x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mona Musca isi cumpara alimente la gramaj

Mona Musca isi cumpara alimente la gramaj

20 Feb 2004   •   00:00

Deputatul PNL Mona Musca il concureaza pe democratul Emil Boc la titlul de cel mai serios concurent la "testul de supravietuire" dat de Antena 1.

Deputatul PNL Mona Musca si-a calculat bugetul pentru o luna intreaga, dupa care a scos cota parte pentru o saptamana din cele trebuincioase. A ajuns astfel sa treaca pe lista o jumatate de sapun, o treime de cutie de detergent, o jumatate de pachet de servetele sau o jumatate de sul de hartie igienica.

Incoltita de tarani
Si pe lista de alimente, cu care Mona Musca a intrat in Piata Gorjului, figurau tot sute de grame: 250 la carne tocata, 100 g orez, 500 g ceapa, 500 g faina, 200 g ulei. Comerciantii au cascat ochii cat cepele cand au auzit asa ceva. Mai ales de la un parlamentar. Unii au sarit cu gura: "10.000 de lei, scump?! A... Ai dracului, li se pare scump!", a bombanit in urma ei vanzatorul de morcovi. "Dna, da’ fructe nu vreti?". "Nu am bani!", raspunde Musca. "Haideti, dna, 20.000?!...", raspunde plina de dezgust o taranca. Insa mirarea cea mai profunda ii apartine vanzatoarei de la alimentara, rugata sa-i taie in doua un sul de pateu de 250 g.

Taietei cu varza
Meniul cu care deputatul a supravietuit trei zile e inspirat din familie: taietei cu varza calita. Insa taieteii facuti tot in casa. Seara, cartofi fierti.
La Camera Deputatilor, colegul Andrei Chiliman izbucneste: "Hai, ma, da-o incolo de treaba. Mona, cat costa oul? Spune repede!". "3.500", i se raspunde. "Da’ de unde l-ai luat, ma?". "De la banala alimentara, ca dincolo e mai scump!", raspunde Musca, dupa care taxeaza sever zambetul meu ironic: "Eu nu glumesc, sa stiti! Am luat lucrurile in foarte serios. Cam asa traiesc nu doar cei cu salariul minim, ci si pensionarii. Mama mea are pensie 1.918.000 lei, iar cheltuielile ei cu tot cu taxe si medicamente ajung la 3.800.000".

Fara medicamente
Deputatul PNL chiar a luat lucrurile in serios. A renuntat la telefonul mobil. A racit si nu ia decat aspirina si ceai de macese. Ba, nici medicamentul pe care ar trebui sa-l ia dupa operatia de menisc nu-l mai ia, pentru ca, daca intr-adevar ar avea 400.000 pe saptamana, nu si l-ar permite. Merge cu metroul si pe scari se vede ca schiopateaza.

Pofteste la o bere
Cel mai tare ii lipseste... o bere. In Piata Gorjului face chiar o tentativa de a obtine o jumatate de halba de la un birt. Nu se poate. "Cea mai neplacuta parte, marturiseste, nu e a foamei, aici injghebezi ceva, dar ti-e pofta de o bere, ai nevoie de un coafor, de o pereche de sosete. E un stres permanent sa vezi cum trec minutele, nu vine metroul si intarzii la serviciu. A doua, pici intr-o depresie si o disperare... Nu mai ai nici o speranta. Vezi ca nu faci nici aia, nici ailalta, tragi concluzia ca nu te mai descurci. Lipsa medicamentelor e cumplita. Si psihologic, nu doar fizic, uite faptul ca nu pot sa-mi iau Flexodontul ma face sa simt ca ma doare piciorul si mai tare. Accesul la cultura, garantat prin Constitutie, s-a dus in aia a ma-sii!", sintetizeaza deputatul experienta de a trai ca romanul sarac. "Suntem un popor stresat si umilit. Chiar si faptul asta banal ca nu poti sa-ti iei o bere!", se amaraste ea din nou! "Da’ io, ca cumpar 15 paini la zi? 5 kile de cartofi nu-mi ajung!", se plange o femeie cu sase copii. "Vai de capu ‘ tau", o plange si Musca.

