x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană: "Replicile dintre Băsescu şi Ponta, extrem de periculoase şi dăunătoare"

Mircea Geoană: "Replicile dintre Băsescu şi Ponta, extrem de periculoase şi dăunătoare"

16 Apr 2014   •   12:59
Mircea Geoană: "Replicile dintre Băsescu şi Ponta, extrem de periculoase şi dăunătoare"

Senatorul PSD Mircea Geoană consideră că replicile dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta sunt "extrem de periculoase şi de dăunătoare", afectând atât imaginea externă a României, cât şi atmosfera generală din ţară.

"Sunt extrem de periculoase şi de dăunătoare atmosferei generale din ţară, reputaţiei externe a României, încrederii pe care populaţia, cât o mai are, în sistemul politic şi în instituţiile din statul român. Este o spirală a violenţei verbale, care trebuie să înceteze", a declarat Geoană la RFI.

Mircea Geoană a explicat că înţelege tentaţia cu care se confruntă premierul Victor Ponta, aceea de a oferi replică "atacurilor violente" lansate de către preşedintele Traian Băsescu la adresa sa, însă prioritară este canalizarea energiei oamenilor politici către consolidarea poziţiei României în regiune şi a securităţii naţionale, dar şi în vederea redresării economice a ţării.

"Atacurile sunt atât de violente din partea preşedintelui, încât există un simţ de apărare şi contraatac care există în fiecare dintre noi. Dacă cineva te atacă atât de brutal, dacă cineva foloseşte epitete atât de virulente, evident că există o tentaţie de a răspunde. Dar în esenţă, acţiunea naşte reacţiune, atacul - contraatac, se ajunge la o spirală a violenţei verbale care otrăveşte atmosfera în România şi care, într-un context regional foarte complicat, face să nu mai avem energie să jucăm rolul pe care România trebuie să-l joace în NATO, ca stat de frontieră al UE şi toată energia statului ar trebui să meargă către această situaţie, continuarea redresării economice şi înzdrăvenirea României din punct de vedere strategic, securitatea naţională a României, că este militară, energetică, alimentară sau de orice altă formă. Mi-e teamă că această atmosferă extrem, extrem de violentă, aş spune fără precedent în lumea democratică occidentală, face rău şi ia energie de la locurile importante şi le duce în zone totalmente laterale faţă de interesul public şi de interesul naţional", a declarat Mircea Geoană.

Liderul social-democrat a făcut apel la calm şi cumpătare şi a punctat, totodată, că războiul politic este "necreştinesc" în contextul sărbătorilor pascale.

"Mă alătur mesajului pe care Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, l-a făcut ieri, un apel la calm către oamenii politici. E Săptămâna Mare până la urmă, e o săptămână în care, măcar pentru câteva zile, ar trebui să înceteze războiul politic. Cumpătare, echilibru, numai aşa se fac lucruri bune. Şi dacă în aceste zile sfinte nu există măcar o formă de autoreţinere, cred că societatea civilă, Biserica, toţi oamenii lucizi trebuie să le spună celor care sunt într-o astfel de situaţie că este inacceptabil, este contraproductiv şi este necreştineşte".

×
Subiecte în articol: mircea geoana basescu ponta