x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nastase si Vacaroiu nu pot fi schimbati

Nastase si Vacaroiu nu pot fi schimbati

01 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
PNL si PD nu-l pot schimba pe presedintele Camerei, Adrian Nastase, deoarece prevederile regulamentului, care le permiteau acest lucru si pe care vor sa le preia si senatorii, sunt neconstitutionale.

Curtea Constitutionala - Alianta nu-l poate schimba pe Nastase

Curtea Constitutionala a decis ieri, cu majoritate de voturi, ca prevederile articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale.
FUNCTIE. Nastase a fost propus de PSD, si nu de PNL-PD
Acest articol prevede ca "oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare". Articolul a fost contestat, la 12 ianuarie, de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Curtea a constatat ca dispozitiile sunt neconstitutionale, deoarece prevad ca propunerea de revocare a presedintelui Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent sa poata fi facuta si de alte grupuri parlamentare decat grupul sau grupurile care i-au propus pentru a fi alesi. In consecinta, conform acestei decizii, grupurile parlamentare ale PNL si PD nu pot cere revocarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei, deoarece nu ele l-au propus, ci PSD. Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si obligatorie si se publica in Monitorul Oficial. Ca urmare a deciziei Curtii, Adrian Nastase a declarat ca "formula de coabitare care a rezultat in urma alegerilor poate sa mearga mai departe".

Liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, a declarat la randul sau ca Alianta nu si-a facut "un obiectiv" din a-l schimba pe Adrian Nastase de la presedintia Camerei Deputatilor. "Noi vom propune modificarea regulamentului pentru ca activitatea Camerei sa devina mai transparenta", a spus Nicolaescu.

SENAT. Pe de alta parte, liderul grupului senatorilor PNL - PD, Puiu Hasotti, a spus ieri ca in privinta schimbarii presedintelui Senatului, ar trebui aplicata aceeasi procedura ca in cazul deputatilor. Daca aceasta procedura va fi declarata neconstitutionala, Hasotti a spus ca senatorii nu pot face altceva decat sa se supuna deciziei. (Aniela Nine, Monica Iordache, Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: politic nastase deputaţilor