x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mitrea şi Năstase mai aşteaptă

Mitrea şi Năstase mai aşteaptă

de Dana Piciu    |    25 Iun 2008   •   00:00
Mitrea şi Năstase mai aşteaptă

ÎNCEPEREA URMĂRIRII PENALE ● Deputaţii nu au decis
Deputaţii nu au avut ieri cvorumul necesar pentru a decide asupra solicitării DNA în vederea începerii urmăririi penale a parlamentarilor PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea. Necesarul de voturi pentru a se lua o decizie este de 220, dar nu au votat decît 208 deputaţi.



ÎNCEPEREA URMĂRIRII PENALE ● Deputaţii nu au decis
Deputaţii nu au avut ieri cvorumul necesar pentru a decide asupra solicitării DNA în vederea începerii urmăririi penale a parlamentarilor PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea. Necesarul de voturi pentru a se lua o decizie este de 220, dar nu au votat decît 208 deputaţi.

În cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor pe cele două cazuri, luni după-amiază, unele partide şi-au exprimat tranşant poziţia, altele au refuzat să comenteze. Astfel, PDL, dar şi PNL au anunţat că vor vota pentru începerea urmăririi penale atît pentru Adrian Năstase, cît şi pentru Miron Mitrea, PRM, pentru începerea urmăririi penale doar în cazul lui Mitrea, UDMR şi minorităţile n-au vrut să se pronunţe. Deputaţii PC nu au luat o decizie în cadrul grupului, rămînînd la latitudinea fiecăruia felul în care votează. "Personal, am convingerea că cele două dosare sînt siluite procedural", a arătat deputatul PC Bogdan Ciucă. Deşi au fost prezenţi în sală, Năstase, Mitrea şi Manuela Mitrea nu au votat.

COMENTARII. După ce s-a anunţat rezultatul votului, Miron Mitrea, care ceruse iniţial colegilor să voteze pentru începerea urmăririi penale în cazul său, s-a declarat "sătul" de situaţia neclară în care se află el, precizînd că vrea să-şi rezolve problema mai repede. "Mie nu îmi pică bine acest vot. Părerea mea rămîne neschimbată, aştept un vot pozitiv pentru declanşarea urmăririi penale", a comentat Mitrea. Adrian Năstase, în schimb, a refuzat să facă vreun comentariu referitor la rezultatul votului.

Preşedintele PD-L, Emil Boc, a  cerut ieri conducerii Camerei Deputaţilor reluarea de urgenţă a votului asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea. El a acuzat "coaliţia celor 322" că recidivează, fiind vorba despre o complicitate a PSD, acoperită de PNL şi PRM, "pentru a bloca accesul justiţiei cu privire la parlamentari". În replică, liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, a declarat că Boc "minte cu neruşinare" încă o dată atunci cînd acuză o complicitate între PNL, PSD şi PRM pentru blocarea justiţiei în cazurile Mitrea şi Năstase, calificînd declaraţia lui Boc ca făcînd parte din arsenalul de dezinformări. Deputatul PNL a precizat că din grupul liberal nu au lipsit nemotivat decît doi liberali, dar că de la PD-L au lipsit 16 deputaţi.  

Vot reprogramat cel tîrziu în toamnă

Procesele-verbale prin care s-a constatat lipsa cvorumului la votul asupra celor două cereri au fost citite în plen de deputatul PD-L Marius Rogin, care a anunţat că numărul minim de 220 cerut de regulament nu a fost întrunit, şi, ca urmare, votarea solicitărilor DNA "este considerată nulă". Cum nici în Biroul Permanent al Camerei nu a fost cvorum, iar sesiunea parlamentară se încheie astăzi, votul în cazurile lui Năstase şi Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau într-o eventuală sesiune extraordinară, după cum a anunţat secretarul Camerei, Ioan Muntean (PSD). Pînă cînd parlamentarii vor hotărî soarta dosarului Zambaccian, procurorii DNA i-au pregătit fostului premier un nou caz penal, de data această de spălare de bani, în legătură cu finanţarea campaniei electorale din 2004. Informaţia a fost făcută publică chiar de Adrian Năstase luni, în plenul Camerei Deputaţilor. Potrivit acestuia, DNA încearcă învinuirea sa cu ocolirea avizelor necesare, susţinînd că acest dosar ar fi legat de calitatea lui Năstase de lider de partid şi nu de şef al Executivului. În opinia lui Năstase, cazul este un tertip al procurorilor, care încearcă să reactualizeze un dosar vechi după alte tentative eşuate.

×
Subiecte în articol: politic nastase penale urmăririi mitrea