x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului

Mircea Geoană a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului

23 Noi 2011   •   07:17
Mircea Geoană a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului

Plenul Senatului a decis astazi, cu 112 voturi pentru, 5 abtineri si 2 voturi impotriva, ca Mircea Geoana si-a pierdut, de drept, statutul de membru al Biroului Permanent si presedinte al Senatului.

UPDATE 14:10 - Democrat-liberalul Petru Filip a fost desemnat sa fie presedinte interimar al Senatului pana la alegerea unui nou presedinte. Decizia a fost luata in sedinta Biroului Permanent, in care Filip a fost singura nominalizare pentru interimatul la presedintia Senatului.

UPDATE 13:30 - Mircea Geoana a fost revocat din functia de presedinte al Senatului.Votul a fost secret, fiind exprimat electronic. Sedinta Senatului, care a fost condusa de catre vicepresedintele Petru Filip (PDL), a durat mai putin de zece minute, iar Mircea Geoana nu a fost prezent.

Membrii Biroului Permanent al Senatului se va reuni in scurt timp pentru desemnarea unui presedinte interimar al acestui for legislativ.

UPDATE 13:11 - "De luni incepe circul. Constitutia Romaniei spune ca presedintii camerelor sunt alesi pe durata intregului mandat si ca presedintele Senatului este neutru din punct de vedere politic. Este doar o vendeta politica. M-ar distra ca functia de presedinte al Senatului sa ajunga la Marko Bela. Asta chiar ca ar fi un cadou natiunii romane. A doua functie in stat la Marko Bela. Bravo, Ponta!", a declarat Mircea Geoana.

UPDATE 12:55 - Senatul se ve reuni in sedinta la ora 13:15 pentru a discuta revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al acestui for legislativ. Sedinta va fi condusa de Petru Filip (PDL).

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a anuntat, de asemenea, ca dupa ce Mircea Geoana va fi revocat de plenul Senatului, Biroul Permanent se va reuni din nou pentru desemnarea unui presedinte interimar al Senatului. Alegerea noului presedinte al Senatului va avea loc luni, a mai spus Sarbu.

UPDATE 12:05 - Fostul presedinte al PSD Mircea Geoana a declarat ca va ataca decizia Comitetului Executiv al PSD de a-l exclude din partid atat la Congresul PSD, cat si in instanta civila. Intrebat daca va solicita in instanta si daune morale, Geoana a spus: "Nu am nevoie de daune morale de la niste oameni care nu merita nimic". El a mentionat ca va solicita instantei constatarea nulitatii deciziei CEX de a-l exclude din PSD.

UPDATE 11:30 - Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca suspenda sedinta de plen. Biroul Permanent al Senatului a fost stabilit, in cele din urma, pentru ora 12:00.

UPDATE 11:27 - PSD a cerut, in plenul Senatului, sa fie supusa la vot revocarea din functie a lui Mircea Geoana, insa acesta a refuzat sa fie dat un vot pe aceasta cerere si a supus in schimb la vot ordinea de zi a sedintei.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca un presedinte al unei Camere a Parlamentului nu poate fi revocat prin retragerea sprijinului politic, singura modalitate de schimbare trebuind motivata prin incalcari grave ale Regulamentului sau Constitutiei.

Geoana a afirmat ca solicitarea grupului PSD de a-l inlocui din functia de presedinte al Senatului este neregulamentara, neconstitutionala si nejustificata. "Este un demers la fel de furios si de nejustificat ca intreaga misiune pe care liderii PSD au dus-o impotriva mea. Si astazi incearca o procedura neregulamentara", a adaugat el.

UPDATE 11:25 - Sedinta plenului Senatului a fost reluata, dupa o pauza de aproximativ o ora, luata chiar la inceputul lucrarilor, Mircea Geoana anuntand ca vrea sa se intre pe legiferare. Geoana a anuntat ca a luat act de acordul liderilor de grup pentru convocarea Biroului Permanent, dar a cerut sa se treaca in continuare la ordinea de zi a plenului.

In replica, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, i-a cerut lui Mircea Geoana sa suspende sedinta plenului pentru convocarea de urgenta a Biroului Permanent, avand in vedere ca exista acordul liderilor de grup in acest sens. Geoana a sustinut insa ca, potrivit Regulamentului, ora si locul de desfasurare a Biroului Permanent se stabilesc de catre presedintele Senatului.

Social-democratii au cerut in plenul Senatului suspendarea sedintei, pentru convocarea de urgenta a Biroului Permanent. Mircea Geoana, care conduce inca Senatul, a refuzat aceasta cerere, sustinand ca solicitarea PSD este nestatutara. Prin urmare, s-a luat o pauza de 15 minute pentru consultari.


Victor Ponta a declarat ca a fost convocat de urgenta Biroul Permanent al Senatului, pentru ca institutia sa ia act de retragerea sprijinului politic pentru Mircea Geoana si pierderea functiei acestuia de presedinte al Senatului.

"Practic, in acest moment, noi am inregistrat la Secretariatul Senatului decizia Comitetului Executiv de aseara. Deci, domnul Geoana, practic, nu mai este presedintele Senatului si am cerut convocarea Biroului Permanent al Senatului pentru a se proceda conform Regulamentului", a declarat liderul PSD.

Victor Ponta a precizat ca in cursul diminetii a fost reconfirmata propunerea USL ca Titus Corlatean sa ocupe functia de presedinte al Senatului. "In mod normal, astazi se va supune la vot si va fi ales ca presedinte al Senatului", a mai spus liderul PSD. Intrebat cine va asigura interimatul functiei, el a mentionat ca grupurile USL ar dori ca acesta sa fie asigurat de catre vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru.

"Probabil ca cei de la Putere il vor propune pe domnul Filip, ei au mai multe voturi in acest moment, dar pentru noi pana la urma nu conteaza. Este vorba despre sedinta de astazi, pentru ca astazi trebuie conform Regulamentului de indata sa treaca la alegerea noului presedinte al Senatului", a mai spus Ponta.

Convocarea Biroului Permanent al Senatului se bazeaza pe hotararea Comitetului Executiv National al PSD, luata marti, de excludere a lui Mircea Geoana din partid, si pe articolul 33 din Legea 96 privind statutul deputatilor si senatorilor. Acest articol precizeaza ca retragerea sprijinului politic atrage de drept si pierderea calitatii de presedinte al Senatului.

×