x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Monica Macovei: Propunerile lui Ponta, inacceptabile. DNA trebuie condusă de un procuror anticorupţie

Monica Macovei: Propunerile lui Ponta, inacceptabile. DNA trebuie condusă de un procuror anticorupţie

05 Apr 2013   •   12:23
Monica Macovei: Propunerile lui Ponta, inacceptabile. DNA trebuie condusă de un procuror anticorupţie
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că propunerile premierului pentru şefia parchetelor nu au la bază o procedură transparentă, apreciind că nominalizarea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este "inacceptabilă" şi că la conducerea DNA ar trebui numit un procuror anticorupţie, informează agerpres.ro.

"Propunerea lui Ponta pentru şefia Parchetului General este inacceptabilă. Pentru calea europeană a României, DNA trebuie condusă de un procuror anticorupţie din DNA. Cred total în responsabilitatea individuală a ministrului justiţiei pentru aceste propuneri, de aceea am modificat legea în acest sens în 2005. Dar întrebarea este cum i-a ales pe cei propuşi. Pe criterii de profesionalism, experienţă, putere şi integritate? Sau i-a scos din pălărie ori de la partide? Dacă nu aplică aceste criterii, ne trezim că miniştri ai justiţiei propun procurori care nu au făcut nici un dosar complex sau chiar sunt cercetaţi penal", consideră fostul ministru al Justiţiei.

Referindu-se la procurorul Tiberiu Niţu, propus la şefia PÎCCJ, Macovei este de părere că acesta, "după prestaţia jalnică la şedinţa CSM din noiembrie 2012, ar fi trebuit să părăsească Parchetul General".

"Concluzia CSM a fost că Tiberiu Niţu nu întruneşte condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror general. Acum, Victor Ponta îl propune din nou ca şi cum nu ar exista deja o evaluare negativă a abilităţilor sale de a conduce PÎCCJ şi a competenţelor sale de procuror", susţine Monica Macovei.

Europarlamentarul PDL consideră, totodată, că la şefia DNA este imperativ să fie un procuror anticorupţie care a performat în ultimii ani, care a lucrat în dosare de mare corupţie, a anchetat fără frică politicieni şi alţi oficiali, a dovedit profesionalism, curaj şi independenţă şi care cunoaşte cum funcţionează instituţia, precizând că selecţia transparentă este cerută şi de Comisia Europeană în raportul MCV din 30 ianuarie 2013.

În opinia sa, "USL este privit de mulţi ca salvatorul corupţilor şi frânarul anchetelor anticorupţie" iar "Ponta îşi poziţionează oamenii în sistem în ideea că va fi preşedintele României în 2014".

"Nu există nicio altă explicaţie de ce Ponta nu a propus pentru şefia DNA un procuror anticorupţie. Dar pentru mine, pentru toţi oamenii cinstiţi din România şi pentru Europa, asta este DNA şi aşa trebuie să rămână: o instituţie în foc continuu de care se teme toată lumea care încalcă legea - politicieni, magistraţi, funcţionari. Şi pentru asta este nevoie ca DNA să fie condusă de un procuror cu experienţă anticorupţie dovedită", spune Monica Macovei. 

×
Subiecte în articol: monica macovei sef dna sef piccj