x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea, ultimul hop

Moţiunea, ultimul hop

de Oana Stancu Zamfir    |    Aniela Nine    |    05 Iun 2007   •   00:00
Moţiunea, ultimul hop
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/

PD a reuşit ieri să depună in Parlament moţiunea de cenzură impotriva Guvernului. Circul declanşat nu a rămas insă fără ecou la Cotroceni

PD a depus ieri in Parlament moţiunea de cenzură impotriva Guvernului, străngănd

119 semnături, cu trei mai mult decăt necesarul. Documentul va fi dezbătut luni, acuzaţiile privind falsificarea unor semnături urmănd să fie lămurite pănă atunci.Â

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a precizat ieri că faţă de cele 115 semnături iniţiale - rămase după retragerea liberalului Mihai Lupoi - s-a mai retras şi independentul Neculai Apostol. Moţiunea democraţilor a fost insă susţinută, in plus, de trei deputaţi din grupul minorităţilor naţionale - Oana Manolescu, Liana Dumitrescu şi Ştefan Buciuţă - , de deputatul PC Constantin Tudor şi de Cătălin Buhăianu (PSD). De altfel, ultimii doi au anunţat că vor demisiona din PSD şi PC, Constantin Tudor urmănd să se inscrie in PD, iar Cătălin Buhăianu să activeze ca independent. După depunerea moţiunii, Birourile Permanente reunite au decis ca moţiunea de cenzură "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece" să fie citită in plenul reunit joi, urmănd să fie dezbătută lunea viitoare.

RECOMANDARE. Secretarul Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu, a declarat că in şedinţa Birourilor reunite au fost exprimate mai multe păreri faţă de textul moţiunii, recomandarea conducerii Parlamentului fiind ca toate aceste opinii să fie prezentate luni in plenul celor două Camere, o dată cu dezbaterea moţiunii de cenzură. El a arătat că deputatul PD Cristian Rădulescu a prezentat argumente impotriva acuzaţiilor de fals aduse de Gheorghe Funar, iar alţi parlamentari, precum Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea sau Lucian Bolcaş, au susţinut că există infracţiune in acest caz şi că se poate vorbi despre inşelăciune la adresa conducerii celor două Camere. "S-a stabilit ca, pănă joi, cei nemulţumiţi de unele acuzaţii cu privire la falsificarea unor semnături să procedeze de aşa fel, incăt să constate dacă sunt corecte aceste acuzaţii sau nu", a spus Munteanu. El a precizat că, in legătură cu acuzaţiile de fals, uz de fals şi fraudă, aduse de senatorul Gheorghe Funar, Parlamentul nu poate face altceva decăt să aştepte decizia Parchetului, pentru că altfel ar fi insemnat să prelungească termenul de dezbatere a moţiunii, ceea ce ar fi fost incorect faţă de iniţiatori.

OFERTE. Potrivit stenogramei şedinţei Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, deputatul democrat Ioan Oltean a susţinut că PD nu a făcut presiuni asupra unor parlamentari pentru a semna moţiunea, dar a admis că "am făcut eventual oferte, poate am oferit ceva acestor oameni ca să semneze". Prin aceste afirmaţii, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, consideră că practic Oltean a recunoscut că reprezentanţii PD "au dat mită" unora dintre parlamentarii-semnatari şi a arătat că "darea de mită inseamnă, printre altele, şi promisiunea unor beneficii in schimbul exercitării unor funcţii sau demnităţi". Totodată, potrivit aceleiaşi stenograme, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a pledat pentru verificarea unor semnături pe motiv că sunt şterse şi nu se aseamănă cu originalul.

TEZĂ. Ieri, liderul PD, Emil Boc, a reluat teza conform căreia această moţiune va clarifica "definitiv cine e la putere şi cine in opoziţie". Potrivit acestuia, "Guvernul Tăriceanu II trebuie să plece" şi pentru eşecul de la referendum, dar şi pentru că este "cel mai slab executiv de după ’89". Aseară, prezent la "Ştirea zilei" de la Antena 3, Boc a declarat că, pănă la sfărşitul lunii iunie, Cabinetul Tăriceanu va cădea, iar la putere se va instala un nou guvern, cu un nou premier. "Eu pun un pariu că luna iulie ne va găsi in Romănia cu un guvern in fruntea căruia nu se va afla Călin Popescu Tăriceanu", a spus liderul PD, susţinănd că Parlamentul va adopta moţiunea de cenzură, după care s-ar putea ajunge inclusiv la alegeri anticipate.

Băsescu, isterizat de bălbele pediştilor

Preşedintele Traian Băsescu ar fi reacţionat la eşecul inregistrat joi de democraţi la depunerea moţiunii cu un şir prelungit de vorbe "cu mulţi decibeli", spun unii dintre democraţi, in timp ce liderii partidului recunosc discuţia, insă ii coboară tonul la un: "Ce aţi făcut, mă, cu moţiunea aia?". Traian Băsescu le-a cerut liderilor PD incă de lunea trecută, intr-o consultare separată la Cotroceni, să urgenteze depunerea moţiunii. Tot atunci, in runda oficială de consultări cu partidele, el le-a comunicat intenţia de a avea o nouă serie de discuţii in această săptămănă, in cerc mai restrăns - liderul fiecărui partid, insoţit de căte un coleg. Băsescu ar urma astfel să folosească moţiunea PD ca pretext pentru consultările anunţate, urmănd să intrebe explicit partidele cine işi asumă guvernarea. In răndul democraţilor, scenariile sunt in continuare legate fie de intrarea social-democraţilor la guvernare - singuri sau alături de PNL - sau un guvern de tehnocraţi care să pregătească alegerile anticipate.(Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic moţiunea