Ce fac ceilalti candidati
Emil Boc a intampinat ziua de ieri cu o durere de masea, covrigi si iaurt. Pentru pranz a programat o conserva de fasole cu costita, iar pentru seara 3 crenvursti cu mustar. Constata ca iar a depasit alocatia pentru o zi cu 4.000 de lei. Asa ca este decis sa isi caute o slujba cu jumatate de norma. "Sunt licentiat si in psihologie, chiar cu pregatire in cresterea si educatia copilului, asa ca as putea fi baby-sitter", ne anunta, adaugand ca i s-a si facut o oferta.
Senatorul PD Maria Petre a mancat ieri lapte batut si un corn cu nuca, a fumat tigarile colegilor si s-a imprumutat 100.000 de lei la colegul Costica Balalau. Deputatul PSD Vasile Bleotu si-a facut cumparaturile in Bucuresti, ca sa nu se spuna ca a luat mai ieftin din provincie: aripi de pui, cartofi si paste.

Schimb de replici liberale
In biroul de la Camera Deputatilor, deputatul liberal Titu Gheorghioff sare la gatul Monei Musca.

Titu Gheorghioff: Mona, a murit Ceausescu, ma! Ca asa era si-n comunism, cum sa mananci cat mai putin!
Mona Musca: Titu, nu e comunism, e realitate, asa traiesc oamenii!

TG: Ma, imi cadea soarecele in cap, ca io am facut inchisoare pe vremea aia! Nu-mi spuneti voi mie de realitate!
MM: Asta e mai rau ca la inchisoare, Titu! Azi, in inchisoare se mananca mai bine decat mananca oamenii astia!

TG: Bine, ma, ca i-am contaminat si pe astia tineri cu mentalitatea asta! Astia din sud au gandire de parasuta; se deschide numai cand e in pericol sa cada.

Senatorul Mihai Lupoi a abandonat

Senatorul PRM Mihai Lupoi a abandonat ieri testul de supravietuire, depasind cu 150.000 suma propusa pentru o saptamana, dupa doar trei zile.
Ultimele cumparaturi ale senatorului au pus capac bugetului sau pentru toata saptamana: aparat de ras 6.000 de lei, spuma de ras 40.000 de lei, ciorapi 20.000 lei. "Nu mai am bani. Abandonez. Nu se poate trai din aceasta suma!", ne-a declarat ieri Lupoi. Intrebat insa ce ar trebui sa faca in acest caz oamenii obligati sa traiasca astfel nu o saptamana, ci permanent, Lupoi si-a anuntat intentia de a depune saptamana viitoare la Parlament un proiect de lege pentru dublarea venitului minim garantat. Abandonul lui Lupoi se produce in contextul in care multi cunoscuti s-au oferit sa-l sprijine. "Daca pana si PSD-ului i s-a facut mila de mine... M-a sunat Darabont (n.r. - primarul Sectorului 6) si m-a anuntat ca m-a inscris la cantina sociala de la Orizont", ne-a povestit el.
Colegul Bichinet i-a adus doi carnati si o bucata de slana de acasa, de la Vaslui. "Mi-a zis tata sa-i dau, ca a participat la Revolutie!", o da pe bascalie Corneliu Bichinet, in stilu-i caracteristic. Vicepresedintele Gheorghe Buzatu il anunta si el in gluma ca Vadim l-a invitat saptamanal la cina crestina.
"Este imposibil ca un om care vrea sa-si respecte demnitatea de om sa traiasca din aceasta suma. Luni voi face o declaratie "n plenul Senatului si voi cere Guvernului sa dubleze venitul minim garantat"
Mihai Lupoi, senator PRM

Sinteza cheltuielilor si a lichiditatilor: joi, ziua a patra

Maria Petre (PD)
Mancare (gustare, omleta) 19.500 lei
Transport 8.000 lei
Reparatii neprevazute 100.000
Totalul zilei 127.500 lei
Rest disponibil 109.500 lei

Emil Boc (PD)
Transport 8.000 lei
Mancare (iaurt, covrig, costita cu fasole, crenvursti) 53.000 lei
Reparatii neprevazute 100.000
Totalul zilei 161.000 lei
Rest disponibil 81.600 lei

Raj Tunaru
Mancare (lapte, mamaliguta, parizer, paine) 34.000 lei
Transport 0 lei
Reparatii neprevazute 100.000
Totalul zilei 134.000 lei
Rest disponibil 113.400 lei

Vasile Bleotu (PSD)
Transport 8.000 lei
Mancare (margarina, varza calita, cartofi copti s.a.) 30.000 lei
Medicamente (aspirina) 15.000
Reparatii neprevazute 100.000
Totalul zilei 153.000 lei
Rest disponibil 107.000 lei

Mona Musca (PNL)
Transport (abonament/zi) 5.500 lei
Mancare (carne tocata, telina, morcovi, ceapa, parizer) 59.000 lei
Reparatii neprevazute 100.000
Totalul zilei 164.500 lei
Rest disponibil 137.100 lei
OANA STANCU

×
Subiecte în articol: politic musca mona mona musca