x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea a picat cu brio

Moţiunea a picat cu brio

de Carmen Vintila    |    Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    12 Iun 2007   •   00:00
Moţiunea a picat cu brio

Moţiunea iniţiată de PD, "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!", a fost respinsă. Din cei 381 de senatori şi deputaţi prezenţi, 153 nu au votat, 112 au votat pentru moţiune şi 115 impotrivă, iar un vot a fost anulat. Şapte din cei 119 parlamentari care au semnat pentru susţinerea moţiunii nu au mai votat-o.

PD a eşuat , Tăriceanu rămăne

Moţiunea iniţiată de PD, "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!", a fost respinsă. Din cei 381 de senatori şi deputaţi prezenţi, 153 nu au votat, 112 au votat pentru moţiune şi 115 impotrivă, iar un vot a fost anulat. Şapte din cei 119 parlamentari care au semnat pentru susţinerea moţiunii nu au mai votat-o.

Relaxare totală ieri la dezbaterea moţiunii de cenzură. O sală de plen in care majoritatea parlamentarilor au fost prezenţi, dar care părea că ştie dinainte rezultatul. De altfel, toate grupurile parlamentare anunţaseră cu cel puţin căteva ore inainte care le va fi opţiunea. PSD şi PRM au spus că vor participa la dezbaterea moţiunii, dar nu şi la vot. La şedinţă a fost prezent in lojă şi preşedintele PD, Emil Boc. Deşi s-a declarat "ruşinat şi intristat" de motivele care au dus la depunerea moţiunii de cenzură şi a anunţat că nu va avea un discurs agresiv, premierul Tăriceanu nu a evitat să-l menţioneze in speechul său pe Traian Băsescu, "actorul politic principal", care, crezăndu-se trimisul lui Dumnezeu pentru a salva Romănia, vrea să-şi subordoneze toată puterea politică. "Se crede coborăt din ceruri pentru a ne salva. E chiar tragic", a comentat Tăriceanu.

"119 NATI MEIRI". Liberalul Puiu Haşotti a dat un nou nume moţiunii de cenzură: "119 Nati Meiri", amintind că, de curănd, Nati Meir s-a inscris in PD şi că "PD este precum Nati Meir, iar Nati Meir este precum PD". "Inainte de a veni in sală am auzit căţiva deputaţi PD spunănd că, dacă această moţiune nu trece, un mare om mic din fruntea PD se va spănzura de un bonsai", a mai spus ironic Haşotti. Un alt liberal, Crin Antonescu, le-a reproşat democraţilor că "dependenţa de Traian Băsescu ii degradează". "Discutăm de doi ani despre ce crede Băsescu despre noi. De doi ani trebuie să explicăm că nu suntem oligarhi, că nu suntem găozari, că nu suntem păsărici, că nu suntem ţigani impuţiţi, că nu avem protocol cu PSD", a spus Antonescu, precizănd că, in opinia sa, PSD nu este cu nimic mai puţin onorabil decăt PD. "Intre copiii naturali, din punct de vedere politic, şi bastarzii lui Ion Iliescu ii prefer pe cei naturali", a incheiat el. "Rădeţi, glumiţi, dar la alegeri o să plătiţi", a venit replica democratului Radu Berceanu.Â

FILMUL BALAMUCUL. "In Romănia rulează de doi ani, şase luni şi 22 de zile filmul «Balamucul» in regia lui Traian Băsescu", a susţinut şi peremistul Gheorghe Funar, arătănd că rolul principal e jucat de şeful statului, iar cele secundare de Udrea, Boc şi Stolojan. "O mostră de tembelism politic marca PD-PNL", a catalogat Funar moţiunea democraţilor. "Lupta PD-PNL se duce ca intre haite pentru ciolanul puterii", a precizat, la răndul său, conservatorul Bogdan Pascu, anunţănd că PC nu va vota moţiunea.

Pro şi contra Tăriceanu

In lipsa premierului Tăriceanu, care a preferat să plece in linişte inainte de terminarea procesului de votare, rezultatul votului a fost comentat de doi reprezentanţi ai partidelor care, de fapt, s-au infruntat ieri: PD şi PNL. Pentru preşedintele PD, Emil Boc, rezultatul moţiunii, deşi negativ pentru iniţiatori, a fost interpretat ca o confirmare a mesajului pe care partidul său l-a transmis pănă acum: alianţa PNL-PSD e clară. In plus, spune Boc, s-a reconfirmat oligarhia din jurul lui Tăriceanu, dar şi solidaritatea celor 322 de parlamentari impotriva voinţei cetăţenilor.

DEMISIE. In consecinţă, Tăriceanu trebuie să aibă decenţa minimă de a-şi da demisia de onoare, chiar dacă juridic nu a fost intrunit numărul de voturi necesare. "Tăriceanu trebuie să işi pună o problemă serioasă intr-un regim democratic. 115 impotrivă, 112 pentru dănsul. Asta inseamnă că el, nici măcar impreună cu PSD, nu are capacitatea de a guverna. PSD a sprijinit tacit Cabinetul Tăriceanu prin faptul că nu a participat la vot. PSD a votat pentru menţinerea Cabinetului Tăriceanu", a declarat Boc. Pentru liberalul Bogdan Olteanu insă, rezultatul votului reconfirmă legitimitatea celor 302 voturi primite de Cabinetul Tăriceanu la investitură.

La răndul său, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu (PSD), a declarat că, luănd in considerare cei 153 de parlamentari care s-au abţinut de la vot, moţiunea de cenzură a democraţilor "a căzut cu brio" şi i-a transmis liderului PD, Emil Boc, că nici măcar semnatarii moţiunii nu au fost prezenţi la vot. (Aniela Nine, Dana Piciu)

Rezultat neclar

Cea mai disputată temă a moţiunii a venit exact la final, după numărătoarea voturilor de către conducerile celor două Camere. 112 sau 115? Pentru sau impotrivă? Secretarul Senatului, conservatorul Gavrilă Vasilescu, a citit in procesul-verbal de numărare a voturilor 112 voturi pentru şi 115 impotriva moţiunii de cenzură. Preşedintele Senatului insă l-a corectat, spunăndu-i că, din contră, pentru au fost 115 voturi şi impotrivă - 112. Deşi iniţial Vasilescu i-a dat dreptate, după terminarea şedinţei a revenit şi a spus că ce a citit este corect. Discuţia s-a prelungit, lămuririle finale venind de la

Bogdan Olteanu: in procesul-verbal este scris 112 pentru şi 115 impotrivă. Acesta a fost rezultatul oficial, dar contrazis de preşedintele Senatului.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd moţiunii