x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MODIFICARE LEGEA ELECTORALĂ / Autoritatea Electorală lucrează pentru Băsescu

MODIFICARE LEGEA ELECTORALĂ / Autoritatea Electorală lucrează pentru Băsescu

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    04 Feb 2009   •   00:00
MODIFICARE LEGEA ELECTORALĂ  /  Autoritatea Electorală lucrează pentru Băsescu

Cele două variante de modificare a legii electorale, britanică şi canadiană, despre care  preşedintele Băsescu spunea că sunt analizate de AEP  sunt de fapt una şi aceeaşi idee: sistemul majorităţii simple, promovat de Băsescu la referendumul din 2007.



Aflat în vizită de stat în Ungaria, preşedintele Traian Băsescu a anunţat clasa politică românească că la nivelul Autorităţii Electorale Permanente se analizează două variante de modificare a legii electorale, şi anume o variantă britanică şi o variantă canadiană. Profesorul de ştiinţe politice Radu Alexandru a explicat pentru Jurnalul Naţional că între cele două variante nu există de fapt nici o diferenţă, fiind vorba de una şi aceeaşi idee de bază a votului uninominal: sistemul majorităţii simple, în care candidatul care se plasează pe primul loc în colegiu sau ia mandatul, indiferent câte voturi a obţinut. "Sistemul britanic se bazează pe regula majorităţii simple, adică câştigătorul ia totul. Este sistemul care se practică de anul trecut la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în România. Iar Canada a «importat» un sistem electoral asemănător, tot majoritar. Ca atare, între sistemul britanic şi cel canadian despre care vorbea preşedintele, nu este nici o diferenţă, este acelaşi sistem al majorităţii simple", ne-a declarat ieri profesorul Radu Alexandru. De altfel acest tip de uninominal este cel care a fost promovat de preşedintele Băsescu şi la referendumul din noiembrie 2007, neputând fi aplicat însă ca urmare a invalidării referendumului din cauza absenteismului.

Deşi "analizează" respectivele variante de modificare a legislaţiei electorale, după cum a spus preşedintele Băsescu, Autoritatea Electorală nu are drept de iniţiativă legislativă şi deci nu poate iniţia modificarea legii uninominalului. Eventualele propuneri de modificare a legislaţiei electorale vor putea fi însă incluse în raportul privind alegerile din noiembrie pe care AEP este obligată, conform legii, să îl elaboreze în termen de trei luni de la alegeri. Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al AEP, ne-a declarat ieri că Autoritatea lucrează la acest raport în prezent şi el va fi depus la Parlament până la sfârşitul acestei luni. Cât priveşte propunerile de  modificare a legii, preşedintele AEP, Octavian Opriş, spune că se analizează mai multe sisteme electorale dar că nu poate anunţa încă un rezultat. Surse apropiate Autorităţii ne-au declarat ieri însă că de curând o delegaţie canadiană a fost în vizită la această instituţie, discuţiile vizând exact problema legislaţiei electorale. Mai precis, votul electronic a fost subiectul în care canadienii au oferit consultanţă. Exact despre introducerea votului electronic pentru românii din afara ţării, ca una din modificări, a vorbit la Budapesta luni şi preşedintele Băsescu. "Cum preşedintele Băsescu este reprezentat în AEP de un vicepreşedinte, acesta ar fi putut declanşa la dorinţa preşedintelui o astfel de cercetare. Şi desigur că Băsescu ştia despre aceste discuţii şi de aceea a vorbit despre varianta canadiană", au comentat sursele citate.

PARTIDELE MARI, AVANTAJATE
Sistemul majorităţii simple dorit de preşedinte avantajează partidul cel mai mare, care reuşeşte să obţină cele mai multe voturi şi care astfel ar primi cele mai multe mandate. Adică PDL şi PSD ar fi partidele avantajate. Acelaşi sistem reprezintă în schimb moartea partidelor mici.

×
Subiecte în articol: basescu politic preşedintele