x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Misiune imposibilă. Ca să poată fi făcute anticipate odată cu localele, Guvernul Orban trebuie să pice până pe 14 februarie

Misiune imposibilă. Ca să poată fi făcute anticipate odată cu localele, Guvernul Orban trebuie să pice până pe 14 februarie

de Ion Alexandru    |    07 Ian 2020   •   07:42
Misiune imposibilă. Ca să poată fi făcute anticipate odată cu localele, Guvernul Orban trebuie să pice până pe 14 februarie

Alegerile parlamentare anticipate au revenit ca subiect de discuție în ședința de ieri a Partidului Național Liberal, care a decis, în forurile sale de conducere, să constituie o comisie care să “investigheze” dacă și în ce măsură este oportună și posibilă o astfel de acțiune. Ludovic Orban recunoaște că PNL își dorește alegeri anticipate, însă lasă de înțeles că acest lucru este puțin probabil să se întâmple. Conform lui Orban, de la momentul în care Guvernul pe care îl conduce va pleca, fie prin moțiune de cenzură, fie prin demisie, până la momentul organizării propriu-zise a alegerilor parlamentare trebuie să treacă minimum 120 de zile. Ceea ce înseamnă că planul trebuie să demareze cel mai târziu pe data de 14 februarie, pentru a putea sta în picioare.

 

Comisia care investighează dacă și cum se vor organiza alegeri parlamentare anticipate va fi condusă chiar de către Ludovic Orban și din aceasta mai fac parte vicepreședintele PNL Raluca Turcan și secretarul general al partidului Robert Sighiartău care se va ocupa de două chestiuni. Prima vizează purtarea de negocieri cu cât mai mulți parlamentari din actuala legislatură, pe care să-i convingă să pună umărul la încetarea propriilor mandate, astfel încât să se contureze o majoritate de 50 la sută plus un parlamentar care să nu voteze instalarea a două guverne successive, după ce Guvernul Orban va pleca. Iar a doua chestiune vizează comandarea de cercetări sociologice punctuale pe tema alegerilor anticipate cu câteva luni înainte de cele la termen, pentru a testa apetența populației votante de a agrea o asemenea manevră. 

 

Calendarul

Tehnic, alegerile anticipate parlamentare pot fi declanșate numai dacă se intră într-o criză politică. Pentru aceasta, este nevoie ca, în primul rând, Guvernul în exercițiu să nu mai existe. Pentru asta, trebuie ca Executivul Orban să fie demis, prin moțiune de cenzură, sau premierul să demisioneze. Dacă această demisie sau demitere se produce, este necesar ca două propuneri succesive de candidat la funcția de prim-ministru, desemnate de către președintele României, să nu treacă de votul Parlamentului. Conform Constituției, numai dacă această condiție este îndeplinită, în termen de 60 de zile președintele României poate dizolva Parlamentul. Abia dizolvarea Parlamentului va obliga declanșarea alegerilor anticipate, însă, din nou, termenele prevăzute în legislația electorală vorbesc despre un alt termen de 60 de zile, în care scrutinul poate avea, efectiv, loc. 

 

Șansele

Astfel, se poate observa că, de la momentul în care Guvernul Orban ar pleca de la Palatul Victoria și până la data la care se pot organiza, cel mai devreme, alegeri parlamentare anticipate vor trece cel puțin 120 de zile. Liberalii ar prefera ca acest scrutin să aibă loc odată cu alegerile locale. Adică undeva în jurul datei de 14 iunie. Iar pentru asta, Guvernul Orban trebuie să cadă cu patru luni înainte, respectiv la jumătatea lunii februarie. 

Acest termen, dar și întregul plan al anticipatelor, este, însă, aproape imposibil de realizat, lucru recunoscut de însuși Ludovic Orban. “Trebuie să ai un număr semnificativ de parlamentari care să fie aproape de 50% care să îți confere garanția că nu vor vota învestirea a două guverne succesive. Ne putem trezi că vor vota învestirea celui de-al doilea guvern”, susține actualul premier liberal.

 

 

×