x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mitrea - detronat, Geoana - reales, Nastase si Iliescu - inviati

Mitrea - detronat, Geoana - reales, Nastase si Iliescu - inviati

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    11 Dec 2006   •   00:00
Mitrea  -  detronat, Geoana  -  reales, Nastase si Iliescu  -  inviati

Noul secretar general al PSD este Titus Corlatean, el obtinand 684 de voturi. Geoana a castigat sefia PSD cu 978 de voturi.

O victorie asteptata si o infrangere surpriza, ieri la Congresul extraordinar al PSD. Mircea Geoana l-a invins cu un scor zdrobitor pe Sorin Oprescu la sefia partidului, iar Titus Corlatean a castigat postul de secretar general, devansandu-l pe Miron Mitrea. Fara contracandidat, Ion Iliescu a fost ales presedinte de onoare.

Mircea Geoana - Sorin Oprescu: 978 - 399. Cu acest scor s-a impus Geoana in fata lui Oprescu, castigand un nou mandat de presedinte al PSD pentru urmatorii patru ani. Un rezultat asteptat de cei mai multi dintre delegatii veniti ieri la Romexpo pentru a alege noua conducere a partidului, care, pe tot parcursul zilei, il dadeau ca sigur pe Geoana pentru sefia PSD. Surpriza Congresului a fost adusa insa de batalia pentru pozitia de secretar general. Daca pana la momentul votului, cursa dintre Miron Mitrea si Titus Corlatean, principalii contracandidati (Serban Nicolae, al treilea candidat, fiind creditat cu putine sanse de castig), parea pe muchie de cutit, balanta inclinand usor spre Mitrea, alegerile au consfintit un vot pro-Corlatean, desi strans: 684 - 644 (doar 50 de voturi pentru Nicolae). "E o infrangere. Sunt dezamagit. Nu ma asteptam", a fost prima reactie a lui Mitrea, negru de suparare, nevenindu-i sa creada ca a pierdut. Fericit, Corlatean a iesit de la numaratoarea voturilor anuntandu-si propria victorie. "A fost o competitie intre doua viziuni. Am propus o viziune moderna si sunt convins ca PSD va avea un cuvant de spus in urmatoarele luni", a declarat entuziasmat Corlatean, luat imediat cu asalt de pesedistii doritori sa-si deschida usa la noul secretar general al PSD.

RETRAGEGERE. "Sper ca Titus sa se achite foarte bine de sarcinile sale. Lui Miron Mitrea ii multumesc ca a organizat Congresul. Am o urma de regret ca nu mai face parte din echipa noastra", a comentat si presedintele Geoana cursa dintre cei doi, adaugand ca, in ceea ce il priveste, este multumit ca acest Congres i-a acordat incredere. Invinsul, Sorin Oprescu, nu a mai vorbit de aranjamentele pe care le-a reclamat pana acum, spunand ca, tehnic, acestea nu au avut loc. Si-a acceptat infrangerea, dar a atentionat ca nu pleaca din partid. In schimb, Oprescu a dat de inteles ca va parasi sefia PSD Bucuresti, asa cum promisese anterior daca pierde postul de presedinte al partidului. "Marian Vanghelie trece la comanda cand imi voi lua «la revedere» de la colegi", si-a anuntat Oprescu mai in gluma, mai in serios inlocuitorul.

AL DOILEA PRESEDINTE. Un al treilea castigator al Congresului de ieri a fost Ion Iliescu. Dupa infrangerea suferita la Congresul de anul trecut si refuzul de a mai accepta vreodata o functie executiva, Iliescu a revenit la varful partidului, fiind ales in unanimitate presedinte de onoare al partidului. Momentul de glorie al lui Iliescu a fost anuntat de Geoana inca de la inceputul Congresului. "Acum suntem in formatie completa", a fost remarca liderului PSD la intrarea lui Iliescu in sala, cand cei peste 1.400 de delegati au aplaudat indelung aparitia fostului sef al statului, intrerupandu-l pe Geoana din discursul pe care tocmai se pornise sa-l rosteasca. Acesta nu a parut foarte deranjat, ba, dimpotriva, a tinut sa vorbeasa de "simbolul Ion Iliescu" atacat de actuala putere (aplauze puternice in sala) si a propus Congresului spre adoptare o Rezolutie care condamna "incercarea de a face din Ion Iliescu simbolul relelor din timpul comunismului stalinisto-ceausist". Geoana nu l-a uitat nici pe Adrian Nastase, prezent in sala, acuzand ca si acesta a fost "lovit" de cei de la putere. "El este simbolul unei guvernari reusite a partidului nostru", a spus laudativ Geoana, in aplauzele la fel de entuziaste ale salii, asigurandu-i si pe "Adrian" si pe "domnul Iliescu" ca se pot baza "pe noi, ca prieteni adevarati". Dupa ce a primit votul delegatilor pentru a ocupa pozitia de presedinte de onoare, Ion Iliescu a avut un mesaj clar: nu va participa la jocurile de putere din partid si nu va accepta "pozitia de figura expusa intr-o vitrina".

