x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Minivacanţele bugetarilor, anunţate de la începutul anului

Minivacanţele bugetarilor, anunţate de la începutul anului

09 Noi 2018   •   13:51
Minivacanţele bugetarilor, anunţate de la începutul anului

Treizeci şi opt de parlamentari au înregistrat, ieri, la Senat o nouă propunere legislativă care completează Codul Muncii, conform căreia, la începutul fiecărui an, Guvernul ar urma să stabilească toate minivacanţele de care vor beneficia bugetarii în decursul anului respectiv. Tot joi, patru deputaţi au depus un proiect de lege privind instituirea unei interdicţii privind concedierea bugetarilor care mai au trei ani sau mai puţin până la pensionare.

„Până la data de 15 ianuarie, Guvernul stabileşte prin Hotărâre de Guvern zilele de muncă pentru care se acordă zile libere, care preced şi care succed sărbătorile legale, respectiv zilele în care recuperează acesta”, prevede proiectul de lege. Parlamentarii sunt de părere că „predictibilitatea astfel obţinută va facilita planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea din sectorul public”.

De asemenea, în expunerea de motive se arată că proiectul „oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile unde părinţii lucrează în ambele sectoare economice, măsură apreciată nu numai de angajatori şi angajaţi, dar şi de sectoarele turistice”.

Protecţie înainte de pensie

Tot ieri, un număr de patru deputaţi au înregistrat în Senat o propunere legislativă cu privire la instituirea unei interdicţii care vizează reducerea posturilor ocupate de funcţionarii publici care mai au trei ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare. „În caz de disponibilizare în urma reorganizării autorităţilor sau instituţiilor publice, funcţionarii publici care se apropie de vârsta de pensionare rămân, după o viaţă de muncă, până la pensionare, fără un venit care să le asigure nivelul minim de trai. Ştim, de asemenea, că după vârsta de 55 de ani, pe aceşti cetăţeni nu-i mai angajează niciun operator economic”, se arată în expunerea de motive.

 

De regulă, Guvernul stabileşte în preajma unor sărbători legale acordarea unor zile libere pentru a face o „punte” între ziua de sărbătoare legale şi weekend.

Bugetarii se bucură în 2018 de 11 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, dintr-un total de 14. Conform Codului Muncii art. 142, persoanele care nu beneficiază de aceste zile vor primi timp liber în următoarele 30 de zile sau vor beneficia de un spor la salariu.

×