x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Băsescu, anchetă în Taiwan

Mircea Băsescu, anchetă în Taiwan

de Aniela Nine    |    20 Ian 2010   •   00:00
Mircea Băsescu, anchetă în Taiwan
Sursa foto: Cristi Cimpoeş/Mediafax

Scandalul muniţiei vechi care, în loc să fie delaborată, a fost reambalată şi livrată către gherilele din Liban şi Angola, scandal în care a fost rostit şi numele lui Mircea Băsescu, a reizbucnit. După ce presa din Taiwan a reluat subiectul, ministrul Apărării taiwanez a anunţat declanşarea unei anchete judiciare, dacă informaţiile se vor dovedi reale.

Revista Next din Taiwan a relatat ieri în pagina electronică că fratele preşedintelui român Traian Băsescu, Mircea Băsescu, este suspectat de reambalarea unei cantităţi de muniţie veche taiwaneză, destinată distrugerii în Bulgaria, şi de vânzarea acesteia către Angola. Potrivit respectivei publicaţii, din cele peste 8.000 de tone de grenade, mine şi alte tipuri de muniţie veche care urmau să fie distruse, românii au achiziţionat 1.884 de tone, înaintea alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

Revista taiwaneză, citată de Mediafax, susţine că Mircea Băsescu ar fi ajutat la redirecţionarea armelor către grupări din Africa şi Orientul Mijlociu acuzate de terorism. Armele ar fi ajuns la mişcarea Hezbollah din Liban şi la Frontul Eliberării Enclavei Cabinda din Angola. Informaţia a ajuns în atenţia autorităţilor taiwaneze, ministrul Apărării din Taiwan anunţând că va declanşa o anchetă judiciară, dacă afirmaţiile din presă se vor dovedi reale. Wang Kuo-pin, directorul Centrului de Achiziţii din cadrul Biroului pentru Armament al Ministerului Apărării din Taiwan, a declarat pentru publicaţia citată că oficialii ministerului vor solicita explicaţii companiei Explomo, cu sediul în Singapore, care a câştigat contractul de distrugere a muniţiei vechi.

În România, scandalul a izbucnit anul trecut, în vară, când Sorin Roşca Stănescu a publicat informaţii despre implicarea lui Mircea Băsescu într-o afacere de trafic cu explozibil. Şi atunci, ca şi acum, Mircea Băsescu a negat orice implicare în traficul cu armament.

El a declarat ieri pentru Mediafax că pe site-ul mysinchew.com a apărut, miercuri, un articol intitulat "Taiwan denies arms smuggling report (Taiwanul neagă informaţiile privind traficul de arme - n.r.)", în care se menţionează că acuzaţiile care i-au fost aduse nu au nici o bază. "Sunteţi jalnici. Sunteţi mai jos decât fetele din Mamaia. Citiţi ziarele din Taiwan şi vedeţi ce scrie acolo despre acest subiect", a mai spus Mircea Băsescu referindu-se la ziariştii români care au preluat informaţia.

×
Subiecte în articol: special