x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mona Pivniceru depune jurământul de învestitură ca ministru al Justiţiei la ora 17:30

Mona Pivniceru depune jurământul de învestitură ca ministru al Justiţiei la ora 17:30

23 Aug 2012   •   06:07
Mona Pivniceru depune jurământul de învestitură ca ministru al Justiţiei la ora 17:30

UPDATE 15:43 - Mona Pivniceru va depune, astazi, la ora 17:30, juramantul de investitura in functia de ministru al Justitiei.

UPDATE 11:20 - Premierul Victor Ponta a declarat, astazi, la sediul CSM, raspunzand unei intrebari din partea presei, ca Mona Pivniceru poate deveni ministru al Justitiei "pana in pranz". El a precizat ca procedura de numire a Monei Pivniceru la Justitie poate continua dupa ce hartiile de la CSM pleaca spre Presedintie. "Intr-o ora, doua", a precizat Ponta in acest context.

UPDATE 10:20 - CSM a luat act de cererile de demisie ale Monei Pivniceru atat din magistratura cat si din cea de membru al Consiliului.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a precizat ca dupa redactarea hotararii in cazul demisiei Monei Pivniceru din functia de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, documentul va fi trimis presedintelui, care urmeaza sa emita decretul de eliberare din functie.

Dupa emiterea decretului de eliberare din functie, Mona Pivniceru ar putea fi numita ministru al Justitiei.

Propunerea de numire la Justitie a Monei Pivniceru ar urma sa fie trimisa presedintelui, care va emite decretul de numire.

UPDATE 09:40 - O parte dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii doresc sa amane demisia Monei Pivniceru.

Judecatoarea Viorica Costiniu, unul din membri CSM a precizat ca pe ordinea de zi a sedintei au fost introduse prevederi suplimentare, ceea ce a nemultumit pe unii judecatori prezenti la sedinta. In special s-a referit la faptul ca s-a propus ca demisia Monei Pivniceru sa devina efectiva in termen de 30 de zile. Costiniu a precizat ca aceasta propunere a fost introdusa pe ultima suta de metri si este probabil o 'tergiversare' a procedurilor.

UPDATE 09:30 - Sedinta CSM a inceput cu discutii aprinse intre un judecator din teritoriu si presedintele de sedinta, Alina Ghica. Aceasta din urma a fost acuzata ca-i trateaza cu dispret pe magistratii din provincie. Presa a fost invitata sa iasa afara din sedinta.

Cvorumul necesar pentru discutarea demisiei Monei Pivniceru a fost intrunit. Trei dintre cei patru membri ai CSM care au lipsit miercuri de la sedinta convocata s-au prezentat astazi la sedinta.

Ana Labus, Florentina Gavadia si Bogdan Gabor, care nu au fost miercuri la Consiliu, motivandu-si absenta prin probleme medicale grave in familie, sunt la Consiliul Superior al Magistraturii, absenta fiind doar Georgiana Isac, care este in concediu.

Premierul Victor Ponta a ajuns, in jurul orei 9:00, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Am venit de dimineata cu speranta ca se va face cvorumul. Nu sunt de acord cu ideea de a ne juca cu cvorumurile de la institutii. Nu va invoca nimeni cvorumul maine la Parlament. Nu cred in metode de acest gen. Tin foarte mult sa aratam care este diferenta, de ce suntem altfel", a declarat Ponta, care a precizat ca nu va renunta la propunerea Monei Pivniceru la Ministerul Justitiei.

Potrivit articolului 27 alineatul 1 din Legea 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii se intruneste in plen si in sectii la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor plenului ori, dupa caz, ai sectiilor. Astfel, convocarea Plenului trebuie sa fie semnata de cel putin zece membri CSM.

Plenul CSM trebuia sa ia in discutie atat cererea de demisie din functia de judecator a Moneu Pivniceru, cat si alte subiecte, printre care promovarea de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie, concursul si examenul de admitere la Institutul Nationalal Magistraturii si cererea de pensionare a judecatoarei ICCJ Lidia Barbulescu.

×