x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mutarea Ambasadei României la Ierusalim, băgată în conclav

Mutarea Ambasadei României la Ierusalim, băgată în conclav

de Gabriela Antoniu    |    25 Ian 2019   •   09:25
Mutarea Ambasadei României la Ierusalim, băgată în conclav

La mai bine de nouă luni de la aprobarea în Guvern a Memorandumului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, autorităţile de la Bucureşti nu au făcut niciun demers oficial legat de această relocare. În prezent, măsura este întoarsă pe toate feţele de ministere, misiunile diplomatice ale României din străinătate, reprezentanţii UE, SUA şi serviciile secrete.

Premierul Viorica Dăncilă a făcut vinerea trecută o vizită în Israel, iar la finalul discuţiilor, omologul său, Benjamin Netanyahu, i-a spus că aşteaptă ca România să-şi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. „Este o oportunitate extraordinară să vă întâlnesc din nou. Relaţiile dintre Israel şi România sunt fantastice şi sper să fie întărite după această vizită. Sper că o să acţionaţi în cadrul UE pentru abrogarea rezoluţiei nefavorabile Israelului şi, bineînţeles, pentru mutarea ambasadei dumneavoastră şi a altor ambasade la Ierusalim. Vă aşteptăm la Ierusalim!”, i-a spus Netanyahu, Vioricăi Dăncilă. Şeful Executivului român nu a i-a dat un răspuns concret şi doar i-a mulţumit. „Vă mulţumesc foarte mult“, a spus Dăncilă. Nici Guvernul, în comunicatul oficial dat cu prilejul vizitei premierului în Israel, nu menţionează abordarea relocării ambasadei în discuţiile dintre cei doi demnitari.

Un răspuns al MAE la întrebarea deputatului PNL Ioan Sorin Bumb explică reticenţa premierului Dăncilă. Deputatul liberal l-a întrebat pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, dacă s-au făcut noi demersuri oficiale privind mutarea Ambasadei României la Ierusalim, dacă această relocare se va face în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE şi dacă această măsură are efecte asupra imaginii ţării noastre la nivel european.

Ministrul Teodor Meleşcanu i-a răspuns arătând că de la aprobarea în Guvern a Memorandumului privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, la 18 aprilie 2018, ministerul a organizat o rundă de consultări interinstituţionale cu “o serie de ministere şi reprezentanţi ai serviciilor de informaţii, cărora li s-a solicitat să prezinte avantajele şi vulnerabilităţile unei astfel de decizii”. “De asemenea, am declanşat un proces de consultare cu minsiunile diplomatice ale României în străinătate, precum şi cu partenerii din cadrul UE şi cu SUA. Având în vedere că procesul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim se află, în prezent, în stadiu de analiză, vă aduc la cunoştinţă că nu au fost făcute demersuri oficiale în sensul mutării sediului misiunii diplomatice”, afirmă Meleşcanu în răspunsul transmis la mijlocul lunii trecute. De asemenea, ministrul precizează că aceste consultări au ca scop găsirea celui mai potrivit mod de poziţionare/acţiune a României, ţinând cont de interesele, dar şi de angajamentele internaţionale ale ţării noastre şi de ultimele evoluţii pe plan internaţional.

“România a avut întotdeauna o poziţie echilibrată faţă de dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu (…) Dezideratul dezvoltării şi consolidării relaţiilor bilaterale cu statul Israel şi cu Palestina este materializat prin desfăşurarea periodică de contacte bilaterale cu acestea. Această poziţie rămâne neschimbată”

Teodor Meleşcanu, ministru de Externe

Reticenţa lui Dragnea

Anunţul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a fost făcut anul trecut de liderul PSD, Liviu Dragnea. El afirma că relocarea ambasadelor la Ierusalim reprezintă o dorinţă legitimă şi a susţinut că pentru România această decizie ar reprezenta o oportunitate uriaşă, care ar aduce o serie de avantaje strategice, atât din partea SUA, cât şi din partea Israelului. Ulterior, la începutul lunii noiembrie, liderul PSD a refuzat să comenteze declaraţiile lui Netanyahu conform cărora abia aşteaptă ziua în care România, alături de alte ţări, îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim şi a dat asigurări că guvernul israelian se va afla acolo cu "covorul roşu" când se va întâmpla acest lucru. „Încă nu am ajuns la nivelul să fiu comentatorul sau consilierul prim-ministrului israelian. În schimb, îi mulţumesc public pentru gândurile bune pe care mi le-a transmis prin intermediul doamnei prim-ministru. În rest, despre raportul de la MAE - când o să-l avem, o să discutăm despre el”, a spus Dragnea.
 

 

×
Subiecte în articol: ambasada romanie Ierusalim