x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase se întoarce

Năstase se întoarce

de Lavinia Dimancea    |    23 Feb 2008   •   00:00
Năstase se întoarce

PSD ● Fostul premier va sta din nou la masa deciziei, alături de Mircea Geoană
La doi ani de la noaptea cuţitelor lungi, în care a fost debarcat din funcţii, Adrian Năstase revine în conducerea PSD. El a fost ales ieri, cu majoritate de voturi, preşedinte al Consiliului Naţional, învingându-l pe contracandidatul său, Dan Mircea Popescu.


PSD ● Fostul premier va sta din nou la masa deciziei, alături de Mircea Geoană
La doi ani de la noaptea cuţitelor lungi, în care a fost debarcat din funcţii, Adrian Năstase revine în conducerea PSD. El a fost ales ieri, cu majoritate de voturi, preşedinte al Consiliului Naţional, învingându-l pe contracandidatul său, Dan Mircea Popescu.


Adrian Năstase a obţinut 418 dintre voturile delegaţilor PSD, lui Popescu revenindu-i 202. Totuşi, acesta din urmă nu a fost lăsat pe afară, fiind compensat cu un loc în Biroul Permanent Naţional şi cu sarcina de a lucra, alături de Năstase, la oferta electorală a partidului."Voi face un efort special pentru ca, ceea ce poate fi doar o muncă de echipă în campania electorală, să se desfăşoare fără fisuri. Probabil că există din urmă unele cicatrici. Sunt convins că, dacă vom fi înţelepţi, ele nu se vor redeschide niciodată. Rănile vor rămâne undeva în trecutul nostru destul de zbuciumat", a declarat Năstase după anunţarea rezultatului votului. El a precizat că a stabilit cu Geoană şi cu ceilalţi colegi că va exista o departajare foarte exactă a atribuţiilor, astfel încât să nu existe riscul de suprapuneri. "Contaţi pe mine!", a mai spus Năstase.


Disputa Năstase – Popescu, una acerbă după cum se anunţa, nu a fost nici pe departe aşa. Dacă înainte să înceapă şedinţa nimeni nu dorea să parieze pe un câştigător, pe parcurs s-a conturat tot mai mult ideea că fostul premier este favoritul. Au apărut şi informaţii despre o întâlnire a lui Năstase cu Hrebenciuc şi cu Geoană, în care fostul premier ar fi ameninţat că pleacă din partid dacă votul nu se va desfăşura corect. De altfel, Hrebenciuc a fost foarte "cuminte" în timpul reuniunii, stând cea mai mare parte a timpului la prezidiu, pe holuri "întreţinându-se" mai puţin ca altădată. Ion Iliescu a jucat în schimb rolul "mediatorului", el propunând, până să se ajungă la vot, ca atât Năstase cât şi Popescu să fie cooptaţi în conducerea partidului. Mai exact, a spus Iliescu, şocând "plăcut" sala, Biroul Permanent să fie completat cu doi membri, unul preşedintele Consiliului Naţional, iar celălalt, învinsul, să preia postul de vicepreşedinte rămas vacant în urma demisiei lui Mihai Tănăsescu (o chestiune nestatutară, întrucât Congresul este cel care alege vicepreşedinţii, dar peste care s-a trecut cu vederea, invocându-se teoria interimatului). Până la urmă acest post i-a revenit lui Constantin Nicolescu. Tot la propunerea lui Iliescu, a fost cooptat în Biroul Permanent Naţional şi senatorul Alexandru Athanasiu. "Să readucem oamenii care au fost lăsaţi pe afară şi să înlăturăm sentimentul de gaşcă", explicase senatorul.


