x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase publică documentul înţelegerii secrete Guvern-FMI

Năstase publică documentul înţelegerii secrete Guvern-FMI

10 Mai 2011   •   13:03
Năstase publică documentul înţelegerii secrete Guvern-FMI

164636-20101015104630033.jpgLiderul PSD Adrian Năstase a publicat pe blog  documentul "secret" al FMI, care ar fi extrem de dur şi care ar viza o serie de măsuri de austeritate valabile până în 2013. Aseară, Năstase a fost criticat de Băsescu, preşedintele declarând despre insinuările fostului premier că sunt o propagandă de tip "bolşevic".

Documentul făcut public de Năstase pare a fi ataşamentul unui mail trimis de Jeffrey Franks pe 3 mai mai multor oficiali români de la BNR şi de la Ministerul de Finanţe. Acesta seamănă cu un draft de scrisoare al cărei destinatar este şeful FMI, Dominique Strauss Kahn, şi care ar putea fi expediat de autorităţile române.

În documentul făcut public de către Adrian Năstase sunt trecute în revistă măsurile luate privind scăderea numărului de paturi în spitale, până în iulie, de la 135.200 la 129.500, precum şi reducerea alocării bugetare pentru spitale în 2011 cu 10%.

Documentul face referire şi la reformele structurale, menţionând eliminarea de personal cu 622 de posturi în CNADNR, reducerea cu 3.000 a locurilor de muncă la CFR Marfă, precum şi oferirea la vânzare, până la sfârşitul lui 2011, a unui pachet de acţiuni de 20% din CFR Marfă, ca o primă etapă a privatizării totale, când condiţiile o vor permite.

Guvernul ar fi urmat, potrivit documentului invocat de Năstase, să angajeze până în noiembrie un management privat la CFR Marfă.

Documentul face referire la eliminarea a 1.000 km cale ferată din reţeaua CFR Călători şi la plata arieratelor către societate până în iunie.

Se menţionează, de asemenea, intenţia numirii unui consultant pentru privatizarea a 20% din Tarom, precum şi vânzarea a 20% din aeroporturile internaţionale Bucureşti şi Timişoara.

Un alt punct din document se referă la vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Transgaz (15%), Nuclearelectrica (10%), Hidroelectrica (10%), în toate aceste cazuri urmând să fie numite, până în iulie, consultanţi legali pentru privatizare şi finalizarea vânzărilor până la sfârşitul anului 2011.

Se menţionează, de asemenea, intenţia formării a două companii naţionale de energie, blocată de instanţă, şi se face referire la o strategie alternativă, prin vânzarea de pachete minoritare la complexele energetice Craiova, Turceni, Rovinari, dar şi privatizarea totală a a companiilor de distribuţie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia şi Eletrica Serv.

Schiţa scrisorii de intenţie, în varianta făcută publică de Năstase, vorbeşte despre vânzarea restului de acţiuni ale statului la Oltchim până la sfârşitul anului.

O parte dintre măsurile menţionate în proiectul scrisorii de intenţie au fost deja anunţate chiar de Jeffrey Franks, în timp ce altele au suferit modificări faţă propunerea iniţială.

VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL

"Din cate stiu eu, Delegatia FMI nu ne-a contactat pentru a ne cere opinia in legatura cu un text pe care, oricum, il tin secret. Un text care, din informatiile mele, cel putin in varianta din 3 mai, este extrem de dur ( inclusiv in ceea ce priveste “reforma” in domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 – numar de paturi, cheltuieli cu medicamentele,  cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB ,  prin reducerea cheltuielilor sociale,  prin disponibilizari in societatile de stat, inclusiv pregatirea pentru privatizare a transportului CFR marfa, a inceperii privatizarii TAROM, masuri dure in sectorul energetic – inclusiv la Oltchim). De aceea, m-am gandit sa pregatesc o NOTA – Pro Memoria – cu unele observatii in legatura cu felul in care este condusa, de sapte ani, politica economica a Romaniei de catre Regimul Basescu", scria duminică Adrian Năstase pe blog.

Drept răspuns, preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, la postul public de televiziune, că afirmaţiile social-democratului Adrian Năstase privind existenţa unui document "secret" al FMI, care ar conţine măsuri dure la adresa României, intră la categoria "propagandă de tip bolşevic".

Despre documentul cu pricina, Năstase spune că "a fost trimis guvernului roman pentru ca guvernul roman sa si-l insuseasca si sa-l trimita apoi, oficial, la Washington. Un document care a mai suferit unele modificari in urma negocierilor din ultimile zile". (V.M.)


×
Subiecte în articol: politic nastase FMI