x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moțiunea de cenzură, amânată cu scandal pentru joia viitoare

Moțiunea de cenzură, amânată cu scandal pentru joia viitoare

de Ion Alexandru    |    03 Oct 2019   •   08:45
Moțiunea de cenzură, amânată cu scandal pentru joia viitoare
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL, la care s-au raliat doi deputați de la “minorități”, UDMR, PMP, USR, ALDE și Pro România, precum și câțiva aleși ai PSD, trebuia să fie citită, ieri, în Plenul Parlamentului și să fi supusă la vot sâmbătă, începând cu ora 11.00. Deczia a scandalizat mai multe voci din Opoziție, care acuză PSD că încearcă să își mențină abuziv Guvernul la Palatul Victoria. Ordinea de zi a picat, însă, la vot, motiv pentru care programul a fost schimbat, moțiunea urmând să fie citită, astăzi, iar votul să se dea peste o săptămână.

 

“Au mai fost moțiuni care a fost citite și duminica. Dacă este o urgență pentru a debarca acest guvern, putem veni și sâmbăta”, a precizat vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache. Acesta a explicat că Regulamentul prevede că moțiunea de cenzură este supusă votului în termen de trei zile de la citirea textului în Parlament. În situația dată, acest termen expiră sâmbătă, 5 octombrie.

Chiar și așa Planul a căzut, însă, după ce, la vot, ordinea de zi a fost respinsă. Cu scandal. PSD s-a văzut pus în poziția ca, pentru prima dată din 2016, să nu mai aibă majoritate în Parlament, ceea ce îi face pe liberali să fie absolut convinși de șansele adoptării moțiunii de cenzură. Textul va fi citit abia astăzi, în Plen, iar ședința pentru vot a fost stabilită pentru 10 octombrie.

Deși contraziși de situația minoritară în care se află, social-democrații au luat decizia să participe la ședința de săptămâna viitoare, pentru a asigura cvorumul, spunând că au încredere că moțiunea nu va trece.

Interesant este faptul că, deși a anunțat că votează moțiunea de cenzură, UDMR, prin vocea liderului Kelemen Hunor,  lasă de înțeles că ar exista chiar cinci absențe, ceea ce, dacă le scădem din totalul de 237 de parlamentari care au semnat, rezultă un total de 232, cu un vot mai puțin decât minimul necesar ca Guvernul Dăncilă să fie demis.  Mai mult, Hunor aruncă săgeți spre colegii săi din Opoziție, pe care îi acuză, voalat, că nu au negociat nimic în legătură cu ce se va întâmpla după vot, în cazul unui succes, și a subliniat că UDMR nu susține instalarea la Palatul Victoria a unui Guvern tehnocrat.

Planul Opoziție de dărâmare a Guvernului, pe ultima sută de metri. Calendarul, devansat cu o săptămână

 

×