x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Moţiunea de cenzură a fost respinsă

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    16 Mar 2011   •   08:33
Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Moţiunea de cenzură a fost respinsă. Doar 218 parlamentari au participat la vot, faţă de necesarul de 236 de voturi pentru adoptare.

În Parlament a fost o apatie aproape generalizată la discutarea moţiunii de cenzură pe Codul Muncii. Startul dezbaterilor a fost dat de premierul Emil Boc care mai întâi a definit textul moţiunii de cenzură prin cuvintele lui Eminescu- "e uşor a scrie versuri când nimic nu ai a spune/înşirând cuvinte goale ce din coadă au să sune", a gâdilat apoi verbal orgoliul "admirabililor" colegi de coaliţie, a explicat cum "vitamina" Codul Muncii va avea un efect de întărire a pieţii muncii, pentru ca apoi să acuze opoziţia că , în fapt, prin moţiunea de cenzură, se opun posibilităţii ca românii să mai poată avea un al doilea loc de muncă, pentru ca astfel să devină dependenţi  de pomenile electorale.

În final, Emil Boc a acuzat opoziţia că, în proiectul paralel de Cod al Muncii au copiat 76 de prevederi din varianta asumată de Guvern, pentru ca, în textul moţiunii să critice tocmai parte din aceste prevederi. 
"Dovada demagogiei totale", a proclamat Emil Boc de la tribună, în timp ce sala ţi răspundea cu vociferări. De altfel, în absenţa sindicaliştilor sau a oricăror altor invitaţi, rolul de critici vehemenţi ai afirmaţiilor puterii a fost luat de câţiva deputaţi PSD, destul de anemici însă atunci când şi-au strigat nemulţumirile din fotolii.

"Este nevoie nu numai de un nou Guvern, dar şi de un nou Parlament. De alţi parlamentari care să nu mai primească bani ca să stea în bănci", a taxat liderul PSD Victor Ponta atitudinea parlamentarilor puterii care anunţaseră că nu se vor ridica din bănci să voteze moţiunea. Venit din stradă, unde participase la mitingul protestatarilor, Ponta a exprimat nemulţumirea acestora faţă de decizia de adoptare prin asumare a Codului Muncii şi a anunţat că opoziţia va propune o modificare legislativă care să limiteze drastic procedura asumării răspunderii.

"Azi suntem în competiţie cu Băsescu, care îl dă primul jos pe Emil Boc. Dacă nu reuşim noi azi, atunci o face mâine Băsescu", a ironizat Ponta speculaţiile privind viitoarea schimbarea a lui Boc din funcţia de premier. Un moment mai tensionat din ţntreaga şedinţă a fost dat nu de discu"iile pe fondul moţiunii ci de un schimb de replici jignitoare între pedelistul Theodor Paleologu şi liberalul Puiu Hasotti.

Pretextul a fost dat de invitaţia făcută opoziţiei de către Paleologu- aceea de a nu asculta de şefii lor de partid şi de a vota împotriva moţiunii, căci Codul Muncii ar avea principii liberale  şi astfel s-ar da o şansă unei eventuale colaborări PDL-PNL după 2012. "Stategia adoptată de PNL e o adevarată pleaşcă pentru PDL", a comentat Paleologu, amintind de porecla de "pleaşcă " pe care tocmai liberalii i-o dăduseră. "Atitudinea dvs e penibilă, purtaţi un  nume ilustru şi vă purtaţi ca mama Omida", i-a replicat liberalul Haşotti.
Singurul discurs care a amuţit sala a fost cel al preşedintelui PNL Crin Antonescu, discurs presărat cu  acuze grele  la adresa lui Traian Băsescu şi Emil Boc. Făcând aluzie la discursul premierului, Antonescu i s-a adresat acestuia spunând că are dreptul să vorbească despre populism doar "cineva care nu a minţit cu atâta neruşinare în campania electorală", cineva care face parte dintr-un partid ai cărui clienţi nu se "îmbuibă din banul public" şi cineva care "într-o ţară de oameni trişti nu râde ca prostul". Emil Boc şi Traian Băsescu sunt prea veseli.
Râd prea mult în ultima vreme. Nu au nici un fel de compasiune pentru compatrioţii lor, care, după mintea domnului Botiş, nu se ridică să muncească, pentru că sunt toţi nişte beţivi, nişte leneşi!", a susţinut Antonescu.

El le-a amintit celor doi că "politica se face în numele oamenilor şi pentru oameni" şi că ar fi trebuit să existe un minim de dialog social măcar pe Codul muncii.  "Noi, Opoziţia, i-am adus la aceeaşi masă, sindicate, patronate, ştim în numele cui vorbim. Dumneavosatră în nume cui veniţi aici, în numele patronilor, al angajaţilor, al efigiei spânzurate a lui Avram Iancu?", a întrebat Antonescu, acuzându-I pe pedelişti şi de faptul că nu vor să vorbească despre incidentul de la Miercurea-Ciuc "ca să nu-l supere pe noul lor stăpân, care nu e Traian Băsescu, şi Viktor Orban". Preşedintele PNL le-a mai aruncat pedeliştilor acuza că nu mai au decât o singură preocupare: să nu se mai arunce cineva de sus de faţă cu ei. "Acasă la ei pot să se arunce  dacă sunt beţivi şi leneşi!", le-a aruncat Antonescu pedeliştilor, acuzându-I şi că or să tacă mâlc şi atunci când o să vină Viktor Orban "să ne spună cât să mai rămână din ţara asta, câte cetăţenii să avem, când să vorbim, când să tăcem". "Înjosiţi şi batjocoriţi această ţară cu zâmbetul pe buze şi sunteţi îngrozitor de caraghioşi", a încheiat Antonescu.

Boc, la mov
Tătic de câteva zile, deputatul PDL Adrian Gurzău şi-a invitat colegii înainte de şedinţa de plen să sărbătorească evenimentul. Nu a lipsit nici premierul, dar nici Roberta Anastase care a venit şi cu lista de susţinere a lui Emil Boc la şefia PD-L. Potrivit unor surse parlamentare, premierul i-ar fi ameninţat pe pedelişti că le taie porţia de la buget dacă nu-l susţin în cursa pentru preşedinţia partidului. Boc a apărut apoi în faţa camerelor de luat vederi cu zâmbetul pe buze şi etalându-şi cravată-talisman de culoare mov.
A făcut glume cu ziariştii, şi i-a rugat să aibă grijă să nu se împiedice de cabluri şi să cadă pentru că tot fiind în discuţie Codul Muncii să nu fie provocat un alt "accident de muncă", făcând aluzie la cazul Adrian Sobaru. Întrebat dacă are emoţii,premierul a arătat spre cravată, spunând că este un răspuns suficient.
"Never say never!", a mai spus premierul întrebat dacă aceasta ar putea fi ultima moţiune din cariera sa. Întrebările referitoare la o eventuală demisie a sa din fruntea Guvernului au rămas fără răspuns.

×
Subiecte în articol: codul muncii motiune de cenzura