x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MS: Guvernul a decis creşterea plăţii pentru gărzile medicilor; spor de 25% pe timpul de noapte lucrat

MS: Guvernul a decis creşterea plăţii pentru gărzile medicilor; spor de 25% pe timpul de noapte lucrat

06 Aug 2016   •   20:40
MS: Guvernul a decis creşterea plăţii pentru gărzile medicilor; spor de 25% pe timpul de noapte lucrat

Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 20/2016, începând cu data de 1 octombrie, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creşterii plăţii gărzilor pentru medici în 2016 vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar.

"Creşterea veniturilor pentru gărzi va fi finanţată printr-un control mai strict al cheltuielilor şi prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanţă de Urgenţă conform discuţiilor avute în Guvern'', precizează sursa citată.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, apreciază că ''sistemul sanitar trebuie să aibă grijă în primul rând de oameni: de pacienţi şi de medici. Orice măsură decisă în favoarea medicilor este un beneficiu direct şi pentru pacienţi''. Demersul privind gărzile se înscrie într-o preocupare mai largă a Ministerului Sănătăţii, împreună cu Ministerul Muncii, de reformare a organizării resursei umane în Sănătate", se arată în comunicat.

Ministerul arată că măsurile luate au în vedere creşterea plăţii gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea paşilor legislativi este data de 1 octombrie.

''Au crescut salariile de bază ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odată cu intrarea în vigoare a OUG 20 /2016. Guvernul a prevăzut pentru această creştere un miliard de lei. Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Pentru medici avantajul este că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi'', arată MS.

Ministerul precizează că aşa numita ''gardă obligatorie'' va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.

De asemenea, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat. Timpii de lucru şi de odihnă vor fi regândiţi în termeni de flexibilizare, de grijă faţă de efortul depus de medici şi de siguranţă a pacienţilor. Totodată, ministerul evaluează modalităţi de remunerare a medicilor rezidenţi de anii I şi II pentru gărzile pe care le fac.

MS arată că măsurile de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate vor viza economii la scară naţională prin mecanismul de achiziţii publice centralizate care are deja proceduri demarate; evaluarea şi monitorizarea strictă a investiţiilor; controlul mai strict al prescripţiei de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) şi al investigaţiilor medicale, precum şi controlul serviciilor din spitalizările de zi.

"Ministrul Sănătăţii este de părere că decizia de creştere a remuneraţiei pentru gărzile din sistemul sanitar e unul din cei mai importanţi paşi ai ultimilor ani în beneficiul medicilor. Măsura corectează o nedreptate veche din anul 2009 şi reafirmă angajamentul premierului Dacian Cioloş de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului său. În acelaşi timp, Vlad Voiculescu mizează în continuare pe cooperarea responsabilă a Federaţiei Sanitas, a Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi a Federaţiei Hipocrat. De asemenea, sprijinul medicilor pentru implementarea măsurilor de eficientizare a cheltuielilor din sistem este esenţial'', se mai arată în comunicat.

MS precizează că, la solicitarea Federaţiei Sanitas, evaluarea modalităţilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesului de elaborare a Legii Salarizării Unitare.

AGERPRES

×