x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană, la un pas de excluderea din PSD. Decizia comisiei de integritate, contestată de unii membri

Mircea Geoană, la un pas de excluderea din PSD. Decizia comisiei de integritate, contestată de unii membri

de Aniela Nine    |    13 Noi 2011   •   21:00
Mircea Geoană, la un pas de excluderea din PSD. Decizia comisiei de integritate, contestată de unii membri

PSD se pare ca nu poate scapa usor de Geoana. Ieri, scandalul "sanctio­na­rea lui Mircea Geoana" a marcat noi tensiuni, desfasurate chiar pe treptele sediului PSD din Kiseleff, unde a avut loc sedinta comisiei de in­tegritate a partidului, convocata pentru a judeca acuzele aduse lui Ge­oana. Invitat la audieri pentru ora 14:15, in conditiile in care comisia de integritate avea stabilita sedinta la ora 13:00, Mircea Geoana a fost la­sat in ofsaid chiar pe scarile sediului PSD, constatand ca judecata comisiei avusese deja loc, hotararea de propunere de excludere din partid fiind luata cu larga majoritate a celor prezenti si sedinta deja incheiata in exact timpul in care el facea o declaratie pe treptele sediului partidului. Explicatia "necorelarii" celor doua actiuni – sedinta comsiei si audierea lui Geoana – a venit de la presedintele acestei comisii, senato­rul Dan Sova, care a sustinut ca Mir­cea Geoana, dupa primirea invitatiei la audieri, nu a confirmat nici un mo­ment participarea sa la sedinta. Mai mult, Dan Sova a declarat public ca aceasta confirmare a fost solicitata, dar in textul invitatiei trimise lui Geoana nu figureaza o asemenea precizare. Pentru Jurnalul National, senatorul Sova a explicat ca a fost vorba despre o solicitare telefonica facuta de la secretariatul comisiei de integritate, dar de la cabinetul presedintelui Senatului se neaga ca ar fi existat o astfel de convorbire telefonica.

Episodul scandalului de pe treptele PSD a fost amplificat de unul dintre membrii comisiei de integritate, Mariana Negoita, care, in sustinerea lui Geoana, a contestat declarativ decizia comisiei, afirmand ca aceasta incalca prevederile statutului partidului referitoare la atributiile comisiei de integritate. Pentru Jurnalul National, Mariana Negoita a relatat ca aceasta opinie este impartasita si de alti colegi din respectiva comisie si ca acest lucru va fi cuprins intr-o sesizare gen "opinie separata", care va fi transmita Comitetului Executiv al partidului, forul care va analiza si decide si daca Mircea Geoana va fi exclus din partid. Procedural, decizia Comitetului Executiv al PSD poate fi contestata ulterior in Congresul PSD, care ar investi tot comisia de integritate cu analiza unei astfel de sesizari.

Convocarea CEx este facuta de presedintele partidului, de Biroul Permanent sau de jumatate dintre presedintii de filiale judetene, Victor Ponta anuntand recent ca o astfel de reuniune este programata pentru finalul acestei luni. Pana la convocarea CEx., Mircea Geoana a replicat la decizia comisiei de integritate cu o solicitare scrisa adresata tot acestei comisii, de a fi cercetati cei care au propus presedintelui PSD, Victor Ponta, declansarea procedurii de inlocuire a sa de la conducerea Senatului, motivand ca procedura aleasa, "rocada", este una neconstitutionala.

Filmul excluderii lui Geoana din partid, redat prin intermediul declara­tiilor participantilor, s-a derulat in doar cateva ore.

