x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea anti-Boc se naşte greu

Moţiunea anti-Boc se naşte greu

de Monica Iordache Apostol    |    Adriana Duţulescu    |    04 Oct 2010   •   00:00
Moţiunea anti-Boc se naşte greu
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Liderii PSD, PC şi PNL s-au întâlnit luni, din nou, în încercarea de a se pune de acord în privinţa moţiunii de cenzură promise şi anunţate încă din vară. În sânul Opoziţiei există disensiuni în privinţa momentului oportun pentru depunerea moţiunii de cenzură, în contextul în care PSD ar dori să o amâne până după organizarea Congresului partidului, iar PNL insistă să fie depusă cât mai curând.

Liderii PSD au discutat de altfel în cursul dimineţii, în cadrul şedinţei BPN al partidului, despre depunerea moţiunii de cenzură de-abia după Congres, pentru că nu ar avea şanse în acest moment.

După noua rundă de discuţii între PSD, PNL şi PC, defăşurate la Palatul Parlamentului, momentul depunerii moţiunii de cenzură a rămas în continuare incert. Liderii celor trei partide au convenit deocamdată să redacteze textul moţiunii până la finalul acestei săptămâni, iar lunea viitoare să îl facă public. "În ceea ce priveşte momentul depunerii, vom continua să discutăm şi să evaluăm care este momentul optim, când sunt şansele cele mai mari ca moţiunea să aibă succes", a declarat, la finalul întâlnirii, preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Liderul liberal a mai declarat că textul moţiunii va cuprinde şi măsurile care ar trebui luate de un guvern de criză. Delegaţia liberală plecase însă la întâlnire decisă să obţină mult mai mult de la pesedişti. Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, membru şi al grupului de negociere cu PSD, declara războinic dimineaţă, după şedinţa Biroului Politic al PNL, că liberalii au configurat deja un posibil text al moţiunii şi că depunerea ei este necesară neîntârziat. "Situaţia economică a ţării impune rapid configurarea unei noi majorităţi parlamentare şi căderea Guvernului Boc. Considerăm că nu mai putem aştepta cu depunerea unei moţiuni de cenzură", a spus Vosganian. Mai mult, "vicele" liberal declara că "este problema PSD să explice opiniei publice de ce tergiversează o posibilitate, o şansă pe care românii o doresc cât mai repede".

În condiţiile în care textul moţiunii va fi gata abia la 11 septembrie, nu există prea multe şanse ca ea să fie depusă înaintea reuniunii comitetului Executiv al PSD, de la 16 octombrie, iar surse participante la negociere au declarat pentru Jurnalul Naţional că depunerea documentului ar putea fi amânată până când va exista certitudinea întrunirii unei majorităţi favorabile moţiunii. La rândul său, Daniel Constantin, liderul PC, a spus că după ce moţiunea va fi prezentată public luni va începe şi strângerea semnăturilor.

PSD, PNL şi PC au stabilit în schimb să suţină un premier comun pentru Guvernul de criză, numele acestuia urmând să fie decis după adoptarea moţiunii de cenzură, a spus preşedintele PC, Daniel Constantin, adăugând că nu s-a discutat dacă acesta va fi un tehnocrat sau membru al vreunui partid.

"Am discutat că, dacă această moţiune de cenzură va trece, cele trei partide vor avea un candidat la funcţia de prim-ministru comun cu care vom merge a doua zi la Cotroceni. Există un acord în acest sens", a spus Daniel Constantin, precizând că alte detalii privind premierul nu au fost discutate în cadrul întâlnirii. "Cu siguranţă însă va fi un candidat asumat politic", a subliniat Constantin.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că decizia liderilor Opoziţiei a fost asumarea unei propuneri comune. Întrebat dacă el îşi doreşte să devină premier al acestui Guvern de criză, Ponta a spus că nu este decizia sa, ci a PSD, nefiind vorba despre ce-şi doreşte un lider sau altul.


×
Subiecte în articol: politic