x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Diaconu a demisionat din Senat

Mircea Diaconu a demisionat din Senat

05 Dec 2012   •   12:22
Mircea Diaconu a demisionat din Senat
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 13:14 - Mircea Diaconu a argumentat ironic decizia de a demisiona prin faptul că România ar fi avut nevoie de acest lucru pentru a intra în spaţiul Schengen.

"Ca să intrăm în Schengen, pentru că instituţii importante din stat au afirmat prin vocea şefilor lor că nu se intră în Schengen din cauza mea, şi acum am rezolvat problema", a afirmat ironic Mircea Diaconu, care, ulterior, a justificat gestul său prin faptul că la nivelul Senatului se ajunsese la un blocaj şi o "încurcătură procedurală".

"Ca să se poată ieşi din blocaj, pentru că neexistând proceduri - e un caz fără precedent, legislaţia se bate cap în cap şi instituţiile s-au blocat pur şi simplu - ca să se iasă procedural din încurcătura, din blocajul acesta, mi-am oferit demisia către preşedintele Senatului, ceea ce iarăşi este neprocedural, pentru că demisia se oferă plenului. Dar nemaiexistând procedură şi plenul nemaiîntrunindu-se, mi-am oferit-o preşedintelui Senatului, ca să se poată ieşi din blocaj", a explicat Diaconu.

Mircea Diaconu şi-a înaintat, ieri, demisia din Senat, informează Direcţia de presă a Senatului.

"Vă informăm că în cursul zilei de 4 decembrie 2012 domnul Mircea Diaconu, senator în circumscripţia electorală numărul 3 din judeţul Argeş, colegiul uninominal numărul 1, şi-a înaintat demisia la cabinetul Preşedintelui Senatului României", se arată în comunicatul Senatului.

În comunicat se mai menţionează că, ieri, Biroul Permanent al Senatului a hotărât convocarea unei şedinţe de plen pentru a se lua act de decizia Curţii Constituţionale cu privire la încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu şi pentru a se declara vacant postul de senator.

Senatul a luat act, ieri, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, în lipsa cvorumului de lucru, la şedinţă participând aproximativ douăzeci de parlamentari. La începutul şedinţei, preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.

"Suntem astăzi în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului", a precizat Antonescu.

Hotărârea Senatului, prezentată plenului de către preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, precizează că - având în vederea deciziei 3104 a ICCJ din 12 iunie 2012, dar şi decizia CCR 972/2012, referitoare la sesizarea preşedintelui CSM, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională - Senatul ia act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu începând cu data de 19 iunie şi declară vacant locul de senator în Circumscripţia electorală 3 Argeş, colegiul uninominal 1.

 


×