x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Miroase a moțiune de cenzură. Grindeanu și Pricopie, atacuri succesive la adresa Executivului PNL

Miroase a moțiune de cenzură. Grindeanu și Pricopie, atacuri succesive la adresa Executivului PNL

de Ion Alexandru    |    19 Mai 2020   •   10:44
Miroase a moțiune de cenzură. Grindeanu și Pricopie, atacuri succesive la adresa Executivului PNL
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Avertismentele conform cărora, după epuizarea stării de urgență, Opoziția ar avea un proiect de dărâmare a Guvernului condus de Ludovic Orban prin moțiune de cenzură par a prinde contur. Ieri, două personalități din zona PSD, dintre care un fost premier, iar altul propus ca prim-ministru, dar nedesemnat, însă aflat în relații neconflictuale cu președintele Klaus Iohannis, au pornit atacuri, pe conturile de socializare, la adresa Executivului liberal. Este vorba despre Sorin Grindeanu și de Remus Pricopie, care au amendat schimbarea din funcție a managerului Institutului de Boli Infecțioase din Timișoata, Voichița Lăzureanu.
 
Primul care a reacționat a fost Remus Pricopie, rectorul SNSPA, propus, în luna februarie, de PSD și Pro România să formeze Guvernul, după demiterea lui Ludovic Orban. Acesta a acuzat că pentru PNL, „cumetria politică (probabil locală) este mai importantă decât sănătatea publică”, în plină criză sanitară COVID-19, prin numirea unui patron de pompe funebre la conducerea Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț”. Pricopie arată că „din păcate, PNL face exact ce critica atunci când era în opoziție, iar puterea era controlată de Liviu Dragnea: încurajează traseismul politic; face numiri pe alte criterii decât cele de competență, prevăzute de lege; alocă fonduri într-un mod netransparent; adoptă acte normative fără consultare publică; atacă instituțiile/persoanele care nu sprijină politicile guvernamentale; atacă jurnaliștii incomozi etc.”. „În perioada Dragnea, am semnalat constant abaterile grave de la lege și principiile unei bune guvernări. Acum, din păcate, trebuie să facem același lucru, respectiv să le spunem guvernanților că, deși pare să fie la modă galbenul, nu așa se face politică”, mai scrie Remus Pricopie.
 
Grindeanu, atac la Nelu Tătaru
Câteva ore mai târziu, și fostul premier PSD Sorin Grindeanu, actual președinte ANCOM, a postat, de asemenea, un text antiguvernamental pe contul său de socializare. „Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara, a fost schimbată din funcție astăzi printr-un ordin al ministrului Nelu Tătaru. În plin război cu COVID-19, un ministru duce lupte politice în loc să se ocupe de sănătatea românilor și spun asta pentru că singurul motiv care a dus la schimbarea medicului Voichița Lăzureanu este lipsa carnetului de partid. Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara a avut cel mai mare număr de vindecați, echipa condusă de Voichița Lăzureanu reușind performanțe deosebite, iar într-o țară condusă de oameni responsabili, un astfel de manager ar fi fost tratat cu respect. În România molimei galbene, măsura competenței o reprezintă carnetul galben de partid. Merită «salutați» și băieții deștepți din sănătate, în special cei din județul Timiș. Se știu ei”, susține fostul premier.
 
PSD nu exclude o acțiune de forță în Parlament
Reacțiile celor doi nu pot fi scoase din contextul recentelor anunțuri venite din zona Partidului Social Democrat. PSD preciza, la sfârșitul săptămânii trecute, că „moțiunea de cenzură se va pregăti, decizia politică este, cel puțin în acest moment, să nu o depunem cât timp există stare de alertă, pentru a nu pune în pericol actul de guvernare pe această perioadă”. „Dar dacă lucrurile vor merge din ce în ce mai prost, cum se dovedește a fi, probabil că o s-o depunem. Va trebui să negociem și cu alte forțe politice din Parlament, noi fiind minoritari, și o să vedem ce-o să se întâmple”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.
 
 

 

×