x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Motiune - "Antireforma sanatatii" a picat la vot

Motiune - "Antireforma sanatatii" a picat la vot

de Carmen Vintila    |    Lavinia Dimancea    |    22 Feb 2006   •   00:00
Motiune  -  "Antireforma sanatatii" a picat la vot

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a iesit ieri din fire la dezbaterea motiunii de cenzura "Antireforma sanatatii" si i-a acuzat pe parlamentari ca transforma institutia intr-un stadion si ca nu sunt practic in stare sa adopte un proiect legislativ. Pentru aceasta, premierul a avut un meci dur cu Vacaroiu si cu Geoana.

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a iesit ieri din fire la dezbaterea motiunii de cenzura "Antireforma sanatatii" si i-a acuzat pe parlamentari ca transforma institutia intr-un stadion si ca nu sunt practic in stare sa adopte un proiect legislativ. Pentru aceasta, premierul a avut un meci dur cu Vacaroiu si cu Geoana.

Deputatii si senatorii au dezbatut motiunea de cenzura mai bine de trei ore, timp in care au fost asistati din loje de mai mult de 100 de persoane, aduse de PSD, care au creat vacarm in sala de plen. Invitatii au dat drumul la spectacol in momentul in care la tribuna a venit presedintele PSD, Mircea Geoana, presarand discursul acestuia cu indelungi aplauze si ovatii. "Ati reusit sa transformati unul dintre promitatorii politicieni ai Romaniei, Eugen Nicolaescu, intr-unul dintre cei mai antipatici oameni politici. Cineva l-a impins in fata din dorinta de a-i rupe picioarele si astazi am senzatia ca va reusi", a spus Geoana, in aplauzele simpatizantilor. Galagia l-a deranjat insa pe senatorul liberal Puiu Hasotti, care i-a atras atentia presedintelui de sedinta, pesedistul Nicolae Vacaroiu, ca Regulamentul sedintelor comune prevede ca toti cei care asista la sedinta trebuie sa pastreze linistea si sa se abtina de la orice manifestare de aprobare sau de dezaprobare. "Dreptul omului!", "Huo!", au strigat oaspetii, taxandu-l cu fluieraturi si batai in banci pe liberal pentru interventia sa. "Imi faceti impresia ca s-a vanghelizat PSD-ul", a continuat insa Hasotti, atacandu-l pe Geoana pentru ca a spus "a beneficiat decat".

"PROSTUL". Desi Vacaroiu a cerut liniste, huiduielile din loje au pus stapanire pe sala in momentul in care la microfon a venit ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Este un banal demers politic prin care PSD incearca sa isi spele imaginea de partid penal", a acuzat ministrul, subliniind ca "de cateva zile toata floarea cea vestita a PSD face coada la DNA". "Zi-ne de sanatate!", "Fir-ati ai dracului!", a urlat o doamna. Cand a venit randul senatorului PSD Sorin Oprescu la microfon, sala a explodat, el fiind aplaudat chiar de premierul Tariceanu. "Aplauzele dvs. m-au onorat intotdeauna, pentru ca intotdeauna am avut senzatia ca dvs. stiti ca eu am dreptate", i-a multumit Oprescu premierului, dupa care i-a facut caracterizarea ministrului Nicolaescu. "Nu e prea tarziu ca premierul sa priceapa ca ministrul Sanatatii dauneaza grav Sanatatii romanilor. (...) Ascultandu-l pe dl Nicolaescu si reactiile multora din sala, imi dau seama cat de multa dreptate avea bunicul meu cand spunea: cu un prost care n-are scoala te lupti putin si ai izbutit, dar lupta este colosala cu prostul care are scoala", a incheiat Oprescu, starnind rasete in sala.

"SECURISTII". Dupa mai multe luari de cuvant, intre care cea a senatorului PSD Antonie Iorgovan, care a anuntat ca va ataca pachetul la Curtea Constitutionala daca motiunea pica, spiritele s-au incins la maximum. S-a intamplat cand Nicolaescu a venit sa le dea replica lui Geoana si lui Oprescu. "Vorbim de presedintele PSD, senator, vorbim de senatorul-doctor ultracunoscut pentru ca a condus multe spitale si care a demonstrat aici ca stapanesc foarte bine arta pe care au invatat-o cel mai bine de la vechea Securitate", a spus Nicolaescu, amenintat de Vacaroiu ca ii opreste microfonul. "Cred ca nu au deschis proiectul de lege, ci pur si simplu s-au dus prin vizita pe la matusi, pe la veri, pe unde au mai apucat si au discutat despre lege. Ei doi cred ca au invatat un singur limbaj, limbajul lui Vanghelie. Din pacate, au politizat o activitate care sperie cel mai mult populatia - sanatatea", a acuzat ministrul.

