x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase-Diaconescu-Mitrea

Năstase-Diaconescu-Mitrea

de Adriana Duţulescu    |    11 Feb 2010   •   00:00
Năstase-Diaconescu-Mitrea
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Geoană anunţă Congresul PSD la Romexpo, Năstase acuză intenţii de fraudă şi cere Congres la Parlament. Năstase, Diaconescu şi Mitrea se pregătesc să îşi unească forţele şi să candideze în echipă împotriva lui Geoană.



Conflictul dintre tabăra pro-Geoană şi tabăra anti-Geoană se acutizează pe zi ce trece. Ieri a avut loc la cabinetul lui Mircea Geoană de la Senat o întâlnire a susţinătorilor acestuia, convocaţi de Marian Vanghelie. La şedinţă urma să se bată în cuie echipa lui Geoană, formată din 30 de persoane, 15 nominalizaţi pentru funcţii de vicepreşedinte şi 15 pentru funcţii de secretar executiv.

Geoană susţine votul pe listă la Congres, astfel încât cel care câştigă funcţia de preşedinte impune şi restul echipei. Pe lista lui Geoană se află Marian Vanghelie, Liviu Dragnea, Constantin Niţă, Ion Toma, Gheorghe Nichita, Horia Grama, Mircea Duşa, Rodica Nassar, Robert Negoiţă, Oana Mizil, Dan Nica, Ion Vasile.

Tabăra adversă a avut şi ea o reuniune tot ieri, însă în cabinetul lui Adrian Năstase de la Camera Deputaţilor, discutându-se tot mai intens despre pregătirea unei surprize pentru Congresul de sâmbăta viitoare. Surpriza ar fi unificarea forţelor celor trei contracandidaţi ai lui Geoană - Năstase, Diaconescu şi Mitrea. Potrivit unor surse din echipa lui Adrian Năstase, după şedinţa Comitetului Executiv de marţi, "există mari şanse" să se anunţe o candidatură comună a celor trei, cu Năstase - preşedinte, Cristian Diaconescu - preşedinte executiv şi Miron Mitrea - secretar general.

"Teoretic, ar trebui să strângem cumva rândurile, pentru că altfel vom împărţi voturile şi Geoană va câştiga", au declarat sursele citate. Contactat de Jurnalul Naţional, Cristian Diaconescu nu a respins această variantă, spunând că "trebuie ca viitoarele concesii pe care le vom face să fie în favoarea unei echipe care să dea un viitor pentru PSD".

UN CONGRES LA ROMEXPO, ALTUL LA PARLAMENT
Cele două tabere din PSD, cea grupată în jurul lui Mircea Geoană şi cea în care s-au reunit contracandidaţii săi, Năstase, Diaconescu şi Mitrea, se luptă din răsputeri pe organizarea Congresului de sâmbăta viitoare, pentru că locaţia este foarte importantă pentru cei care încearcă să câştige alegerile şi cu ajutorul aranjamentelor de culise. Marian Vanghelie a cerut să organizeze el Congresul la Romexpo, iar acest lucru a fost oficializat ieri, prin anunţul lui Liviu Dragnea, secretarul general al PSD.

"Congresul va fi la Romexpo şi nu mai avem ce discuta", a spus Dragnea. Miron Mitrea a reacţionat, acuzând că această decizie ar fi luată de Marian Vanghelie. "Romexpo a stabilit-o doar Vanghelie singur, deci el nu poate să stabilească în numele partidului, a stabilit cam multe în ultima vreme în numele partidului", a spus Mitrea.

Adrian Năstase, în schimb, a luat şi măsuri pentru a anula decizia taberei Geoană. Năstase, în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional, a trimis o scrisoare către membrii din teritoriu, în care arată că statutul PSD, prin articolul 48, precizează că numai Consiliul Naţional poate decide data şi locaţia Congresului. Năstase le cere destinatarilor scrisorii să aprobe până vineri, prin vot electronic, organizarea acestuia la Palatul Parlamentului.

Contactat de Jurnalul Naţional, Adrian Năstase a declarat că "nu Liviu Dragnea stabileşte unde are loc Congresul". "Conform statutului PSD, Congresul nu se stabileşte nici pe la Braşov, nici în Strada Eminescu, nici la Reînvierea, se stabileşte de Consiliul Naţional", a spus liderul PSD. Acesta a precizat că mulţi dintre liderii partidului "sunt preocupaţi de faptul că cei de la Romexpo ar dori ca votul să se desfăşoare sub supravegherea unor «oameni de încredere».
Din acest motiv am propus ca votul să aibă loc în ordine alfabetică, pe judeţe, să vedem dacă Vanghelie se va opune".

"Trebuie ca viitoarele concesii pe care le vom face să fie în favoarea unei echipe care să dea un viitor pentru PSD"
Cristian Diaconescu

×