x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase joacă pe cartea revenirii

Năstase joacă pe cartea revenirii

de Lavinia Dimancea    |    22 Feb 2008   •   00:00
Năstase joacă pe cartea revenirii
Sursa foto: Lucian Alecu/

Adrian Năstase află astăzi dacă mai este dorit în conducerea PSD. Liderii de fi­liale sunt împărţiţi între a susţine revenirea fostului premier şi a-l lăsa în conti­nuare pe margine. Printre susţinători se află şi foşti rivali ai lui Năstase.

Adrian Năstase află astăzi dacă mai este dorit în conducerea PSD. Liderii de fi­liale sunt împărţiţi între a susţine revenirea fostului premier şi a-l lăsa în conti­nuare pe margine. Printre susţinători se află şi foşti rivali ai lui Năstase.

Peste 700 de delegaţi ai PSD se vor aduna astăzi, la Pala­tul Parlamentului, pentru a alege preşedintele Consiliu­lui Naţional, funcţie pentru care se bat Adrian Năstase şi Dan Mircea Popescu. Deşi s-au conturat clar două tabere, una pro şi alta contra lui Năstase, lucrurile nu par clare în privinţa câştigătorului. Mircea Geoană a încercat ieri, în ultima zi dinaintea Consiliului, să dea un nou semnal împotriva revenirii lui Năstase. El l-a criticat astfel pe fostul premier că s-a pripit când a decis să îşi depună candidatura la şefia Consiliului, arătând că acesta “are un culoar de revenire în politică la vârf dacă îşi rezolvă problemele de imagine şi de dosar”. Şefii orga­ni­za­ţiilor judeţene au însă opinii diferite în legătură cu revenirea fostului premier, unii dându-i dreptate lui Geoană. Printre aceştia, liderul de la Timiş, Ilie Sârbu. “Toate cele patru judeţe din vest (Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara – n.r.), când s-au întâlnit în cadrul regiunii Vest, birourile permanente au spus că nu susţin candidatura lui Adrian Năstase şi nu o consideră oportună”, a declarat ieri Sârbu, admiţând totuşi că nu poate garanta cum va vota fiecare delegat. De altfel, în fi­lialele invocate de Sârbu, Hunedoara şi Arad, liderii de organizaţii au anunţat că nu se va merge la Bucureşti cu o poziţie anume şi că delegaţii au libertatea de a vota cum consideră de cuviinţă. Ferm este în schimb şeful de la Alba, Ioan Rus, care spune că membrii Consiliului din organizaţia pe care o conduce nu sunt de acord cu revenirea lui Năstase pe o funcţie executivă, întrucât acest lucru ar însemna ca PSD să fie din nou ţinta vechilor acuzaţii de corupţie, în condiţiile în care fostul premier nu şi-a clarificat încă problemele cu justiţia. Sunt multe organizaţii însă, ca Doljul, Sibiul, Galaţiul, Maramureşul, Bucureştiul, Constanţa, care, spun liderii filialelor respective, nu şi-au stabilit un mandat, delegaţii fiind lăsaţi să voteze “aşa cum îi taie capul”. Filiala Cluj, condusă de Vasile Dâncu, nu a ieşit nici ea cu o poziţie anti-Năstase, în ciuda mai vechilor rivalităţi, susţinând că “votul este secret, astfel încât delegaţii PSD Cluj vor vota cum le dictează conştiinţa”.

 

SUSŢINĂTORII. Surprin­zător, Liviu Dragnea de la Teleorman, odată şi el rival al fostului premier, îl susţine acum pe Năstase. Acesta a anunţat ieri că cei 19 reprezentanţi ai organizaţiei au decis să îl voteze pe Năstase, explicând că problemele de imagine ale acestuia nu sunt atât de importante, atât timp cât justiţia nu s-a pronunţat. “Noi am văzut o tele-justiţie, o justiţie făcută la televizor. Orice om care nu este condamnat este nevinovat. Prezumţia de nevinovăţie func­ţio­nea­ză şi în România şi în PSD”, a declarat Dragnea pentru NewsIn. Schimbarea de atitudine a lui Dragnea este pusă de unii social-demo­craţi pe seama adversităţii sale faţă de Miron Mitrea, promovat de Geoană în funcţia de coordonator al cam­paniei electorale şi a unui plan comun al celor doi de îndepărtare a lui Dragnea. Mitrea este de altfel, spun unele surse din PSD, cel care îl ajută pe Geoană la organizarea Consiliului, cu misiu­nea clară de a contribui la înfrângerea lui Năstase. Alături de Dragnea, li­derul PSD Neamţ, Ioan Munteanu, a anunţat că îi va da votul lui Năstase, la fel şi preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, în timp ce Florin Cârciumaru (Gorj) consideră că fostul premier “are toate şansele” să ocupe funcţia de şef al Consiliului. Semnale de susţinere pentru Năstase au venit şi din Suceava, din Bistriţa şi, după cum era de aşteptat, din Dâm­boviţa, filială condusă de Ion Stan, un apropiat al lui Năstase.

 

Din culisele Consiliului

Zvonurile şi scenariile nu au lipsit nici ieri de pe scena PSD şi unele dintre acestea sunt legate de senatorul Dan Mircea Popescu (foto), contracandidatul lui Năstase la şefia Consiliului Naţional. Astfel, spun surse din partid, Popescu ar fi fost forţat de Mircea Geoană să intre în cursă împotriva fostului premier, senatorul fiind şantajat cu tot soiul de lucruri. Printre acestea, faptul că nu va mai fi pus pe un loc eligibil la alegerile parlamentare viitoare, precum şi acela că este “lustrabil”. “Dan Mircea Popescu este o victimă. L-au şantajat ca să candideze”, ne-a declarat unul dintre pesedişti. În plus, în presă a circulat şi varianta că Ion Iliescu ar încerca să-l convingă pe Popescu să renunţe la candidatură, creându-i astfel culoar liber lui Năstase. Deşi am încercat să aflăm de la Dan Mircea Popescu dacă aceste lucruri sunt adevărate, acesta nu a putut fi contactat.

×
Subiecte în articol: politic psd nastase premier consiliului