x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mobilizare PNL anti-Băsescu / Cu mic, cu mare, in campania pentru referendum

Mobilizare PNL anti-Băsescu / Cu mic, cu mare, in campania pentru referendum

de Monica Iordache Apostol    |    27 Apr 2007   •   00:00
Mobilizare PNL anti-Băsescu / Cu mic, cu mare, in campania pentru referendum

Liberalii au decis să sprijine demiterea lui Traian Băsescu, a anunţat premierul Tăriceanu, pentru că "nu este ceea ce părea să fie in 2004", a incălcat Constituţia, iar asupra lui planează "elemente de corupţie".

Toţi liberalii, de la ministru la parlamentar şi şef de filială, se vor mobiliza in campania pentru demiterea lui Traian Băsescu, unul dintre argumentele liderilor PNL fiind "actele de corupţie" ale preşedintelui suspendat. Anunţul războinic a fost făcut ieri de preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa conducerii partidului, şedinţă in care s-a decis ca liberalii să se implice activ in campania premergătoare referendumului, pentru a fi "consecvenţi" cu votul din Parlament in favoarea susupendării. Deşi la şedinţa de luni a liderilor liberali balanţa a inclinat spre o strategie pacifistă, fără să se ia o decizie, ieri liberalii au intors foaia. Tăriceanu a justificat cu trei argumente decizia liberalilor de a susţine demiterea şefului statului.

ARGUMENTE. "Preşedintele s-a schimbat faţă de ceea ce părea să fie in 2004", adică nu mai este un preşedinte care uneşte, ci unul care dezbină, a explicat Tăriceanu primul argument. Al doilea: Traian Băsescu a incălcat Constituţia, lucru sancţionat de Curtea Constituţională, a susţinut premierul, deşi CC a dat aviz negativ propunerii de suspendare, tocmai pentru că nu a considerat aceste fapte ca fiind grave. "Constituţia nu este facultativă, iar Train Băsescu a făcut multe inovaţii in acest domeniu", a completat Tăriceanu. Al treilea argument invocat de Tăriceanu este legat de "elementele foarte grave de corupţie care il privesc pe Traian Băsescu şi care nu trebuie trecute cu vederea". intrebatinsă despre ce fapte de corupţie vorbeşte, premierul a spus că s-a referit la cele care au ţinut pană acum prima pagină a ziarelor. Tăriceanu l-a anunţat ieri şi pe şeful de campanie al liberalilor, in persoana ministrului Transporturilor, Ludovic Orban. "Vom miza foarte mult pe comunicarea directă, de la om la om", a dezvăluit premierul şi strategia de campanie. Hotărat să contribuie la demiterea lui Traian Băsescu, Tăriceanu a pledat şi pentru un nou scrutin prezidenţial, pe motiv că romanii au dreptul de a-şi alege un preşedinte care să nu afecteze imaginea Romaniei. Tăriceanu a mai spus că ordonanţa adoptată ieri de Guvern, privind modificarea Legii referendumului, ii dă posibilitatea lui Traian Băsescu de a-şi organiza campania aşa cum doreşte.

Liberalii incearcă astfel să anihileze acţiunile PLD şi PD, care au organizat deja in teritoriu intalniri cu susţinătorii lui Băsescu. Vicepreşedintele PLD, Cristian Boureanu, a declarat ieri că s-au conturat deja patru mari manifestări de susţinere a şefului statului la Constanţa, Cluj, Craiova şi Iaşi - la aceste mitinguri urmand să participe şi preşedintele suspendat Traian Băsescu.

NICI UDMR NU-L SUSŢINE
JURNALUL FOTO
Preşedinţii filialelor UDMR au confirmat ieri decizia luată miercuri seară de Consiliul Permanent al formaţiunii, potrivit căreia Uniunea nu-l va susţine pe preşedintele suspendat, Traian Băsescu, in campania pentru referendum. intrebat dacă UDMR va solicita electoratului să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu, liderul UDMR, Marko Bela (foto), a spus că Uniunea işi va informa electoratul in legătură cu contradicţia intre preşedinte şi Parlament, intre Preşedinţie şi celelalte instituţii ale statului.

PONTA L-AR VREA PE NĂSTASE PREŞEDINTE
JURNALUL FOTO
Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta (foto), a declarat ieri că Traian Băsescu nu va avea legitimitate dacă la votul din 19 mai nu ar mai fi confirmat in funcţie de tot ataţia alegători ca şi in 2004. Ponta afirmă că, in caz contrar, Romania ar trebui să il aibă in fruntea sa pe Adrian Năstase, care este, după Băsescu, cel mai votat roman in 2004. Parlamentarul afirmă insă că, indiferent de rezultatul votului, PSD va respecta decizia alegătorilor, Ponta menţionand că social-democraţii ii indeamnă pe oameni să vină la vot.
×
Subiecte în articol: basescu traian tariceanu politic b t