x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Violeta Alexandru: Documentele pentru șomajul tehnic se vor depune electronic la agențiile teritoriale

UPDATE. Violeta Alexandru: Documentele pentru șomajul tehnic se vor depune electronic la agențiile teritoriale

31 Mar 2020   •   11:45
UPDATE. Violeta Alexandru: Documentele pentru șomajul tehnic se vor depune electronic la agențiile teritoriale

 

Declarații de presă ale ministrului Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Publicată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe Marţi, 31 martie 2020

UPDATE. Principalele declarații: „Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea pe care am pus-o la punct. Suntem pe ultima sută de metri cu punerea la punct cu măsurile de organizare.”, a spus Violeta Alexandru.

„Am semnat ordinele, în anumite cazuri, cu miniștrii de resort, așa cum este cazul sportivilor. Toate aceste categorii vor depune electronic o cere și o declarație pe propria răspundere al ANOFM.”

„Aș sublinia că agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă vor primi de mâine, în format electronic, solicitările privind actele pentru șomajul tehnic. Documentele se vor depune electronic la agențiile teritoriale. În cazul cluburilor sportive, se mai adaugă și o listă cu sportivii pentru care se solicită fonduri pentru spotivi.”

„Guvernul a înțeles să elimine orice barieră birocratică și să rezume comunicarea cu cei care solicită fonduri la următoarele documente: o simplă cerere, o declarație pe propria răspundere. Cer care depun începând de mâine pentru a se închide luna martie vor primi fondurile în maximum 15 zile. Așteptăm solicitările pentru a le putea înainta în regim de urgență. Toate documentele se vor depune online. Niciun angajator nu va plăti de la el urmând să i se deconteze. Statul va plăti.”, a mai spus Violeta Alexandru.

„Celelalte forme de sprijin, șomajul clasic, fondurile pentru șomerii care și-au pierdut locul de muncă continuă. Guvernul a insistat asupra acordării acestui sprijin. Pentru angajatori e important să își păstreze angajații.”

„Cu cât mai repede sunt depuse cererile cu atât mai repede vor fi procesate. Dacă aveți întrebări, vă rog să o faceți electronic. (...) Angajatorii au trei zile de la primirea banilor să facă plata către angajați.”

„Atenția se îndreaptă și către categoriile vulnerabile și foarte vulnerabile. Bătrânii, persoanele cu dizabilități. Vom anunța propunerile pentru aceste categorii.”

Măsurile ANOFM: „Plata se face în 15 zile sau mai devreme. Vom încerca să plătim mai repede de acest termen. Încă de mâine toate agențiile județene sunt pregătite să primească solicitările beneficiarilor și plata se va face în cel mai scurt timp. Modalitatea de plată va în contul bancar. Termenul de plată e de 10 zile. Depunerea tuturor solicitărilor se va face electronic. Aceste adrese sunt afișate pe site-ruile agențiilor.”

„Condițiile pentru PFA și celelalte firme: trebuie să declare pe propria răspundere că au întrerupt activitatea din cauza pandemiei. Persoanele fizice care lucrează pe drepturi de autori, precum scriitori, fotografi, compozitori, vor primi 75% din salariul mediu brut.”

-------------- 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, va susține la ora 11:30 o declarație de presă online, a anunțat marți ministerul.

„Având în vedere măsurile de protecție impuse de autorități în starea de urgență cauzată de epidemia COVID-19, declarația de presă va fi transmisă pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii și Protecției Sociale”, potrivit sursei citate.  

×
Subiecte în articol: Violeta Alexandru