MECIUL. "Azi am avut parte in Parlamentul Romaniei de un spectacol jalnic. Nu e de ajuns ca Parlamentul este perceput ca una dintre institutiile cu cel mai scazut grad de credibilitate...", si-a inceput un drept la replica si premierul, intrerupt de Vacaroiu, care l-a atentionat sa nu mai dea ordonante de urgenta.

"Faceti din Parlament un balci, transformam Parlamentul in stadion. Aducerea grupurilor de oameni care sa aplaude fiecare interventie a unui lider al Opozitiei mi se pare absolut regretabil. De fapt, in manifestarile pe care le-am vazut si auzit astazi sta explicatia de ce ne-am asumat raspunderea. Imaginati-va ce s-ar fi intamplat cu pachetul de legi daca ar fi intrat in procedura parlamentara obisnuita.

Ne imaginam cu totii cum ar fi ajuns la sfarsit: un pachet practic desfiintat", a tunat Tariceanu. Mai mult, el a spus ca nu a auzit niciodata "o mai mare ineptie" precum cea spusa de Geoana ca de cota unica ar fi beneficiat doar 300.000 de oameni. Liderul PSD a sarit ca ars. "Sunt absolut surprins de ineptia pe care premierul tocmai a rostit-o. Din cate stiu, aveti majoritate in Parlamentul Romaniei. Daca este cumva fals, dati-ne si noua de stire. Ce teama ar fi avut primul-ministru si Guvernul sa vina in fata Parlamentului, unde aveti majoritate? De cine va este teama? De PSD sau de propriii aliati?", a turuit Geoana, intens aplaudat, in timp ce Tariceanu, nervos, s-a dus spre Vacaroiu reprosandu-i situatia creata.

REPROS. Liberalul Mona Musca i-a cerut lui Geoana sa isi ceara scuze pentru ca l-a jignit pe premier folosind expresia "ineptia", dar fara succes. In schimb, Tariceanu a luat microfonul si i-a reprosat, pe un ton ridicat, lui Vacaroiu ca ii limiteaza luarea la cuvant si ca a condus sedinta neregulamentar. "Azi, prin modul in care ati condus sedinta, dovediti un lucru, ca intentia pe care noi am avut-o de a schimba presedintii era perfect justificata", a spus Tariceanu. "Puteti sa reluati din nou procedura de schimbare, nu-i nimic. (...) Pentru prima oara in ultimii 15 ani, dvs. ati adus cea mai mai jignire Parlamentului cand ati spus ca v-ati asumat raspunderea pentru ca Parlamentul nu ar fi fost in stare sa dezbata un proiect legislativ", a pus capat disputei presedintele de sedinta.

REPROS
"Pentru prima oara in ultimii 15 ani, dvs. ati adus cea mai mare jignire Parlamentului, cand ati spus ca v-ati asumat raspunderea pentru ca Parlamentul nu ar fi fost in stare sa dezbata un proiect legislativ" - Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului

SUSPENDARE
Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ieri ca este de acord sa se suspende pentru o perioada privilegiile prevazute in actualul statut al parlamentarului. "La Camera, cele doua partide ale Aliantei si-au respectat intelegerea pe care au avut-o si au votat impotriva statutului care a fost propus. Voi propune Aliantei si Coalitiei sa analizam foarte serios propunerea de suspendare a privilegiilor, sa existe o comunicare publica pe acest subiect. Cred ca este nevoie pentru a recladi increderea in Parlament de un adevarat statut al parlamentarului, de acest lucru avem nevoie, dar trebuie facut luand in consideratie situatia economica si a altor categorii de cetateni", a declarat premierul. El a mai spus ca inca nu poate spune daca Guvernul va da o ordonanta pe acest subiect sau nu, pentru ca "din punct de vedere al tehnicii legislative este ceva mai complicat". (Dana Piciu)

VOT STRANS
Motiunea de cenzura, initiata de 160 de parlamentari ai PSD si PRM, ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe pachetul de legi privind reforma sanatatii, a fost respinsa de plenul comun cu 246 voturi "impotriva" si 214 voturi "pentru". Numarul parlamentarilor Opozitiei din cele doua Camere este de 203, ceea ce inseamna ca voturi pentru adoptarea motiunii au venit si din partea altor parlamentari decat cei ai PSD si PRM. Votul a fost secret, cu bile. Anuntarea scorului a surprins in sala foarte putini parlamentari, tot spectacolul incheindu-se cu "impacarea" dintre premierul Tariceanu si Vacaroiu (foto), cei doi dandu-si mana. Gest facut de premier si cu Adrian Nastase si Miron Mitrea.
×