PEPENELE BÅSESCU. "Nu vreau să mă răzbun, nu vreau să blochez modernizarea partidului, nu vreau să mă ascund de DNA, vreau, şi vreau foarte tare să câştigăm împreună alegerile", spusese înainte de vot Năstase, într-un discurs care a ridicat sala în picioare şi care a făcut ca numele său să fie scandat. Fostul premier a vrut în acest fel să răspundă unor acuzaţii ce au fost lansate la adresa sa, dând asigurări că el nu şi-a propus să se "refugieze într-un loc călduţ". "Frica" a fost însă subiectul pe care Năstase s-a concentrat în discursul său, în special frica de Băsescu. "Scena politică este dominată de teama de Traian Băsescu. Frica este cea care îi dă unui lucru mic o umbră enormă. Traian Băsescu guvernează prin frică ca să fie în această umbră care acoperă mimicimea personajului real. Dacă frica păzeşte pepenii, atunci Traian Băsescu este cel mai mare pepene din ţara aceasta", a atacat Năstase, adăugând că singurul "remediu" la teamă este curajul, iar PSD este cel care poate să o stăvilească. Ca atare, i-a îndemnat fostul premier pe pesedişti, "să deconectăm pepenele cel mare de la vrej". Dan Mircea Popescu a avut un discurs mult mai puţin electrizant, unul foarte scurt, asemănător cu al unui perdant. Singura sa sugestie către sală a fost "alegeţi ce este mai bine pentru partid", asta după ce Năstase invocase "relaţia de prietenie extrem de veche" cu acesta şi că nu şi-a propus să candideze împotriva senatorului. Fostul premier a fost atacat însă, încă de la începutul şedinţei, de Mircea Geoană, care a acuzat "nostalgia" unora pentru vremurile în care filialele nu aveau o puternică voce ca acum, precum şi încercările unora de a-şi "face imagine pe la colţuri" vorbind despre congrese extraordinare. Liderul PSD, aproape pe un ton disperat, a cerut ca reuniunea Consiliului să nu fie transformată într-o dispută pentru "a nu face deliciul adversarilor că partidul este dezbinat" şi a prezentat soluţia în cazul în care "avem ceva de împărţit": "Haideţi să terminăm cu aceste alegeri, să câştigăm alegerile, şi vă promit că ne închidem într-o cameră şi tranşăm lucrurile între noi, bărbaţi şi femei". Replica a venit de la Victor Ponta, care a spus tranşant că liderii PSD au stat numai în camere trei ani şi, la final, păreau că ies din camere diferite.


ATAC. Ion Iliescu nu l-a iertat nici el pe Geoană şi i-a reproşat că i-a spus şefului statului că "PSD s-a reformat, cu excepţia lui Ion Iliescu". "Mi s-a spus... produs expirat. Fraţilor, eu sunt mai bătrân decât mulţi dintre voi aici, dar natura m-a înzestrat cu nişte virtuţi care mă menţin încă treaz. Mintea nu îmi este încă tulbure", a contracarat Iliescu, acuzând "mentalitatea primitivă" a unora mai tineri, printre care şi unii promovaţi de Năstase. "Cum l-au tratat ei pe el, asta e altă poveste", a comentat Iliescu. La finalul discursului, Geoană s-a văzut nevoit să intervină, explicând că el nu a făcut decât să-i răspundă lui Băsescu, care l-a numit pe Iliescu "bătrânul edec". "Nu e campion mai mare în această sală la pus etichete decât domnul preşedinte... Ştiu pe unii în sală şi pe unul aici", a spus maliţios Geoană, făcând referire la eticheta "prostănac".


Proanticipate

Pesediştii au adoptat o Rezoluţie privind ieşirea din blocajul politic şi constituţional, dar care nu prevede negru pe alb introducerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu, aşa cum anunţase Geoană că va cere vot. Prin documentul cu pricina, membrii Consiliului au mandatat conducerea şI grupurile parlamentare ale PSD pentru "utilizarea tuturor instrumentelor democratice în vederea ieşirii din blocajul politic şi organizarea unor alegeri anticipate care să redea românilor un guvern în stare să conducă şi să găsească soluţii la problemele cetăţenilor". În plus, s-a acceptat ideea comasării alegerilor locale cu cele uninominale, considerându-se că "alegerile anticipate, în baza votului uninominal, reprezintă o soluţie democratică şi raţională pentru ieşirea din această criză politică".


×
Subiecte în articol: politic psd nastase geoană iliescu