x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea PSD e oficială

Moţiunea PSD e oficială

de Carmen Vintila    |    28 Aug 2007   •   00:00
Moţiunea PSD e oficială

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis ieri cu doar o abţinere, aparţinănd lui Ioan Rus (Alba), introducerea unei moţiuni de cenzură impotriva Guvernului Tăriceanu la inceputul sesiunii parlamentare din toamnă.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis ieri cu doar o abţinere, aparţinănd lui Ioan Rus (Alba), introducerea unei moţiuni de cenzură impotriva Guvernului Tăriceanu la inceputul sesiunii parlamentare din toamnă.

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit ieri pentru a oficializa decizia luată acum două săptămăni la Bran privind iniţierea unei moţiuni de cenzură şi pentru a stabili candidaţii de pe poziţiile eligibile pentru euroalegeri. PSD va depune moţiunea de cenzură pănă pe 10 septembrie cel tărziu, liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, anunţănd la finalul şedinţei, ce a durat aproape opt ore, că partidul este dispus să participe la formarea unui nou guvern, dar că va vota impotriva oricărui guvern de dreapta. Geoană a mai spus că au fost luate măsuri de disciplină privin votul in Parlament, asigurănd că toţi cei 147 de senatori şi deputaţi social-democraţi vor vota in favoarea moţiunii. Liderii partidului au obţinut acordul CEx să iniţeze consultări transparente cu toate partidele, precum şi cu preşedintele Traian Băsescu, pentru constituirea unei majorităţi parlamentare şi a unui program de guvernare. In situaţia in care PSD va ajunge să formeze Guvernul, social-democraţii au hotărăt ca Mircea Geoană, in calitate de preşedinte al partidului, să fie candidatul la funcţia de premier. Liderul PSD a precizat că pesediştii sunt dispuşi să participe la formarea unui nou guvern şi să sprijine doar un Executiv care va pune in practică priorităţile sociale ale Romăniei. Pe de altă parte, Geoană a spus că, dacă negocierile politice nu vor duce la formarea unei majorităţi stabile, care să fie agreată şi de PSD, atunci soluţia o constituie alegerile anticipate, care nu vor putea fi insă organizate pe baza votului uninominal. "Ne vom opune in mod constant atacurilor, care continuă de prea mult timp la adresa lui Ion Iliescu şi a altor lideri. Prin atacurile impotriva liderilor noştri se incearcă un atac la adresa PSD", a arătat Geoană.

CANDIDAŢI. Căt priveşte alegerile pentru PE, membrii CEx au stabilit primii patru candidaţi de pe lista PSD: Titus Corlăţean, Victor Ponta, Adrian Severin şi Vasile Puşcaş. Ordinea finală a listei va fi stabilită in următoarele două săptămăni, o dată cu completarea intregii liste, pănă la poziţia 35. PSD şi-a propus să obţină 10-12 mandate la alegerile pentru PE, după cum a declarat Geoană. Iniţial, PSD stabilise ca una din primele cinci poziţii să fie ocupate de Cristian Diaconescu, acesta refuzănd insă să candideze la PE din "motive personale" care nu-i permiteau să se implice in campania electorală. Cei patru au fost aleşi de pesedişti in urma unui sondaj referitor la popularitatea potenţialilor candidaţi ai PSD, şi in urma unor intălniri la vărful partidului, care au avut loc atăt duminică, căt şi ieri dimineaţă inainte de CEx. Totodată, Geoană a anunţat că PSD este dispus să includă in lista de candidaţi un tănăr neafiliat politic, selectat in urma unui concurs specific cu teme legate de PE, jurizat de mai multe ONG-uri.

PD o scaldă iar

Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri că, in cazul moţiunii de cenzură a PSD, formaţiunea se va comporta ca partid de opoziţie. "Ei vănd pielea ursului din pădure. Vrem să vedem ursul, adică moţiunea, şi apoi discutăm. Deocamdată, ursul se plimbă liniştit prin Carpaţi, alături de PNL. Moţiunile se depun la Parlament şi nu se anunţă nici de la Botoşani, Bucureşti sau din altă parte", a mai declarat liderul democrat. La răndul său, secretarul general al partidului, Vasile Blaga, a precizat că PD nu şi-a schimbat poziţia cu privire la orice moţiune de cenzură care să conducă la căderea actualului Guvern, condus de Călin Popescu Tăriceanu. "Nu am luat oficial o decizie, dar nu ne-am schimbat poziţia. Desigur, ne vom uita pe textul moţiunii, dar vom vota orice moţiune impotriva actualului guvern", a menţionat Blaga.

×
Subiecte în articol: politic psd geoană