HUIDUIELI. Pana la momentul votului, undeva pe la ora 16:00, huiduielile si injuraturile au fost cuvantul de ordine al Congresului PSD. Cel care a facut sala sa explodeze a fost Antonie Iorgovan, venit la microfon sa-si anunte retragerea din cursa pentru sefia PSD, deoarece, a explicat el, "si-a atins scopul de a-i fortifica sansele lui Oprescu". Pentru ca a acuzat conducerea aleasa la Congresul de anul trecut de "federalizarea" partidului si de "picajul PSD in sondaje", Iorgovan a fost rasplatit, in functie de tabere, cu "Taci, ma!", "Da’ bine zici" si "Alooo, nu suntem pe stadion". Discursul urmator, tinut de Sorin Oprescu, a creat insa un haos si mai mare in sala. "Da, recunosc ca am gresit. Trebuia sa-l fi facut eticheta expirata pe Ion Iliescu si eram vicepresedinte pe comunicare. Trebuia sa-i fi facut nemernici pe cei din partid si as fi fost lider regional de Cluj", a spus Oprescu, cu trimitere la clujenii Vasile Dancu si Ioan Rus. "Bravo, doctore!" "Huooo!", a reactionat impartita sala, in timp ce Oprescu vorbea de "sforarile" din PSD, de "combinatory", de "dl Dancu, care impinge vagoane in triaj", de Geoana, care a "esuat, pentru ca si-a deturnat propriul mesaj" si de tradatorii din partid din cauza carora a pierdut alegerile la Primaria Capitalei. "Dan Ioan Popescu, cu Adrian. Stia si Miron Mitrea", a dezvaluit Oprescu numele acestora, obligandu-i pe Nastase si Mitrea sa vina ulterior la microfon si sa dezminta cele spuse. Pana atunci, insa, acuzatiile lui Oprescu au provocat revolta in sala, deputatul Dan Iosif sarind sa bata un delegat de la Vaslui, care l-a injurat, pentru ca il ovationa pe senator. "F.... mortii ma-tii. Te strang de gat. Ce, suntem pe Stadionul Steaua sa ne injuram aici", a urlat Iosif spre vasluian, oprindu-se la timp sa sara la bataie si sa spuna: "Sa va fie Congresul de cacat"...

VOT CU PROBLEME
Batalia pentru ocuparea celor 15 posturi de vicepresedinte pentru care au intrat in cursa nu mai putin de 34 de candidati a fost una destul de aprinsa. Una dintre cele mai disputate confruntari s-a dovedit cea pentru pozitia de vicepresedinte regional pe zona de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, dintre Rodica Nassar si Gabriel Oprea, prima castigand, dupa numaratoarea voturilor, cu 650 la 598. Oprea a contestat votul astfel incat la miezul noptii membrii comisiei de numarare faceau o noua contabilizare a voturilor, iesind, intr-o prima faza, 10 voturi diferenta in favoarea lui Nassar, iar a doua oara in jur de 40. In final postul a fost castigat de Nassar cu 605 voturi, Oprea obtinand 547. Pentru celelalte posturi de vicepresedinte, castigatori au fost desemnati: Ilie Sarbu, Ioan Rus, Gheorghe Nichita, Constantin Nita, Ion Toma, Ion Stan si Dan Nica - toti vicepresedinti pe regiuni de dezvoltare - si Cristian Diaconescu, Mihai Tanasescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Marian Sarbu, Ecaterina Andronescu si Vasile Dancu - vicepresedinti pe domenii de specialitate.

REGRETE
"Vreau sa-i multumesc lui Miron Mitrea, care a pregatit acest Congres si care a reprezentat pentru noi, in acest an si jumatate de echipa, un sprijin. Am o urma de regret pentru faptul ca el nu mai este in aceasta calitate, dar sunt convins ca va fi alaturi de noi si experienta sa ne va fi in continuare utila"
Mircea Geoana
Presedintele PSD
SURPRINS
"Imi exprim dezamagirea, nu ma asteptam, dar asta nu inseamna ca nu se intampla. Probabil ca nu am reusit sa conving oamenii, iar aceasta este numai vina mea, nu poti sa dai vina pe cineva, numai cei care nu au suficienta forta fac asa ceva"
Miron Mitrea
fost secretar general al PSD

MESAJ
"Nu a fost armonie in paradis intotdeauna, dar vreau sa ii spun si lui Adrian (Nastase - n.r.), asa cum ii spun si domnului Iliescu, ca se pot baza pe noi ca prieteni si colegi adevarati"
Mircea Geoana
presedintele PSD
PRECIZARE
"Nu vad in aceasta functie o sinecura, ca un fel de sprijin acordat de mine uneia sau alteia dintre taberele din partid. Eu nu privesc partidul ca o suma de tabere"
Ion Iliescu
senator PSD
CONDITIE
"PSD a ramas unit pentru ca eu sau domnul Iliescu nu am plecat si nu datorita faptului ca unii dintre liderii lui ar fi ramas pe citadele"
Adrian Nastase
deputat PSD

SCUZE PUBLICE
Fostul presedinte Ion Iliescu (foto) si-a cerut scuze in mod public la Congresul extraordinar al PSD pentru faptul ca a dat dovada de "slabiciune" in timpul ultimului mandat prezidential. "Imi cer scuze cetatenilor romani pentru slabiciunea de care am dat dovada in combaterea acestor acte nedemne de oameni politici responsabili", a spus el, dupa ce afirmase ca, in timpul guvernarii PSD, au existat unii lideri ai partidului care au comis excese pe planul imoralitatii, al acumularilor de averi. Fostul presedinte nu a avansat nume concrete in aceste afirmatii ale sale. El a mai spus ca membrii Comisiei pentru analiza dictaturii comuniste, constituita la Palatul Cotroceni, ii pregatesc presedintelui Traian Basescu o arma pentru subminarea PSD. Iliescu i-a avertizat pe social-democrati sa fie pregatiti pentru a "contracara un posibil val de atacuri politice imunde impotriva" PSD din partea lui Basescu si a actualei puteri.
×