x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Monica Macovei a demisionat din Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni

Monica Macovei a demisionat din Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni

07 Mar 2018   •   13:56
Monica Macovei a demisionat din Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni

Eurodeputata Monica Macovei anunţă într-un comunicat de presă difuzat miercuri că a demisionat din Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ACRE), precizând că a luat această decizie după ce a cerut explicaţii privind invitarea fostului prim-ministru Victor Ponta ca vorbitor la summitul Alianţei din 22 martie de la Bruxelles. 

"Este de neînţeles şi regretabilă prezenţa lui Victor Ponta ca vorbitor la un eveniment al Alianţei Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, din care fac parte partide politice din multe ţări - nu doar membre UE -, cum este Turcia, sau partide politice din statele membre, dar fără reprezentare parlamentară. Victor Ponta încearcă să-şi facă loc lângă prietenul lui din Turcia, dictatorul Erdogan'', a declarat Monica Macovei, potrivit comunicatului de presă menţionat. 

În demisia depusă, eurodeputata aminteşte, conform sursei citate, că, în cei peste doi ani în care a fost membru ACRE, au existat mai multe divergenţe între opiniile sale personale şi politica implementată de conducerea Alianţei, aducând ca exemplu şi menţinerea partidului AKP, condus de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, ''în ciuda realităţii tot mai îngrijorătoare din Turcia sub dictatura Erdogan''. 

Monica Macovei spune că solicitarea sa scrisă de reluare a votului privind excluderea AKP din Alianţă, după ce majoritatea membrilor au votat pentru menţinerea formaţiunii turce, a rămas fără răspuns. 

De asemenea, referindu-se la invitarea fostului prim-ministru român, Victor Ponta, ca vorbitor, la reuniunea din 22 martie 2018 a ACRE de la Bruxelles, Monica Macovei menţionează în comunicatul de presă că a solicitat explicaţii în şedinţa de Grup din 6 martie, dar răspunsul primit a fost neconvingător. 

''Este bine cunoscut faptul că Victor Viorel Ponta a plecat din funcţia de premier în urma unor proteste masive de stradă în România, după tragedia de la Clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa într-un incendiu 64 de tineri. Tragedia s-a produs din cauza corupţiei din administraţia guvernată de Victor Viorel Ponta. Fostul prim-ministru are calitatea de inculpat (în dosarul Turceni-Rovinari - n.r.), este acuzat de corupţie, fals şi spălare de bani, iar un termen al judecării dosarului penal este chiar în această lună. Victor Viorel Ponta şi-a plagiat lucrarea de doctorat, aşa cum au decis instituţiile responsabile din România. În mandatul său de prim-ministru, statul de drept din România a primit o lovitură dură, prin modificarea rapidă a legislaţiei, revocarea Avocatului Poporului, a şefilor Parlamentului şi suspendarea preşedintelui României', motivează Monica Macovei. 

Monica Macovei rămâne membru al Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) din Parlamentul European. AGERPRES

×