x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moștenitorii politici ai lui Vadim

Moștenitorii politici ai lui Vadim

de Adrian Ilie    |    17 Sep 2018   •   11:30
Moștenitorii politici ai lui Vadim
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/JURNALUL NATIONAL

Partidul România Mare, formaţiunea fondată de către Corneliu Vadim Tudor pare pierdut iremediabil în mlaștina extraparlamentarismului, însă trecerea sa a lăsat urme. Foști parlamentari ai PRM dețin poziții importante în alte partide, iar ideologia radical-naționalistă este o moștenire pe care și-o dispută mai mulți.

 

Nu toți oamenii Tribunului s-au scufundat în anonimat odată cu partidul, unii dintre ei părăsindu-l pe Vadim încă dinainte ca PRM să ajungă în afara Parlamentului. Cariera cea mai de succes a avut-o Lia Olguța Vasilescu, actualul ministru al Muncii. În 2000, la numai 26 de ani, devenea deputat PRM. Se remarcase deja în presa locală din Craiova și era printre lupii tineri ai lui Vadim, deși a fost printre membrii fondatori ai partidului, în care intrase la vârsta de 17 ani. Și-a consolidat poziția în partid în 2005 când, alături de Daniela Buruiană, a contribuit la înlăturarea lui Corneliu Ciontu din PRM și revenirea lui Vadim. Relația cu acesta s-a deteriorat repede. După ce s-a trezit insultată în „Tricolorul” lui CV Tudor, a demisionat în 2007 din partid, fiind convinsă de Mircea Geoană să se înscrie în PSD, mișcare ce i-a adus în 2008 un mandat de senator. Tot venit din PRM este și secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. Singurul mandat de deputat pe care îl are i l-a datorat Tribunului, tot în 2000. După numai un an a fost exclus devenind una din țintele predilecte ale publicațiilor lui Vadim. Într-unul din aceste texte, în numai câteva rânduri, Ștefănescu era „alintat” cu apelativele „handicapat”, „trântor cu figura de ceară”, „microcefal” sau „negustor de obiecte de artă furate sau false”. După ce a fost exclus din PSD și apoi din PC, Ștefănescu s-a reîntors la PRM în 2009. După doi ani a fost exclus din nou. Din resursa umană a PRM, s-au alimentat și partidele de dreapta. Singurul președinte de CJ al PRM, la Vaslui, a fost ales în 2004, fiind vorba de Corneliu Bichineț, până atunci senator. Ulterior, Bichineț a devenit membru PNL, care i-a acordat un mandat de vicepreședinte CJ Vaslui. Acum este deputat din partea PMP, partid în care activează din postura de secretar general Dorel Onaca, fost senator și vicepreședinte al PRM. Când a eșuat în încercarea de a-l convinge pe Vadim să o lase mai moale cu fobiile și să înscrie partidul în PPE, Onaca a plecat din PRM și a devenit consilier al lui Băsescu, pe care l-a urmat în PMP.  

 

Fostul tovarăș de drum al lui Vadim, Gheorghe Funar, încearcă să revină în prim-plan cu recent înființatul Partidul România Noastră, partid care se revendică drept succesor al PRM

 

Un naționalism persistent

Moartea lui în Vadim în 2015 nu a dus la dipariția naționalismului dur, predicat de acesta. Pe același filon, a apărut și Partidul România Unită, formațiune meteorică ce a fost condusă de un fost deputat, Bogdan Diaconu, împreună cu Sebastian Ghiță. De asemenea, cel mai antimaghiar partid parlamentar este actualmente PMP-ul lui Băsescu, tonul dându-l președintele executiv Marius Pașcan, cel care a inițiat un proiect de lege pentru combaterea antiromânismului. Uneori, chiar și lideri liberali au discursuri virulente împotriva UDMR. În schimb, antisemitismul a rămas „pe persoană fizică”, adică in când în când câte un politician mai face declarații controversate. Niciun partid nu-și mai permite un astfel de discurs, reacțiile de condamnare din partea opiniei publice și a societății civile fiind mult mai dure decât acum 10-20 de ani. În schimb, o carieră fulminantă face antisorosismul. Miliardarul George Soros, promotor al liberalismului progresist este socotit de mulți, în România de astăzi, drept un dușman al valorilor tradiționale, un susținător al intereselor corporațiilor față de cele ale statelor. Deși aceste acuzații nu lipseau din discursul lui Vadim, acesta îl considera pe miliardar drept un dușman al românilor, în primul rând, din două motive: este și evreu și ungur.

Bogdan Diaconu a fondat Partidul România Unită în încercarea de a atrage electoratul naționalist, descurajat de luptele interne din PRM

 

O parte dintre colaboratorii pe care Vadim i-a îndepărtat din PRM au făcut ulterior carieră în alte partide

 

×