● Ora 12:15. Primul episod a fost reprezentat de o declaratie de presa sus­tinuta de Geoana la se­diul Senatului, in care a acuzat con­du­cerea partidului ca ii insceneaza ex­cluderea pe motive nereale, adevarata motivatie a celor din PSD fiind capitalizarea de imagine prin vizita in SUA, in conditiile in care si presedintele PSD, Victor Ponta, impreuna cu liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi incercat sa isi organizeze o astfel de vizita in SUA. De "negocierea" conditiilor acestei vizite s-ar fi ocupat, potrivit lui Mircea Geoana, "marele combinator" al PSD, Viorel Hrebenciuc, care ar fi folosit pentru acest demers o firma de lobby. Esecul acestei actiuni de lobby ar fi atras dorinta de sanctio­na­re a sa, a sustinut Mircea Ge­oana. Deputatul PSD Viorel Hre­ben­ciuc nu a putut fi contactat. "Excluderea mea ar fi un abuz de putere din partea unui presedinte insuficient de matur politic pentru a conduce un partid atat de mare si de compli­cat. Este un abuz al unui presedinte nesigur, nu o sanctiune a intregului partid la adresa mea", acuza Mircea Geoana. In aceeasi declaratie, Mircea Geoana a anuntat ca va merge la sedinta comisiei, avand o invitatie pentru ora 14:15.

● Ora 14:07. Sosit la sediul PSD, Mircea Geoana reia, intr-o conferinta de presa ad-hoc, desfasurata pe treptele sediului, acuzele sale privind arbitrariul motivelor de sanctionare a sa. In timpul declaratiei lui Geoana, o femeie iese din sediul PSD critica vehement legalitatea deciziei abia luata de comisia de integritate, sustinand ca aceasta incalca statutul partidului. Mariana Negoita, membra a comisiei de integritate, explica pentru Jurnalul National ca nu exista o prevedere in statut care sa permita acestei comisii sa si propuna o sanctiune, ci doar sa faca o analiza a situatiei si sa remita un raport catre CEx. De aceea, Mariana Negoita spune ca va sesiza CEx. privind nelegalitatea deciziei comisiei de integritate. Senatorul Dan Sova, presedintele comisiei, a explicat pentru Jurnalul National ca articolul 34 din statut investeste comisia cu puterea de a decide si propune CEx. o sanctiune. Mai mult, despre decla­ratiile Marianei Negoita, Sova spune ca acestea vor fi discutate "intr-un cadru colegial", pentru ca aceasta ar fi incalcat decizia comisiei ca singurul care sa faca declaratii pe acest subiect sa fie presedintele comisiei.

● Ora 15:00. Senatorul Dan Sova anunta public decizia comisiei de integritate. El a mentionat ca votul a fost 43 "pentru" si cinci "impotriva". Sova a precizat ca, potrivit statutului PSD, comisia analizeaza faptele, eventualele incalcari ale statutului si stabileste care sunt sanctiunile care pot fi aplicate. "Vom inainta Ho­tararea CNAIM Comitetului Exe­cu­tiv al PSD, care este organul executiv politic suprem, si care se va pronunta in aceasta cauza", a declarat el. Intrebat ce i s-a reprosat, exact, lui Mircea Geoana, Sova a raspuns: "E o chestiune interna". Surse din comisie au declarat pentru Jurnalul Na­tional ca Sova a subliniat in co­misie ca Geoana, in repetate randuri, prin declaratii publice si vizita in SUA, a adus prejudicii de imagine partidului si intereselor acestuia.

● Ora 16:00. Mai multi lideri de filia­le fac declaratii de sustinere a deciziei partidului in privinta lui Geoana. Si partenerii de alianta ai PSD, liberalii, se pronunta cu privire la sustinerea in plan politic a deciziei con­ducerii PSD. Exista si cateva voci din partid care spun ca Geoana trebuia audiat. Liderii coalitiei de gu­ver­­nare anunta ca, daca Geoana este ex­clus, functia de presedinte al Sena­tului se vacanteaza automat, iar coa­litia va avea propuneri de candidati.

● Ora 18:00. Mircea Geoana considera decizia comisiei nula, ea fiind lua­ta fara audierea sa. "Decizia de astazi, 13 noiembrie 2011, a Comisiei Na­tio­nale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD este nula de drept din perspectiva statutului PSD si re­pre­zinta o nu­litate absoluta din punctul de ve­dere al Legii Partidelor Politice, intrucat neaudierea partilor atrage nulitatea absoluta a deciziei. Fiind nula din toate punctele de vedere, decizia nu produce consecinte", spune Geoana prin intermediul unui comunicat de presa.

×
Subiecte în articol: excludere psd mircea geoana