x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase declanŞează războiul in PSD

Năstase declanŞează războiul in PSD

de Lavinia Dimancea    |    14 Sep 2007   •   00:00
Năstase declanŞează războiul in PSD
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Presiunile asupra lui Mircea Geoană in interiorul PSD incep să crească. Fostul premier Adrian Năstase a declarat ieri că PSD are nevoie de o conducere colectivă care va trebui să repună partidul pe "un traseu pozitiv" şi să aducă "inapoi" lideri ai partidului impinşi pe margine.


Presiunile asupra lui Mircea Geoană in interiorul PSD incep să crească. Fostul premier Adrian Năstase a declarat ieri că PSD are nevoie de o conducere colectivă care va trebui să repună partidul pe "un traseu pozitiv" şi să aducă "inapoi" lideri ai partidului impinşi pe margine.

Intr-un interviu acordat Rompres, Adrian Năstase a confirmat informaţiile publicate ieri de Jurnalul Naţional legate de existenţa unor dezbateri in PSD privind preluarea frăielor partidului de către o conducere colectivă. Fostul premier a lansat ideea spunănd că "există momente de criză cănd echipa insăşi se poate transforma in lider" şi că, in condiţiile in care este nevoie de "regăsirea limbajului comun, de toate energiile, ne putem găndi inclusiv la o conducere cu adevărat colectivă, care să nu fie prezidată de o singură persoană, ci de un grup de lideri reprezentativi pentru partid". Năstase a argumentat că, la acest moment, in PSD funcţionează "mai multe voinţe de grup", toate "legitime", care "merită să fie reprezentate la vărf, cel puţin pănă la momentul cănd ele se vor reuni intr-o direcţie comună". "Scopul esenţial este ca PSD să redeschidă o dezbatere despre viitorul său ca partid. Şi ca la această dezbatere să participe toţi oamenii de valoare care reprezintă ceva in PSD. Acum, un număr mare de lideri, care inseamnă ceva pentru istoria, dar şi pentru viitorul partidului, sunt in afară sau undeva pe margine. (...) Eu cred că o soluţie eficientă este aducerea tuturor inapoi şi formarea unei echipe care să poată repune partidul pe un traseu pozitiv", a spus Năstase, adăugănd că această conducere colectivă ar fi una "temporară, menită să ii aducă inapoi pe toţi cei care reprezintă un curent important din partid şi care să ajute, cumva, la revenirea noastră". Intrebat dacă locul lui Mircea Geoană ar fi in interiorul sau in afara acestei conduceri, fostul premier a arătat că nu poate avea un răspuns, deoarece nu el alege conducerea partidului, ci "o structură de reprezentanţi naţionali ai PSD".


JOCURILE PSD. Totodată, el s-a declarat optimist in legătură cu modul in care va fi intămpinată propunerea sa de filialele locale ale partidului. "Ca un posibil şi util pas inainte", a spus Năstase, explicănd că oamenii din teritoriu sunt "mult mai pragmatici", in timp ce cei de la centru "abstractizează mult". In acest context, fostul premier a apreciat că PSD nu este pregătit pentru alegerile locale şi a arătat că in ultimii ani "s-a făcut o separaţie intre nivelul central şi cel local", pierzăndu-se contactul cu filialele şi cu populaţia. Năstase s-a referit la "jocurile politice pe care PSD le-a făcut in ultima vreme", cum a fost susţinerea Cabinetului Tăriceanu II şi "cum poate deveni moţiunea de cenzură, mai ales că s-a spus că s-ar putea chiar renunţa la ea, dacă se ajunge la o inţelegere cu actualul Guvern". Formula unei conduceri colective, a precizat fostul premier, ar reface tocmai acest contact cu filialele, pentru că "fiecare dintre liderii care ar face parte din această echipă ştie să comunice cu un număr de filiale". Năstase a criticat şi actuala situaţie din PSD, spunănd că partidul "nu mai are forţa de altădată" şi "nu mai vine cu acţiuni care să fie răspunsuri la nevoile şi dorinţele unor categorii sociale importante". "De aici derivă, cred, şi defectul moţiunii actuale. Fiindcă ea pare, mai degrabă, un efect al dorinţei unora de a tranşa probleme personale. Populaţia nu ii inţelege finalitatea şi nu pare să fie de acord cu ea. La fel şi parlamentarii noştri", a arătat Năstase.

Nerealist, o variantă, o frustrare...

Adrian Năstase a discutat despre situaţia din partid şi despre soluţia unei conduceri colective miercuri seara, in cadrul unei intălniri cu mai mulţi pesedişti. Potrivit unor surse din partid, la reuniunea de taină au participat şi preşedintele de onoare, Ion Iliescu, fostul secretar general, Miron Mitrea, precum şi senatorul Sorin Oprescu. Ieri liderii PSD s-au inghesuit să comenteze propunerea fostului premier, mai puţin liderul Mircea Geoană. Astfel, vicepreşedintele Ilie Sărbu a catalogat ideea drept una "nerealistă", explicănd că o astfel de propunere nu este statutară, iar PSD are deja o conducere legitimă, aleasă de Congres, care nu poate fi schimbată "sub forma unei lovituri de palat sau a unui puci". Senatorul Şerban Nicolae nu exclude insă nici un fel de variantă şi spune că "orice propunere de genul ăsta, mai ales venită de la oameni care ştim că au experienţă, poate fi discutată, argumentată, poate fi combătută cu argumente raţionale".


IRONII. "Colective ştiţi că am avut, au fost CAP-urile", a comentat ironic preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, in timp ce vicepreşedintele Ioan Rus nu vede posibilă o astfel de conducere. "Eu inţeleg ce a spus Năstase ca pe un semnal in legătură cu necesitatea de a da sens şi voinţă conducerii colective, in general, a partidului. In acest moment, suntem aleşi in congres cu o conducere votată şi considerăm că din acest punct de vedere semnalul dat de Năstase ar trebuie să meargă in acest sens", a spus la Realitatea TV vicepreşedintele Cristian Diaconescu. Secretarul general Titus Corlăţean a declarat că principiul conducerii colective este deja o realitate concretă in PSD, iar vicepreşedintele Liviu Dragnea a susţinut că propunerea lui Năstase "dacă nu e o frustrare, atunci e o mare tămpenie" şi l-a comparat pe fostul premier cu "un comentator la Radio Erevan". La răndul său, preşedintele de onoare, Ion Iliescu, a declarat că PSD are deja o conducere colectivă, dar propunerea lui Năstase e "un punct de vedere de luat in considerare", intrucăt se referă la modul de utilizare a potenţialului uman şi intelectual al partidului, a celor care poate să constituie un fel de Senat al seniorilor.

×