x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană susține că România este în cea mai precară situaţie de la integrarea în UE şi în NATO

Mircea Geoană susține că România este în cea mai precară situaţie de la integrarea în UE şi în NATO

12 Ian 2018   •   13:56
Mircea Geoană susține că România este în cea mai precară situaţie de la integrarea în UE şi în NATO

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană afirmă că 2018 nu este doar anul Centenarului, ci şi "unul dintre ultimele trenuri ca România să nu cadă între scaune", precizând că ţara noastră este "în cea mai precară situaţie de la integrarea în UE şi în NATO".

"Anul 2018 nu este doar anul Centenarului, ci şi unul dintre ultimele trenuri ca România să nu cadă între scaune, într-o lume în plină reaşezare. Nu este târziu să ne jucăm cărţile bine. Suntem, însă, în cea mai precară situaţie de la integrarea în UE şi în NATO", a scris Geoană, vineri, pe Facebook.

În opinia sa, există în prezent mai multe "riscuri şi capcane", respectiv riscuri politice şi economice, geopolitice, reputaţionale, dar şi "riscul miopiei şi al lipsei de viziune şi curaj".

"Riscul ca războiul din interiorul PSD să conducă la o criză politică prelungită, ce, inevitabil, va afecta actul guvernării. Capcana în care PSD poate să cadă, crezând că Opoziţia este prea slabă sau că Preşedintele şi aliaţii săi nu vor încerca să 'divide et impera'. Trabantul să nu devină trotinetă", a explicat Geoană.

El s-a referit şi la "demonstraţiile împotriva Legilor Justiţiei anticipate pentru sfârşitul lunii ianuarie", care ar putea "să devină un instrument în lupta pentru supremaţie politică şi manual de 'anarhie instituţionalizată'".

De asemenea, Geoană a scris despre "riscul de a nu stimula şi alte motoare de creştere în afara consumului şi de întârziere în pregătirea forţei de muncă", despre "riscul creşterii costurilor de finanţare", despre "lipsa de spaţiu fiscal pentru investiţii publice şi private" şi despre "riscul ca Exxon, OMV Petrom şi Carlyle să decidă să nu mai investească în proiectele de foraj de gaze din Marea Neagră şi ca North Stream II să meargă înainte".

În ceea ce priveşte riscurile geopolitice, fostul ministru de Externe a menţionat "capcana de a crede că suntem indispensabili pentru aliaţii noştri, că 2% pentru Apărare este biletul de intrare la Casa Albă şi că, orice am face, relevanţa strategică ne va mai salva o dată".

El a invocat şi existenţa unor "riscuri reputaţionale". "Ratarea şansei de a ne alinia cu nucleul dur al Europei, tentaţia populismului şi a autoritarismului şi alinierea de facto a României la 'axa' Varşovia - Budapesta. Perceptual, România este deja 'la pachet' cu iliberalii de serviciu din Vişegrad. Este un risc reputaţional şi politic major ce trebuie evitat cu orice preţ", a transmis Geoană.

Fostul ministru a menţionat şi riscurile privind "declanşarea procedurii de deficit excesiv" şi "activarea clauzelor ex-ante şi a corecţiilor pe fonduri europene, ca 'retaliere' la adoptarea Legilor Justiţiei".

În opinia sa, există şi "riscul miopiei şi al lipsei de viziune şi curaj": "Riscul de a vedea o coordonare a mişcărilor autonomiste din Catalonia, Scoţia sau Flandra cu capetele înfierbântate ale iredentiştilor maghiari din Transilvania. Ratarea pregătirii Preşedinţiei României a Consiliului UE şi transformarea subiectului în tema electorală". AGERPRES

×
Subiecte în articol: mircea geoana romania ue si nato