x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Ministrul Mediului susține că imaginile cu camioane pline cu lemne fac parte dintr-o campanie de fake news

VIDEO. Ministrul Mediului susține că imaginile cu camioane pline cu lemne fac parte dintr-o campanie de fake news

14 Apr 2020   •   12:16
VIDEO. Ministrul Mediului susține că imaginile cu camioane pline cu lemne fac parte dintr-o campanie de fake news

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că imaginile cu camioane pline cu lemn, provenit din defrișări ilegale, care circulă pe Facebook, sunt false și că este vorba de o campanie de fake news.

"Sunt o grămadă de fake news-uri în această perioadă pe tema exploatărilor forestiere. Este o campanie agresivă şi fără precedent în România, demarată în această perioadă grea. Zilnic este lansată şi alimentată pe reţelele de socializare o avalanşă de mesaje toxice. Am văzut şi eu poze, video-uri cu zeci de mii de share-uri. Acestea, dragi români, au un singur scop. Să vă inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile româneşti. Populaţia nu are nicio vină. Orice om de bună credinţă din România, asaltate de mesaje mincinoase îmbrăcate în forma adevărului, nu poate reacţiona altfel. 

Am ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal lemne este considerat ilegal. Simpla existenţă a transportului de lemne în România este dovada jafului de masă lemnoasă din păduri, fără nici cea mai mică dovadă că cei care promovează astfel de informații au certitudinea că acolo s-a produs o ilegalitate. Orice informaţie de la Ministerul Mediului este considerată o protejare a cadrului mafiot din ţara noastră", a declarat ministrul Costel Alexe într-o conferinţă de presă la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

De asemenea, Costel Alexe a adus critici și la adresa politicienilor care au promovat astfel de imagini.

„Sunt foarte mulți politicieni care au luat cuvântul în această perioadă, vorbind despre păduri, lansând petiții online. Pe politicieni nu-i pot bănui de necunoașterea legii, pentru că asta, în mod normal, ar trebui să le fie obiectul muncii. Dar când promovezi astfel de imagini poți fi acuzat de cinism, de ticăloșie, de demagogie, încercând doar să exploatezi politic o emoție a întregii societăți, care ani la rând a văzut că managementul resursei forestiere în România nu a fost valorificată eficient.”, a spus Costel Alexe.

„Circulă în spațiul public zeci de mii de postări nesimțite către adeziuni ale unor partide. Pe fondul unui curent naționalist și anti-european, imagini cu trenuri cu bușteni sau cu depozite ale unor firme fac ravagii pe internet. (...) În acest an, în România, au intrat mii și mii de vagoane cu lemn care să fie aici valorificat și mai apoi valorificat în Europa. Confirm datele INS, în ultimii ani, România este un importator net de buștean și material lemnos. În România, astăzi, se pot exploata legal 18 milioane de metri cubi”, a mai declarat ministrul Mediului.

 

Conferință de presă susținută de Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la sediul Ministerului.

Publicată de Ministerul Mediului - România pe Marţi, 14 aprilie 2020

×
Subiecte în articol: costel alexe defrisari ilegale