x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Motiunea simpla ameninta alianta

Motiunea simpla ameninta alianta

03 Mar 2004   •   00:00

Motiunea simpla initiata de PRM si respinsa luni in Camera Deputatilor a stricat relatiile intre PNL, PD si PRM, astfel ca motiunea de cenzura pe care cele trei partide trebuia sa o depuna sta sub semnul intrebarii.

Motiunea simpla a PRM pe tema adoptiilor internationale a fost respinsa luni seara in plenul Camerei Deputatilor cu 182 de voturi "impotriva", 70 "pentru" si 30 de abtineri. Deputatii PNL si PD, care initial au anuntat ca vor sustine motiunea, s-au abtinut. Marul discordiei a fost o mare parte a textului motiunii in care PRM acuza, alaturi de membrii Guvernului Nastase, si PNL, si pe fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, de trimiterea ilegala spre adoptie a unui numar mare de copii in strainatate.

CENZURA. Desi initiatorii au incercat sa evite pasajele in care se facea referire la guvernarea din perioada 1996-2000 nu a fost posibil, pentru ca Regulamentul Camerei nu permite modificarea acestor documente, iar motiunea a fost depusa inainte ca PRM si alianta PNL-PD sa aiba o intelegere in privinta elaborarii in comun a unei motiuni de cenzura. Deputatul PSD Alexandru Sassu a cerut intreruperea dezbaterilor pe motiv ca PRM vorbeste despre o alta motiune decat cea care se afla pe ordinea zi. Deputatii PRM au refuzat insa sa citeasca si pasajele omise la citirea motiunii. Presedintele Camerei, Valer Dorneanu, i-a chemat la ordine pe liderii de grupuri parlamentare pentru a hotari ce vor face in continuare. Dupa negocieri prelungite s-a hotarat ca textul motiunii sa fie prezentat de la capat, integral.

PERICOL. Balbaiala de luni seara de la dezbaterile motiunii simple au pus in pericol bunul mers al colaborarii PRM - PNL - PD in privinta motiunii de cenzura a carei depunere fusese anuntata pentru ieri-dimineata. Numai ca ieri reprezentantii celor trei partide nu au facut altceva decat sa se certe, peremistii venind cu noi conditii. Ei au incercat sa-i convinga pe aliati sa accepte ca acela care va prezenta textul motiunii de cenzura in plenul Camerelor reunite sa fie liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Democratii si liberalii nu au fost de acord, asa ca negocierile continua.
( DANA PICIU )

Theodor Stolojan recunoaste ca sunt neintelegeri

Theodor Stolojan a declarat ca, daca Alianta PNL-PD nu va ajunge la o intelegere cu PRM pe tema motiunii de cenzura, liberalii si democratii vor depune o motiune simpla. Stolojan a recunoscut ca mai sunt neintelegeri in privinta continutului motiunii si a modului de desfasurare a dezbaterilor. Mai exact, peremistii, pe de o parte, si liberalii si democratii, pe de alta parte, vor sa aiba intaietate in prezentarea motiunii. Stolojan a spus insa ca depunerea unei motiuni de cenzura este "un act patriotic, pe care opozitia trebuie sa il faca", fiind singura modalitate prin care premierul Adrian Nastase poate fi chemat in fata Parlamentului pentru a da explicatii in privinta negocierilor cu UE. (Monica Iordache)

×
Subiecte în articol: politic moţiunii