x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Misiune de evaluare MCV: Delegația Comisiei Europene, primită de ministrul Justiției

Misiune de evaluare MCV: Delegația Comisiei Europene, primită de ministrul Justiției

25 Noi 2013   •   18:37
Misiune de evaluare MCV: Delegația Comisiei Europene, primită de ministrul Justiției

Echipa de experți ai Comisiei Europene, aflată în România într-o misiune de evaluare a progreselor înregistrate în cadrul Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), a avut luni o întrevedere cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, la întâlnire luând parte și conducători ai celor mai importante instanțe și parchete, informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, în perioada 25-27 noiembrie, are loc la București misiunea de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiției și luptei împotriva corupției, în cadrul MCV.

Echipa de experți ai Comisiei Europene, condusă de secretarul general adjunct Michel Servoz, a fost primită luni de ministrul Robert Cazanciuc.

La întrevederea de lucru au participat conducătorii principalelor instituții ale sistemului judiciar: președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate aspecte referitoare la viitoarea strategie de dezvoltare a sistemului judiciar, independența justiției, implementarea noilor coduri, unificarea jurisprudenței, integritatea magistraților.

Fiecare dintre reprezentanții instituțiilor participante au trecut în revistă elementele de progres înregistrate de la ultima misiune de evaluare, care a avut loc în luna septembrie a acestui an.

MJ susține că dialogul dintre instituțiile din sistemul judiciar a fost reflectat în intervențiile participanților, precum și în rezultatele obținute: definitivarea proiectului de strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar, ocuparea majorității funcțiilor de conducere de la vârful Ministerului Public și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, pregătirea intrării în vigoare a noilor coduri penale la termenul asumat — 1 februarie 2014, adoptarea cadrului normativ pentru înființarea Tribunalului Comercial București, continuarea track record-ului consistent în ce privește cauzele de corupție.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, s-a remarcat dialogul coerent și constructiv între instituțiile din cadrul sistemului judiciar precum și progresele înregistrate în ultima perioadă care converg înspre îndeplinirea obiectivului general de creștere a încrederii cetățeanului în actul de justiție.

Raportul pe MCV va fi prezentat de Comisia Europeană la începutul anului viitor.

×
Subiecte în articol: raport mcv robert cazanciuc