarte clar: vom promova dacă este cazul alternative. Doar dacă, şi o repet, acestea vor fi echitabile pentru cetăţeni şi corecte faţă de economia românească", a spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a lansat şi o serie de întrebări la care a menţionat că nu crede că va primi un răspuns, una dintre acestea fiind cum de multe companii multinaţionale rulează afaceri de miliarde de euro, dar au profit de sub 1% raportat la cifra de afaceri.

O altă întrebare retorică a lui Eugen Teodorovici a făcut referire la erodarea bazei impozabile şi la transferul profiturilor.

"Ştiţi de asemenea şi cum a evoluat indicele privind accesul la finanţare şi că s-a diminuat accesibilitatea pe piaţa creditului, valoarea indicatorului reducându-se de la 1,45 în iunie 2017 la 1,29 în iunie 2018, în contextul unei creşteri a sumelor pe care românii cu împrumuturi la bănci trebuie să le plătească lună de lună", a spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, el a afirmat că România are cea mai mare diferenţă între rata dobânzii la credite şi rata dobânzii la depozite din Uniunea Europeană. Diferenţa este de 5 puncte procentuale, dublă faţă de media la nivel european, cu 40% mai mare decât cea din Polonia şi de 2,5% decât în Cehia. În acest context, din cauza dobânzilor ridicate, băncile comerciale nu mai creditează economia reală, iar lipsa creditării frânează creşterea economică cu 0,5 puncte procentuale în fiecare an.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică despre efectele Ordonanţei de urgenţă 114/2018.

Miercuri, Biroul permanent a luat această decizie la solicitarea grupului parlamentar al USR.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: teodorovici ordonanța 114