x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea, la măna lui Iliescu & Hrebe

Moţiunea, la măna lui Iliescu & Hrebe

de Lavinia Dimancea    |    21 Sep 2007   •   00:00
Moţiunea, la măna lui Iliescu & Hrebe
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

După decizia de depunere a moţiunii de cenzură, PSD va trebui să finalizeze pănă luni procedura de străngere de semnături. Teoretic, Iliescu şi Hrebenciuc, ca lideri de grup, ar trebui să vegheze asupra procesului, inclusiv asupra disciplinei de la vot.

PSD - Pănă la vot, social-democraţii trebuie să străngă intăi semnăturile

După decizia de depunere a moţiunii de cenzură, PSD va trebui să finalizeze pănă luni procedura de străngere de semnături. Teoretic, Iliescu şi Hrebenciuc, ca lideri de grup, ar trebui să vegheze asupra procesului, inclusiv asupra disciplinei de la vot. Practic este aproape imposibil.

Liderul senatorilor, Ion Iliescu, şi-a păstrat pănă la capăt atitudinea de opoziţie faţă de depunerea moţiunii de cenzură şi s-a abţinut in şedinţa Comitetului Executiv Naţional de miercuri, cănd s-a supus la vot iniţierea acesteia. Critic declarat al demersului, Iliescu nu a dorit să facă după şedinţă nici un fel de declaraţie, in urma lui pesediştii comentănd că este prea supărat din cauza deciziei. Cu toate acestea, senatorul ar trebui de acum, in calitate de şef al grupului din Senat, să se implice in derularea intregii proceduri legate de moţiune, de la străngerea semnăturilor şi pănă la votarea acesteia. In acest sens, Mircea Geoană i-a transmis in urmă cu ceva vreme un avertisment foarte clar. "Preşedintele de onoare, in calitatea sa de lider al Grupului PSD de la Senat, are chiar o dublă răspundere de a asigura, impreună cu liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor, coerenţa, disciplina şi unitatea de monolit a parlamentarilor partidului la momentul votului asupra moţiunii", atenţiona Geoană. Este insă greu de crezut că Ion Iliescu va face ce spune Geoană, semne de intrebare existănd şi in cazul liderului deputaţilor, Viorel Hrebenciuc. El este cunoscut ca un apropiat al liberalilor (s-a vorbit despre incercările acestuia de a negocia zilele trecute cu liberalii şi despre perseverenţa lui in privinţa unei guvernări PSD-PNL) şi a fost ţinut pe margine la negocierile cu preşedintele Băsescu. Mircea Geoană zice insă că este sigur că toţi parlamentarii PSD vor semna şi vor vota moţiunea de cenzură şi susţine că va cere vot la vedere. In ciuda convingerii liderului PSD, printre aleşii partidului există incă voci care spun că nu vor vota moţiunea de cenzură. "Sunt mulţi care nu vor moţiune, nu vor căderea Guvernului, nu vor anticipate. Vor doar să-şi ducă mandatul pănă la capăt şi nu să piardă un an din cei patru pentru care au fost aleşi", comenta ieri un parlamentar al PSD.

EXCLUS. Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu susţine şi el aceeaşi teorie. "La o eventuală cădere a actualului Guvern, posibilitatea anticipatelor este aproape exclusă, pentru că majoritatea parlamentarilor existenţi din toate partidele vor prefera orice guvern alegerilor anticipate. In sensul acesta, cine doreşte cu tot dinadinsul căderea actualului Guvern trebuie să se găndească că nu ajunge la anticipate, ci ajunge practic la un Guvern, eventual, şi personal al domnului preşedinte Băsescu, care va trece prin Parlament in contrapondere cu anticipatele", a spus ieri Antonescu. In privinţa formulelor de guvernare postmoţiune, liderul PD, Emil Boc, a ţinut să dezmintă "soluţia" Vasile Blaga - premier, precum şi intrarea PD la guvernare alături de PSD. "PD nu va intra la guvernare alături de PSD pentru a forma guvernul. Pentru noi, ţinta nu este intrarea la guvernare, nu este obiectivul nostru politic. Partidul Democrat rămăne consecvent. După ce am fost trădaţi de aliaţii liberali, dorim să revenim la guvernare doar prin alegeri", a declarat Boc la Realitatea TV. Vasile Blaga a arătat şi el că postul de premier nu este "ţinta şi ţelul" vieţii sale, dar a reiterat decizia democraţilor de a vota moţiunea de cenzură a PSD. La răndul său, preşedintele PLD, Thedor Stolojan, a susţinut că formarea unui Guvern PD-PLD, aşa cum se vehiculează, ar insemna o formulă care să fie "la măna PSD sau PNL", in lipsa unei majorităţi parlamentare. "Soluţia sunt alegerile anticipate. A face un guvern cu PD, care să fie la măna PSD sau la măna PNL, nu este o treabă bună", a declarat Stolojan.

AVERTISMENT

"Pentru aplicarea disciplinei de partid, adică a deciziei de a depune şi a vota integral moţiunea, au o răspundere şi preşedintele partidului, şi secretarul general, şi vicepreşedinţii, şi preşedinţii de organizaţii, şi preşedintele de onoare. Preşedintele de onoare, in calitatea sa de lideral Grupului PSD de la Senat, are chiar o dublă răspundere de a asigura, impreună cu liderul Grupului PSD din Camera Deputaţilor, coerenţa, disciplina şi unitatea de monolit a parlamentarilor partidului la momentul votului asupra moţiunii"

Mircea Geoană preşedintele PSD

×
Subiecte în articol: politic psd preşedintele